Initial nedgång mot 956/952 där köparna återfinns… eller…

Räntorna på de italienska och spanska statsobligationerna sjönk under onsdagsförmiddagen. Enligt Bloomberg stödköpte ECB för glatta livet för att inte räntorna skulle stiga. Den spanska tioåringen steg däremot med 8 punkter på stigande oro för utvecklingen i landet. Mario Monti presenterade en ny regering – som består av – honom själv… Han anser att en regering fungerar bättre utan politiker som han uttryckte det. Spännande att se vad som händer framöver. Bank of Englands inflationsrapport oroade marknaden och centralbanken uttalade sig igår i termerna att landet saknar en trovärdig plan för att ta sig ur krisen. DN, DN, SVD, VA

Onsdagen inleddes nedåt men vände upp från 956-nivån och vid 11-tiden testades 970 av och stod pall. Resten av dagen blev en skvalpig tillställning. Högsta notering under onsdagen blev 970 och lägsta nivå blev 952. Stängningskursen 961,2 motsvarade en marginell uppgång med 0,2 procent. Av de 65 aktier jag följer steg endast 26 och hela 37 föll, vilket visar att bredden saknas. Även om omsättningen på 12,3 miljarder kronor var den högsta under den senaste veckan noteras snittet för de senaste tre månaderna på 14,1 miljarder kronor, alltså 13 procent högre än gårdagens omsättning.

Högst omsatta aktier under onsdagen var i nämnd ordning: Hennes & Mauritz (+1,7%), Volvo B (0%) och Ericsson B (+0,4%).

Bästa sektorer under onsdagen blev energi och sällanköpsvaror som steg 1,0 respektive 0,8 procent. Sämst gick det för kontradefensiva detaljhandel och telekom.

Det kan vara värt att notera att även om Autoliv presterar bättre än någonsin går det inte lika bra för konkurrenten TRW Automotive. Kanske en indikation på att bilförsäljningen är på väg att avta… Volvos konkurrenter Paccar och Navistar backade 1,8 respektive 2,8 procent i USA igår.

Både OMXS30 och S&P 500 befinner sig i konsolideringar och åtminstone det amerikanska indexet ser ut att närma sig ett utbrott. Osäkerheten tilltar även på det svenska indexet vilket avspeglar sig i små kursstaplar och betydligt lägre volym än normalt. Inför dagen påverkas med stor sannolikhet öppningen av den branta nedgången innan USA-börsernas stängning då S&P 500 föll med nästan 2 procent på 2 timmar. Det mesta indikerar en negativ börsöppning men redan vid 952 hittar vi stöd som kan locka till sig köpare och skapa en åkbar kort uppstuds. Intressant kan vara att bevaka Tele2 och SCA vid en uppstuds.

Bloggrannen Flute-Tankar har idag ett bra och informativt inlägg om ränteläget i Europa.

Följande svenska bolag rapporterar idag:
– Electra (kl 8.00-8.30), NSP Holding (kl 8.30)

Följande utländska bolag rapporterar idag:
– GAP (kl 22.00), Torm (innan börsöppning)

Assa Abloy håller kapitalmarknadsdag och placeras lämpligtvis på avbytarbänken tills vi vet hur marknaden tolkar det som sägs.

Håll koll på följande tider idag:
– SCB: småhusbarometern oktober kl 9.30
– Exportrådet: Exportchefsindex 4 kv kl 10.00
– Storbritannien: detaljhandel oktober kl 10.30
– EMU: produktion byggsektorn september kl 11.00
– USA: bostadsbyggande oktober kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v45 kl 14.30
– USA: Bloomberg konfidensindikator, veckosiffra kl 15.45
– USA: Philadelphia Fed index november kl 16.00

Konsumentpriserna i USA föll för första gången på fyra månader under oktober vilket minskar pressen på Fed. Stigande oljepriser, Fitch uttalande om de ”seriösa risker” som de skuldkrisen utgör för de amerikanska bankerna och en avgående chef för den Internationella valutafonden i Europa tyngde handeln.

Efter en negativ öppning kom köparna så smått tillbaks men de två sista timmarna av onsdagens handelssession föll de amerikanska börserna brant. Efter att ha legat på plus föll S&P till 1236,9 som motsvarade en nedgång med hela 1,7 procent som var den lägsta stängningen på en vecka. Totalt omsattes 3,1 miljarder aktier vilket var den högsta omsätttningen den senaste veckan, men trots det 8 procent under snittet. DN, AFV

Finanssektorn i USA agerade åter sänke under onsdagen.   Bank of America och Citigroup backade 3,8 respektive 4,1 procent. Råvarurelaterade bolag hade även de en tuff dag.

USA:s statsskuld överskred för första gången någonsin 15 biljoner dollar under onsdagen! Obamas politik är förmodligen värre för landet än Clintons. Det skapas bubblor av gigantiska mått och bara sedan augusti har statsskulden ökat med 1 biljon dollar!!! Det lär inte dröja förrän den skraltiga ekonomin straffas genom stigande obligationsräntor och göra det dyrare för USA att låna pengar till sin misslyckade politik. Att ta råd från USA känns inte så smart… e24, DN, SVD, SVD

Det är blandad utveckling i Asien nu på morgonen. Osäkerheten kring euroländerna skapar fortsatt oro och utsikterna för den kommande mildare kinesiska penningpolitiken har gjort investerarna nervösa. Sämst utveckling nu på morgonen var det bland finansrelaterade bolag och exportbolag med sina huvudsakliga marknader i Europa. AFV

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar