Initial nedgång men vågar sig köparna tillbaks vid 1022 eller 1014

Stockholmsbörsen: Även om tidningar och gammelmedia försöker hitta fundamentala orsaker till varför fredagsbörserna föll som de gjorde är det inte konstigare än att trenden håller på att bli gammal och placerarkollektivet vill inte riskera att förlora upparbetade vinster. Utdelningar hos tungviktarna H&M och Ericsson bidrog till att nedgången på Stockholmsbörsen blev bland de störa i Europa. När sedan sysselsättningen inte stigit som förväntat i USA var det allt fler som tyckte det var lika bra att kliva av och prioritera nattsömnen under helgen före chansen att det skulle öppna upp på måndag. Dessutom väntades val i Frankrike och Grekland två oroshärdar med usel ekonomi och i bägge fallen ser de sittande makthavarna ut att få lämna över pinnen åt vänster. Förutsättningarna för en positiv öppning idag är inte de bästa.

Efter en negativ gapöppning som aldrig var i närheten till att täppas till fortsatte OMXS30 ner till stödnivån kring 1042-1038. De sämre sysselsättningssiffrorna från USA utgjorde ytterligare en trigger och inte förrän 1026 vågade sig fyndköparna in när en blankare stängde sina positioner inför helgen. Stängningen på 1032 motsvarade en nedgång med hela 2,6 procent.

Omsättningen uppgick i fredags till 13,7 miljarder kronor vilket var 3 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 3 procent av de 62 aktier jag dagligen går följer stängde i fredags på plus.

Högst omsatta aktier i fredags blev Volvo B (-3,8%), H&M som delade ut 9,50 kronor (-5,8%) och Ericsson B som delade ut 2,50 (-5,3%).

Ingen sektor stängde på plus i fredags. Sämst utveckling var det för verkstad, olje- och råvaror som backade mellan 3,8 och 2,3 procent.

S&P 500 hade sin sämsta vecka under 2012 förra veckan med en nedgång på 2,4 procent. I och med fredagens nedgång punkterades den stigande stödlinjen, MA-20 och MA-50. Stängningen långt ner på den långa röda kursstapeln vilket innebär att gummisnodden för tillfället är hårt spänd på nedsidan där 1358 och 1340 ska förhindra tilltagande nedgångar. Ni som följer mina analyser vet hur skeptiskt jag varit till den paraboliska uppgången i Apple som nu trots det extremt goda resultatet faller och faller. I fredags punkterades 50-dagars medelvärde och aktien närmar sig nu åter 500-dollarsnivån, så mycket för fundamental analys och alla som gick på rekommendationerna att ”köpa inför rapporten”…

OMXS30 föll med 2,3 procent förra veckan och uppgången hittills i år har reducerats till 4,5 procent. Efter att ha testat MA-50 under onsdagen lyckades köparna aldrig ta över dominansen vilket blev tydligt i fredags som var sista dagen för den positiva månadseffekten. Osäkerheten är nu stor vilket avspeglar sig i att statistiken tolkas negativt. I fredags punkterades både 100- och 20-dagars medelvärde och stängningen skedde långt ner på kursstapeln. Vi ska dock komma ihåg att inte blir ”för negativa” så länge primärtrenden håller emot. Inför dagen hittar vi den fallande primärtrenden kring 995.

Det har som bekant varit val i både Grekland och Frankrike i helgen och det blåser vänstervindar i de ekonomiska krisländerna. Valet i Grekland är en tydlig signal om att folket är missnöjda med de ekonomiska räddningspaketen. Nu är frågan om det går att få till en regeringsduglig koalition i landet. Kommer en ny regering att genomföra de tidigare beslutade åtgärder som krävs för att landet ska få ta del av räddningspaketen? Ekonomin i Grekland har utvecklats betydligt sämre än väntat den senaste tiden och
sannolikheten för att landet så småningom lämnar euron har ökat.

I Frankrike vann Francois Hollande över Nicolas Sarkozy och blir därmed socialistpartiets första president i Frankrike på 17 år. Trots att han gått till val på att höja skatterna till 75 procent för inkomster över 1 miljon euro och särskilda skatter på banker och oljeföretag innebär hans valplattform att utgifter i den skuldtyngda landet ökar med 25 miljarder euro under hans kommande mandatperiod. Låter jag skeptisk så har ni tolkat mig rätt.

 

Följande bolag rapporterar idag:
– Cavotec (kl 9.30), Securitas (kl 13.00), ÅF (ca 10.15)

Tider som är intressanta idag:
– SEB: boprisindikatorn kl 8.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Tyskland: industriorder mars kl 12.00
– USA: Sysselsättningstrend kl 16.00
– USA: Auktion av 3- och 6-månaders växlar kl 17.30
– USA: konsumtionskrediter kl 21.00
– Storbritannien: helgstängt

USA i fredags: Den gångna veckan var den hittills sämsta i år. Statistik som visade att sysselsättningen stigit mindre än väntat tillsammans med sämre inköpschefsindex för tjänstesektorn i Europa och de stundande valen i Grekland och Frankrike skapade osäkerhet.

S&P 500-indexet föll fram till lunch (NY tid) brant ner för att testa av stödet vid 1368 som höll. Därefter var det med undantag för ytterligare ett test av stödnivån 1368 avvaktande och sidledes rörelser fram till stängningen på 1369,1 som motsvarade en nedgång med 1,6 procent. Teknikintensiva Nasdaq Composite föll med hela 2,3 procent och var därmed sämst av de ledande börsindexen på Wall Street. 82 aktier steg och 407 stängde rött på SP500 igår. Totalt omsattes 2,6 miljarder aktier vilket var 1,5 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Hittills i år har S&P 500 avancerat 8,9 procent vilket kan jämföras med 6,7 procent för DJIA och 13,5 procent för Nasdaq Composite.

Fredagens röda opening marubozu punkterade både den stigande stödlinjen och de korta och medellånga sentimentsnivåerna. Den positiva månadseffekten är nu passerad och rapportsäsongen går mot sitt slut. Maj månad är dessutom en dålig månad, historiskt sett. Det är lätt att bli för pessimistiskt efter kraftfulla nedgångar men samtidigt vet vi att det är nödvändigt att ”lita på” diagrammen. På nedsidan hittar vi stöd kring 1360-1356 och 1340. Så länge dessa nivåer inte punkteras ska vi inte låta rädslan styra för mycket, även om allt mer talar för att nedgången inte är klar ännu.

Asien: Det är breda nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei faller med 2,9 procent och i Hong Kong är Hang Seng ner med 2,6 procent. Australiska All Ordinaries backar 2,2 procent. Bäst eller snarare minst dåligt går Kina där Shanghaibörsen vänt upp och reducerat den initiala nedgången så att den nu endast uppgår till 0,3 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar