Inledande positiv start på veckan – men hur länge?

Stockholmsbörsen: Stockholmsbörsen höll stängt i torsdags och hade en del att ”köra ikapp” de europeiska börsernas nedgångar i torsdags. Problemen i Grekland och Spanien ligger fortfarande som en våt filt över världens finansmarknader. I fredags kom det makrostatistik från både Kina och USA som var svagare än väntat. I torsdags sänkte Moody´s kreditbetyget för 16 spanska banker och Fitch sänkte Greklands kreditbetyg till CCC från tidigare B-.  Sämsta branscher blev banker och råvarurelaterade bolag. Kontradefensiva läkemedel tog mindre stryk än börsen generellt. Afrika Oil som vi analyserade i onsdags föll 10 procent i fredags.

I onsdags öppnade OMXS30 med ett pattern gap men vid fib 62% av gapet utgjorde ett motstånd under resten av den förkortade dagen. I fredags öppnade indexet åter nedåt efter torsdagens uppehåll. Efter en halvtimme bjöds vi på en negativ vändningsformation vid 970-nivån. Stängningen skedde nära dagslägsta på 956 som motsvarade en nedgång med 3,1 procent. Det var den lägsta stängningskursen sedan den 20 december.

Omsättningen uppgick till 14,8 miljarder kronor vilket var 15 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Ingen av de 62 aktier jag dagligen följer stängde igår på plus. Hela uppgången för OMXS30 är nu utraderad och har förvandlats till en nedgång på 3,2 procent. Om Stockholmsbörsen stänger maj månad kring nuvarande nivå kommer det att vara den lägsta månadsstängningen sedan september och klart under 12-månaders fallande medelvärde. Det är nu tredje månaden i rad med fallande kurser och fortsätter det så att maj månad stänger under 1019 innebär det att utbrottet upp genom årsmedelvärdet i februari är att beteckna som falskt.

Högst omsatta aktier i fredags var Volvo B (-4,6%), HM B (-3,3%) följt av Eric B (-1,2%).

Ingen sektor stängde på plus i fredags men sämst gick det för finans och verkstad. Inte oväntat klarade sig kontradefensiva läkemedel bäst.

Bolagsnyheter i korthet:
– Tele2: Har nu passerat 2 miljoner kunder i Kazakstan
– Sectra: Carnegie höjer rekommendationen
– Tieto: Morgan Stanley höjer riktkursen till 12 euro från 9,30
– Active Biotech: Ipsen har rekryterat hälften av patienterna i fas 3-studien av prostatacancerpatienterna.
– Betsson: Inte för sent att hoppa på tåget anser Di.
– Black Earth Farming: Halverar förlusten (-6,4 Miljoner USD)
– Alliance Oil: Handelsbanken höjer rekommendationen
– Vostok Nafta köper tillbaks depåbevis
– Lagercrantz: Börsveckan är positiva till aktien
– JM: Börsveckan är positiva till aktien
– Doro: Börsveckan är positiva till aktien
– Proact: Börsveckan är positiva till aktien
– Peab: Börsveckan är tveksamma till aktien
– Schibsted: Börsveckan är tveksamma till aktien

Övriga nyheter:
– Sverige rasar i trygghetsligan och ligger nu under snittet för a-kassenivåerna i världen (SvD och Di)
– G8-ledarna sade i helgen att de helst ser att Grekland behåller euron.
– FI vill höja straffen till en halv miljard för de företag som inte håller sig till reglerna.
– Greklandskrisen oroar de svenska företagen, som märkt av en
tuffare inställning från bankerna på grund av eurokrisen. (Di lör)
– ENligt SEB ökar optimismen bland småföretagen
– Råvaror stiger på förhoppningar om kinesiska stimulanser

Efter den senaste tidens nedgång på de amerikanska börserna ser S&P 500-indexet ordentligt översålt ut på kort sikt. Nu närmar sig ett kluster av stöd kring primärtrenden vilket tillsammans med en hårt spänd gummisnodd borgar för en uppstuds när veckan inleds. Vi bör nu leta efter negativa omslag där vi tar positioner för nedgång.

I och med att OMXS30 punkterade den medellånga stigande stödlinjen har vi nu fått en signal om nedgång ner mot den gröna stigande långsiktiga trendenlinjen som inför dagen noteras kring 900. Innan nivån nås ska iofs 925-nivån punkteras men redan vid nuvarande nivå möter viktiga fibnivåer upp som tillsammans med en hårt spänd gummisnodd kan ge en uppstuds när veckan inleds.

 

Följande bolag rapporterar idag:
– Black Earth Farming (kl 8.00)

Följande utländska bolag rapporterar idag:
– Ryanair (kl 8.00)

Följande aktier handlas idag exklusive utdelning:
– Autoliv (0:47 usd), Homemaid (0:40 kr)

Kapitalmarknadsdag:
– Latour kl 13.30-18.00

Tider som är intressanta idag:
– Storbritannien: Rightmove husprisindex maj kl 1.01
– SCB: sparbarometer 1 kv kl 9.30
– EMU: produktion byggsektorn mars kl 11.00
– USA: Chicago Feds nationella verksamhet kl 14.30

USA i fredags: Fredagsbörsen i USA präglades av Facebookintroduktionen som handlades för 74 dollar i förhandeln, nästan en dubbleringen av introduktionskursen. Aktien steg dock upp till 42 dollar när handeln kom igång men föll tillbaks kring introduktionskursen innan stängning. Aktien handlas kring ett P/E-tal på 100 vilket kan jämföras med Apple som ligger kring 13 (har jag för mig). Bubbelvarning! I fredags var det den sjätte dagen i rad som de börsen föll i USA och nu närmar sig alla de ledande börsindexen primärtrenden. Den enda sektor som stängde på plus var defensiva telekom.

Efter en inledande till motståndet vid 1312 lyckades köparna aldrig återta kommandot under fredagen. Stängningskursen vid 1295,3 motsvarade en nedgång med 0,7 procent och var nära absolut dagslägsta. Fredagens stängning var den lägsta sedan den 17 januari.

346 aktier steg och 143 stängde rött på SP500-indexet i fredags. Totalt omsattes 3,4 miljarder aktier vilket var 26 procent fler än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. På Nasdaq var omsättningen 52 procent högre än snittet. Hittills i år har S&P 500 avancerat 3 procent vilket kan jämföras med 1,2 procent för DJIA och 6,7 procent för Nasdaq Composite.

Asien: Veckan inleds med mestadels uppgångar i Asien nu på morgonen. I Japan stiger Nikkei med 0,3 procent och i Sydkorea noteras Kospindexet för en uppgång på 0,9 procent. Australiska All Ordinaries noterar plus 0,7 procen och i Kina stiger Shanghai med 0,5 procent. Hang Seng i Hong Kong går emot strömmen med en måttlig nedgång på 0,3 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar