Initialt upp för att testa 1110-nivån

Stockholmsbörsen torsdag 20/9: Stockholmsbörsen backade som väntat igår och det blev inte bättre av att Frankrike presenterade betydligt sämre inköpschefssiffror än väntat, även de kinesiska kollegorna var betydligt mer pessimistiska nu än för en månad sedan. De tyska kollegorna ser däremot något ljusare på framtiden än tidigare. Electrolux som hittills i år haft en fantastisk utveckling fortsatte nedåt och är nu nere vid den nivå jag skrev om i början av veckan, kring 20-dagars medelvärde och bildade en begynnande svans kring golvet i kanalen. Bevaka därför aktien för en eventuell entré för uppgång (även om gammelpressen nu hakar på nedgången och sänker riktkursen mm). TeliaSonera tillhörde oxå förlorarna efter att det kommit fram tveksamheter kring etableringen i Uzbekistan. Efter en massa dravel om VD-avgångar och annat struntprat föll aktien ner till 20-dagars medelvärde där det bildades en svans för uppgång, mycket intressant.

Inledningsvis backade OMXS30 1,0 procent till stödnivån vid 1095 som jag ”pratade om” igår morse. Resten av dagen var avvaktande och skvalpig med rörelser mellan 1103 och 1097. Callen var riktig svag med en nedgång på 2,25 punkter, men å andra sidan höll nivån kring 1050-1048 och en doji. Stängningskursen 1100,2 motsvarade en nedgång med 0,6 procent.

Gårdagens omsättning uppgick till 10,2 miljarder kronor, vilket var högre än i onsdags och 11,5 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Sämsta sektorer under torsdagen blev råvaror och konsumentprodukter. Bäst gick tjänsteföretagen.

Av de 62 aktier jag dagligen bevakar steg 12, 44 föll och 6 stängde på samma nivå som i onsdags. Sämst gick Electrolux (se ovan) följt av EnQuest och PA Resources. Bäst utveckling hittade vi hos Meda som steg 0,6 procent (snygg av Carnegie), Hakon och Axfood var andra kontradefensiva aktier som klarade sig bättre än börsen som helhet.

Högst omsatta aktier igår blev Electrolux med 895 Mkr (-3,6%), TeliaSonera 668 Mkr (-1,4%) följt av Volvo B 572MKr (-1,1%).

S&P 500: Svansen på nedsidan precis vid ML från i fredags är positiv inför veckoavslutningen.

OMXS30: Vände upp vid stödet 1095 igår och säljtrycket avtog vilket bör ge köparna råg i ryggen inför veckoslutet.

Nyheter i punktform:
– SKF: Nordea sänker reken, AFV
– Millicom: Exane sänker riktkursen
– Tele2: Emitterar 18-månaders obligationer på 500 Mkr
– ABB: JP Morgan höjer riktkursen

Övrigt:
– Terminslösen idag (nya heter OMXS302J)

Tider som är intressanta idag:
– SCB: finansräkenskaper 2 kv kl 9.30
– Canada: Månadsvisa inflationssiffror kl 14.30
– Sverige lördag: TradingExpo

USA: Även om de ledande börsindexen återhämtade sig strax innan stängning igår noterades svaga till måttliga nedgångar. Efter rykten om att om att EU kommer att hjälpa Spanien ytterligare med ett reformprogram återhämtade sig börserna. Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd sjönk med 3000 personer under föregående vecka i USA. Det går trögt i den amerikanska tillverkningsindustrin som nu är nere på de svagaste siffrorna på tre år. Den största nedgången noterades på småbolagsindexet Russell 2000 som backade 0,5 procent.

Initialt backade indexet 0,8 procent till stödet kring 1450 där köparna kom tillbaks. Två timmar efter öppningen och resten av dagen pendlade S&P 500-indexet mellan 1459 och 1455. Stängningskursen 1457,3 motsvarade en nedgång med 0,3 procent.

Totalt omsattes 2,5 miljarder aktier vilket var 3,6 procent fler än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Asien: Det är mestadels uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Hong Kong stiger med 0,8 procent, Japanska Nikkei med 0,3 procent och i Australien noteras All Ordinaries för en uppgång med beskedliga 0,2 procent. I Kina har Shanghaibörsen vänt ner och noteras när detta skrivs på minus 0,2 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar