Initialt ner mot marubozulinjen vid 967, vågar sig köparna tillbaks?

Stockholmsbörsen igår: Förhoppningen om att både ECB och Fed är öppna för nya stödpaket har stärkt riskaptiten de senaste dagarna. Nervositeten för att Spanien inte skulle nå önskad volym och ränta vid emissionen av statspapper under torsdagen visade sig obefogad. Verkstad som tagit mycket stryk den senaste tiden stod som vinnare tillsammans med råvaruaktier och banker.

Det positiva gapet som inledde den laggande torsdagsbörsen var aldrig i närheten att täppas till. Dagen utvecklade istället en ”Up and Go-liknande formation (som inte har med blöjor att göra) när köparna ”körde in i väggen” efter 20 minuters handel var det ett styrketecken att kursen inte föll tillbaks ner i gapet. I och med att aktien konsoliderar under hela förmiddagen. Dagshögsta vid 992 nåddes i samband med USA-öppningen. Stängningen på 982,0 motsvarade en uppgång med 3,2 procent.

Tisdagens omsättningen uppgick endast till hela 15,4 miljarder kronor vilket var hela 23 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 90 procent av de 62 aktier jag dagligen följer stängde på plus igår. Förra veckan slutade med en nedgång på 2,9 procent och sedan årskiftet har OMXS30 nu fallit med 0,6 procent.

Gårdagens kursstapel steg inledningsvis kraftigt men ett par timmar före stängning tilltog svansen på ovansidan och stängningen skedde strax under både 20-dagars medelvärde och den stigande motståndslinjen.

Högst omsatta aktier under torsdagen blev Volvo B (+5,3%), Atlas Copco (+3,2%) och HM B (3,4%).

Alla sektorer stängde på plus under torsdagen. Bäst gick gruvbolag, råvaror, verkstad och finans som alla steg mer än 3,5 procent.

Bolagsnyheter i korthet:
– Olympus: Skär ned 2700 jobb det närmaste året
– Oriflame: Nytt spännande förvärv på gång
– Clas Ohlson: Förväntad försäljningsökning med 8,7 procent
– H&M: Societe Generale sänker reken
– Alecta: Kan tvingas chockhöja permierna med 40 procent efter att ha spekulerat bort oförsvarligt mycket pengar. Hur kan välbetalda analytiker vara så dåliga? Pinsamt!
– Systemair vänder förlust till vinst

Övriga nyheter:
– Strejkhot för hotell- och restauranganställda rycker närmare
– V-ledaren Jonas Sjöstedt menar att dagens yrkesutbildningar inte möter de krav som ställs i arbetslivet. Man undrar om han någonsin suttit i anställningsintervju med loja ungdomar. Det är definitivt inte bara utbildningsnivån det är fel på!
– Spaniens kreditbetyg sänks ytterligare av Fitch
– Tyskt handelsöverskott högre än väntat

S&P 500: Redan efter två dagars uppgång körde kursen in i motståndsnivån kring 1330 och vi bjuds nu på en bearish doji star samtidigt som gummisnodden är hårt spänd på ovansidan. Förutsättningarna är stora för en negativ avslutning på veckan.

OMXS30: Det svenska storbolagsindexet körde in i kaklet både i dags- men framförallt i 60-minutersdiagrammet igår. Den tilltagande svansen upptill på kursstapeln och stängningen strax under kaskaden av motstånd skapar goda förutsättningar för ett nedställ idag.

Rapporter idag:
– Systemair (kl 8.00)

BE Group håller kapitalmarknadsdag idag.

Tider som är intressanta idag:
– Japan: BNP (def) 1 kv kl 1.50
* Japan: bytesbalans april kl 1.50
– Sydkorea: räntebesked kl 3.00 (behöll räntan)
– Estland: BNP (def) 1 kv kl 7.00
– Tyskland: handels- och bytesbalans april kl 8.00
– SCB: industriproduktion april kl 9.30
– SCB: industriorder april kl 9.30
– SCB: småhusbarometer maj kl 9.30
– RGK: utfall statens betalningar maj kl 9.30
– Litauen: KPI maj kl 10.00
– Storbritannien: PPI maj kl 10.30
– EMU: bytesbalans (prel) 1 kv kl 11.00
– Island: BNP 1 kv kl 11.00
– Lettland: KPI maj kl 12.00
– Lettland: BNP (def) 1 kv kl 12.00
– Portugal: BNP (def) 1 kv kl 12.00
* USA: handelsbalans april kl 14.30
– USA: grossistlager april kl 16.00

USA igår: Kinas centralbank meddelade igår att landets styrränta sänks med 25 punkter. Beskedet mottogs till en början positivt men sentimentet försvagades de sista timmarna av Ben Bernankes uttalande om att det största hotet mot den amerikanska ekonomin kommer från skuldkrisen i Europa. Fed-chefen sade vidare att den amerikanska centralbanken hela tiden är beredda att agera men utan att nämna hur detta ska gå till. Flera bedömmare tolkade Bernankes uttalande som att QE3 inte är aktuellt.

Den initiala uppgången varade inte mer än några minuter. Dagshögsta kring 1329 noterades under den första halvtimmen och dagslägsta 1312,7 i samband med stängningen på 1315,0 som innebar ungefär samma stängningskurs som i onsdags.

452 av de 500 aktier som ingår i SP500-indexet stängde upp igår och 35 stängde på minus. Totalt omsattes 2,8 miljarder aktier vilket var 4,6 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. DJIA steg 0,4 procent under 8 procents lägre omsättning än normalt medan Nasdaq Composite backade 0,5 procent under 4 procents lägre omsättning är det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Efter den kraftfulla gröna marubozun i onsdags blev gummisnodden hårt spänd på ovansidan på bara en dag. Efter ett positivt gap tog säljarna åter över tillställningen och fick till en stängning långt ner på kursstapeln med en lång svans på ovansidan, en bearish doji star. För att jag ska anse formationen bekräftad krävs en stängning under marubozulinjen vid 1300 idag.

Asien: Nedgångarna på de asiatiska börserna har tilltagit ordentligt de senaste timmarna. Råvaru- och finansbolag tillhör förlorarna. Japanska Nikkei backar med 2,3 procent. Fram till för någon timme sedan noterades de Kinesiska indexen på plus men har trillat ner på minus. Australiska All Ordinaries noterar en nedgång på 1,1 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar