Inledande nedställ kan snabbt bli kortsiktigt köpläge

Stockholmsbörsen vände ner igår, efter två dagars kraftigt uppställ. De senaste dagarna har jag fått en hel del frågor om vi sett botten och om det är början på uppgången vi ser nu. I min värld befinner sig OMXS30 i en kraftig nedtrend och efter en alltför brant nedgångsfas blev indexet översålt och sedan ett par månader råder det ”paus” och uppladdning inför nästa rörelse. Frågan är då om nästa rörelser kommer att ske uppåt eller nedåt? Det finns ingen som vet åt vilket håll utbrottet sker, men så länge inte varken 970 eller 850 punkteras och bekräftas skall vi ta det försiktigt och vara beredda på tvära, stora kast. Jag ser dessa konsolideringsformationer och tvära kast som ett sätt att bli av med dem som inte skall vara med på festen. Det är inga problem att göra av med mycket pengar genom att agera för tidigt, när då utbrottet väl kommer vågar man inte agera, med risk för att förlora ännu mer pengar. Det gäller alltså att tassa fram med små steg och kortare tidshorisont än vanligt för att våga agera när utbrottet sker.

Terminerna indikerar på inledande nedgångar men vi skall vara beredda på att den kraftiga rekylen som avbröts igår inte var riktigt klar. Chansen är därför stor att vi får en vändning kring någon av de närmaste stöden och sedan en fortsatt uppgång under torsdagen.

H&M lämnade en rapport som var betydligt bättre än analytikernas förväntningar. Klädjätten skruvar samtidigt upp expansionsmålen. Den bästa aktien på Stockholmsbörsen gör det igen. Se min videoanalys av aktien nedan. e24, SVD, AFV

VIX (fear index) speglar tydligt osäkerheten och igår ”steg rädslan” med 8,9 procent till 41,1. Nivån indikerar på en förväntad fortsatt extremt hög volatilitet den närmaste månaden. Krashrisken är därmed fortsatt hög (hög volatilitet = stor risk). Placerarkollektivet står fortfarande på tå och säkrar upp sig för det som kan vara på gång. Försök inte överlista marknaden. En bullmarket skapas inte av några dagars kraftig uppgång, när alla trender pekar kraftfullt nedåt! Tassa alltså fortsatt fram med små positioner och var beredd på fortsatt tvära kast!

Juholtaren har tidigare skrikit sig hes över de alltför låga ersättningsnivåer i a-kassan. Inför valet 2010 var en av hjärtefrågorna för att få ut ungdomar i jobb sänkt restaurangmoms. Nu säger både Åsa Nisse, sorry Juholtaren och Tommy Waiderlich att de inte avser att driva höjda a-kassenivåer och menar att det är ekonomiskt vansinne att sänka restaurangmomsen som var heligt för mindre än ett år sedan. Är det konstigt att minnet från Oskarshamnspolitikerns dåliga omdöme håller på att stiga till ytan och förtroendet slår nya bottenrekord, som till och med slår Mona Sahlins låga förtroende. De som sett Juholtarn agera och hört vad han menar och tycker mellan raderna har inte mycket till övers för denna clown. Han ger verkligen uttrycket ”Social Populism” ett ansikte.

Juholtarn bjuder in regeringen för samtal kring att bygga nya kärnkraftverk. Vem vågar diskutera det med Åsa Nisse och Klabbarparn (Juholtaren och Waiderlich)…

Idag före börsens öppning rapporterar H&M och man bör ta det försiktigt med aktien. Se min videoanalys av aktien ovan.

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: detaljhandel augusti kl 1.50
– Storbritannien: Nationwide huspriser september kl 8.00
– Spanien: KPI (prel) september kl 9.00
– SCB/HUI: detaljhandel augusti kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet september kl 9.55
– ESV: statsbudgetens månadsutfall augusti kl 10.00
– EMU: indikator företagsklimat september kl 11.00
– EMU: barometerindikator september kl 11.00
– Belgien: KPI september kl 11.15
– USA: BNP (def) 2 kv kl 14.30
– USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckosiffra kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
– USA: kontrakterade husköp augusti kl 16.00

USA-börserna öppnade upp men riskaptiten avtog snabbt. Alla index stängde rött, sämst gick det för småbolag och teknikrelaterade bolag. Skuldproblemen i Europa fortsätter att tynga sentimentet. Det skall bli spännande att se om bolagen börjar vinstvarna och om skulden i Europa kommer att hanteras med samma helikopterstrategi som i Europa. Dow Jones stängde ned med 1,6 procent medan det bredare (liknar OMXS30 bättre) S&P 500 föll med 2,1 procent. Russel 2000 föll med över 4 procent och Nasdaq Composite tappade 2,2 procent. VIX noteras nu åter över 40 som är den nivå man brukar benämna som ”kraschnivån”, men det lär jag i så fall få anledning att återkomma till. DN, AFV

Oron för hur mycket skulder de europeiska bankerna kan tvingas skriva ner tyngde finanssektorn i USA. JP Morgan föll med 3,5 procent, Bank of America 4,9 och Citigroup backade 4,0 procent.

Även råvarubolagen hade det kämpigt under onsdagen.

De amerikanska terminerna indikerar en återhämtning när torsdagsbörsen drar igång.

I Asien är det blandad utveckling nu på morgonen. Japanska Nikkei stiger men kinabörserna faller. AFV

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar