Dagens nyhetsflöde domineras av beskedet om Nordkoreas ledare Kim Jong-II:s död och det påverkar de asiatiska börserna. I Japan har man kallat till ett extra regeringsmöte för att försöka värdera vad den Nordkoreanska nyhteten kan innebära för regionen. De asiatiska börserna pressas även av att Frankrikes AAA-betyg är hotat, vilket även ökar betygsoron kring Spanien och Italien. Läs gärna min bloggranne Flute-Tankars inlägg om kreditbetygen i eurozonen. e24, AFV
Den initiala uppgången i fredags tog OMXS30-indexet upp till motståndet vid 950 men där kom säljarna tillbaks och släppte aldrig in köparna i matchen. Nedgången höll i sig resten av dagen och stängningskursen på 937,7 motsvarade en nedgång med 1,0 procent. Nedgången innebar att veckan som helhet stängde ner med 2,6 procent vilket innebär att OMXS30 hittills i år har fallit med 18,9 procent. Endast 17 av de 65 aktier jag dagligen bevakar steg och hela 44 stängde rött. Vinsvarnande New Wave tog täten bland förlorarna med en nedgång med 10 procent. Ericsson B backade 3,7 procent efter ytterligare sänkta värderingar. I fredags var det lösen av terminer och derivat varför volymen inte ger så mycket.
Den reversalformation som vi bjöds på i fredags bekräftades aldrig istället fick vi en omfamnade formation för nedgång i fredags. För att fredagens negativa engulfing skall bekräftas krävs dock att måndagsstängningen sker under 932.
Högst omsatta aktier i fredags var i nämnd ordning: Ericsson B (-3,7%), HM B (-1,1%) och Volvo B (-2,0%). DN
Sämsta sektorer i fredags blev IT och sällanköpsvaror som backade 2,7 respektive 1,2 procent. Sämst under föregående vecka gick det för energi och finans som backade 4,9 respektive 3,3 procent under den gångna veckan. Telekom utvecklades tvärtemot strömmen och steg 3,1 procent.
I torsdags effektuerades en positiv vändningsformation när OMXS30 vände upp från en initial nedgång. Den positiva formationen innebar en initial uppgång i fredags men säljarna kom tillbaks och fick till en överlappande negativ formation med en stängning under torsdagsöppningen. När en positiv vändningsformation visar sig falsk stärker det säljarna som inleder veckan med stärkt självförtroende. Om den nyvunna styrkan sedan räcker för att etablera indexet under 925-nivån återstår att se, det kan fortfarande vara läge att köpa på svaghet, såvida vi inte får en botten efter 10.00-10.30 som är lägre än 925 då är risken/chansen stor för en tilltagande nedgångstakt mot den kritiska 873-nivån. Inför måndagen helgarderar jag genom att tro på en initial nedgång ner mot 931/925 och om nivån håller kan vi få en uppstuds, i annat fall spänner vi fast oss för en ny nedförsbacke. Svårt att hitta bra trejdingkandidater då vi bör vara beredda med både upp- och nedgångskandidater. TeliaSonera är intressant efter ett utdraget lågvollaläge och Swedish Match ser överköpt ut och borde rekylera tillbaks om vi får ett negativt börsklimat.
Bankerna navigerar nu efter en allt sämre ekonomiskt klimat och höjer marginalerna ännu mer mellan in- och utlåningsränta. Inte helt oväntat är det Nordea som har den högsta marginalen, men det kan väl behövas om kundutflödet riskerar att sänka resultatet framöver. Handen på hjärtat, vem vill betala skyhöga avgifter för fonder som inte ens på lång sikt når upp till räntan på ett vanligt fasträntekonto? Pinsamt! Vad är det för fondförvaltare de har egentligen?
Idag kommer Saab åter att vara på tapeten och miljonerna fortsättet att rulla till ingen som helst nytta. Saab är dödsdömt! Även om de skulle få in pengar till löner och förhala en oundviklig konkurs ännu en gång är hela projektet dömt att misslyckas. Man har under de senaste 8 månaderna då det inte producerats en enda bil inte permitterat en enda person. Vilken underleverantör vill riskera att leverera till Saab och det viktigaste av allt – vem tror de är så korkad att man köper en Saab, om det mot förmodan skulle komma ut en och annan bil från Trollhättan?!?!? e24, DN, SVD
De flesta är överens om att Riksbanken bör sänka räntan vid veckans möte och dessutom sänka räntebanan.
Socialdemokraterna noterar ett nytt bottenrekord med endast 24,2 procent av väljarstödet. Däremot noterar Miljöpartiet rekordhöga 12,3 procent i Sifos senaste mätning. Juholt anser enligt en artikel i Dagens Industri i lördags att de som inte vill ha honom kvar bara är simpla kuppmakare. AFV
Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: Rightmove husprisindex december kl 1.01
– EMU: bytesbalans oktober kl 10.00
– Exportrådet: marknadsöversikt kl 10.00
– EMU: produktion byggsektorn oktober kl 11.00
– USA: NAHB husmarknadsindex december kl 16.00
Humöret sjönk på de amerikanska börserna i fredags efter det att kreditvärderingsinstitutet Fitch meddelat att man placerat Belgien, Spanien, Slovenien, Italien, Irland och Cypern under bevakning för en eventuell nedgradering. Frankrikes AAA bekräftades men utsikterna sänktes till negativa från tidigare stabila. I USA meddelade representathuset att man godkänt budgetuppgörelsen som omfattar 1000 miljarder dollar. Nu väntar en omröstning i senaten.
Efter en initial uppgång till motståndsnivån 1231 på S&P 500 kom säljarna tillbaks och täppte till hela uppgången. Därefter var det skvalpigt, osäkert och avvaktande fram till stängningen vid 1219,7 som motsvarade en måttlig uppgång på 0,3 procent. 453 av de 500 aktierna som ingår i S&P 500-indexet steg och endast 38 stängde på minus. Totalt omsattes 3,5 miljarder aktier vilket inte är relevant eftersom det var häxfredag och volymen är svårbedömd men betydligt lägre än de 4,7 miljarder aktier som omsattes vid motsvarande häxfredag förra året.
Bästa branscher på de amerikanska börserna i fredags var råvarurelaterade aktier med defensiva hälsovård och dagligvaror hamnade på förlorarlistan.
På valutamarknaden stärktes euron mot dollarn till 1,304. Idag på morgonen har dock EUR/USD varit nere och vänt under den kritiska 1,30-nivån. Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 6 punkter till 1,85 procent.
I Asien är det mestadels fallande kurser nu på morgonen, även om de initiala nedgångarna har bromsats något de senaste timmarna. Nordkoreas ledare Kim Jong-Ils död, som efterträds av sonen Kim Jong-Un, tynger regionens handelsplatser och föga överraskande agerade den sydkoreanska börsen sänke. All Ordinaries i Australien backar med 2,5 procent och i Japan faller Nikkei med 1,3 procent.