Stockholmsbörsen: Efter en påtaglig osäkerhet kring motståndsområdet kring 1085 var det breda nedgångar på Stockholmsbörsen igår. Många söker förklaringar i exogena händelser och fundamental statistik. Jag skrev redan i förra veckan att risken för att statistiken nu ska tolkas negativ är uppenbar när index närmar sig viktiga motståndsområden. Gårdagens kraftiga nedgång skylldes av många på att gruvjätten BHP Billiton kom med en sämre rapport än väntat och att Kinas tillväxt inte kommer att accelerera nämnvärt i närtid. Svag japansk handelsstatistik sade oxå ligga bakom nedgångarna. Om dessa uppgifter hade kommit mitt i en uppgångsfas hade de garanterat passerat förbi utan att någon tar notis om dem. Idag å andra sidan när flera ledande börsindex noteras kring viktiga stöd kommer med stor sannolikhet positiva omslagsformationer förklaras med statistik som inkommer bättre än väntat… Men det har vi ju lärt oss att leva med… Endast Nokia steg bland de aktier som ingår i OMXS30. Verkstad och finans tillhörde sänkena.
OMXS30 handlades ner mer än sina europeiska kollegor igår. Nedgången uppgick vid stängningen på 1061,8 till hela 2,2 procent. Den största nedgången på en månad (och då räknar jag med gapet). SVD, VA
Förra veckan steg OMXS30-indexet med 1,1 procent och hittills i år noteras storbolagsindexet för en uppgång med 7,5 procent.
Omsättningen som igår uppgick till 9,2 miljarder kronor var visserligen den högsta hittills i veckan men trots det 13 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Bland de 62 aktier jag dagligen går igenom var det bara Nokia och Kinnevik som steg. Även Africa Oil, Eniro och Saab steg men tilldrar inte sig mitt intresse. Sämst gick det för Atlas Copco, Husqvarna, SSAB och Alfa Laval som alla stängde på nedgångar mellan 3- och 4-procent.
Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick det för verkstad, detaljhandel, verkstad och finans som alla backade mer än 2 procent.
Högst omsatta aktier under onsdagen blev HM B (-2,4%), Volvo B (-2,1%) och Atlas Copco A (-3,8%).
S&P 500: Efter några dagars tveksamhet kom åter köparna tillbaks på slutet av onsdagens handelssession, visserligen något tidigare än väntat men det indikerar snarare mer optimism än rädsla.
OMXS30: Stockholmsbörsen föll betydligt mer än sina europeiska kollegor igår men precis innan stängning återvände köparna kring den stigande stödlinjen som utgör golvet i den stigande kanalen, på punkten när. Förutsättningarna är goda för en uppstuds från nuvarande nivå, men om det inte skulle ske är det illavarslande.
Svenska rapporter idag:
– Acap Invest (kl 8.30), A-com (före börsöppning), Artimplant (kl 8.45), Fast Partner (kring lunch), Feelgood (strax före börsöppning), Fingerprint Cards (kl 8.00), Formpipe (kl 8.45), Hufvudstaden, JM (kl 8.00), Karolinska Development (kl 8.00), Malmbergs (ca 12-12.30), Medivir (kl 8.30), NSP Holding, Pricer (före börsöppning), Proffice (kl 8.00), Seamless (kl 7.50)Utländska rapporter:
– China Unicom, Toro (kl 14.30)Tider som är intressanta idag:
– Kina: HSBC industri-PMI (prel) augusti kl 4.30
* Tyskland: BNP (def) 2 kv kl 8.00
– Frankrike: PMI (prel) augusti kl 8.58
– Tyskland: PMI (prel) augusti kl 9.28
– SCB: nybyggnad av bostäder 2 kv kl 9.30
– SCB: arbetslöshet (AKU) juli kl 9.30
– EMU: PMI (prel) augusti kl 9.58
– Exportrådet: Exportchefsindex 3 kv kl 10.00
– Norge: BNP 2 kv kl 10.00
* USA: nyanmälda arbetslösa v33 kl 14.30
– USA: Markit inköpschefsindex industrin (prel) augusti kl 14.58
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
– EMU: hushållens konfidensindikator (prel) augusti kl 16.00
– USA: FHFA husprisindex juni och 2kv kl 16.00
* USA: försäljning nya hem juli kl 16.00
– USA: lagring av naturgas kl 16.30
– Tyskland: Angela Merkel, Francois Hollande har middagsmöte i Berlin kl 19.00
USA: I protokollet från det senaste Fed-mötet framgick att flera ledamöter bedömer det som att det kommer krävas ytterligare stimulanser inom kort. Den ekonomiska återhämtningen anses fortfarande inte tillräckligt uthållig. Japanska exportsiffror som var sämre än väntat ansågs tynga sentimentet medan företag inom husbyggnadsbranschen noterades för uppgångar trots att statistik som visade att försäljningen av befintliga bostäder steg mindre än förväntat under juli månad. Sämst gick småbolagsindexet Russell 2000 som backade 0,4 procent medan Nasdaq 100 steg med 0,4 procent. Av de senaste 14 handelssessionerna har Nasdaq 100 stängt på plus 11 av dessa. DN, AFV
Initialt föll S&P 500 ner till dagslägsta 1407 men de två sista timmarna kom köparna tillbaks och eliminerade nedgången. Stängningen på 1413,7 låg på samma nivå som tisdagsstängingen. Efter ett par dagar med negativa kursstaplar fick vi igår en hammerliknande reversalstapel, som i och för sig inte har så stor betydelse när den inte uppträder efter en obruten uppgångsfas.
Förra veckans uppgång på 0,9 procent innebär att S&P 500 stigit sex veckor i rad. Om kursen håller sig ovanför 1379,3 innebär det att de senaste tre senaste månaderna stängt på plus. Uppgången hittills i år uppgår nu till 12,4 procent vilket kan jämföras med 18,0 procent hos Nasdaq.
Asien: Det är mestadels uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. I Japan stiger Nikkei med 0,6 procent medan den största uppgången återfinns på Hong Kong-börsen Hang Seng som stiger med över en procent. Uppgångarna i Australien, Kina och Sydkora är betydligt måttligare kring några få tiondels procent. AFV