Initial nedgång men 1037 är en viktig nivå (stöd eller nedgångstrigger)

Besked om fortsatt nollräntepolitik fram till 2014/2015 från Federal Reserve-chefen Ben Bernanke under onsdagskvällen stärkte riskaptiten och fick placerarkollektivet på gott humör. Trots H&M:s mediokra rapport (med HM-mått) fick det bara aktien att falla initialt.

Fram till strax innan 15:00 steg OMXS30 i stort sett oavbrutet och inte förrän kring 1051 började köparna så smått att ta hem en del vinst. Stängningen på 1046 motsvarade en uppgång på hela 2,0 procent, vilket var den enskilt största uppgången på över en månad.

Föregående vecka innebar en uppgång för femte veckan i rad och om inte OMXS30 stänger under 1033,3 kommer det bli sex veckors rak uppgång. Uppgången föregående vecka blev 2,4 procent och inför fredagen noterar innevarande vecka en uppgång med 1,2 procent. OMXS30 har med gårdagens nedgång stigit med 5,9 procent sedan årsskiftet. 88 procent av de aktier jag dagligen följer steg. Omsättningen för OMXS30 uppgick till hela 19,6 miljarder kronor. Omsättningen var 60 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Högst omsatta aktier under torsdagen blev rapporterande HM som stängde på oförändrat. SKF (+0,2%), Volvo B (+4,6%) och Ericsson B (+3,1%).

TeliaSonera har fått sänkt rekommendation av SHB nu på morgonen.

Millicom har fått sänkt rekommendation av Goldman Sachs (vilket brukar vara en bra kontraindikator). Håller stödnivån kring 670 kronor blir det säkert fel även denna gång… Samtidigt sänker man riktkursen för SKF till 190 kronor. Igår fick vi en long legged doji i SKF och stödet vid 157 kan vara bra att bevaka. DN

Alla sektorer stängde på plus igår. Bäst utvecklades IT och verkstad som bägge noterade uppgångar på 2,7 procent.

S&P 500 närmar sig någon form av utbrott samtidigt som de tilltagande divergenserna ökar risken för ett utbrott nedåt från den stigande kilen.

OMXS30 steg kraftigt på nyheten att Fed ämnar köra utan säkerhetsbälte och fortsatt nollräntepolitik minst till 2014 kanske 2015. Man lovade oxå god fortsatt god tillgång på billiga pengar vilket stärkte riskaptiten på den svenska börsen som lyckades ta sig hela vägen upp till det fallande årsmedelvärdet Stängningen var trots allt stark även om svansen på ovansidan kan sätta avtryck när Stockholmsbörsen inleds på fredagen. Så länge 1037-nivån håller kan det vara en bra avsats att klättra vidare upp från. Punkteras nivån fokuserar jag framförallt på 1019 och lägstanoteringen från i onsdags.

Mottagandet av Stefan Löfven är positivt för det svenska näringslivet men det blir spännande att se hur det går med ”samarbetet” med Miljöpartiet. Löfven är ju en ivrig förespråkare av kärnkraft och har en historia att våga stå för sina åsikter och inte alltid säga det som förhoppningsvis går hem i media (ingen nämnd, ingen glömd…). e24, SVD, VA, AFV

Det tog inte många minuter efter beskedet att Löfven tillträder förrän det Juholtska nejet till europakten löstes. Nu är regeringen och de sociala demokraterna överrens, om det sedan är bra har jag ingen aning om. DN

I spåren på de Sociala Demokraternas kräftgång rusar Vänsterpartiet fram med en uppgång på 3,3 procent till 9,6 i den senaste mätningen från Ipsos. Att det verkligen finns så många kommunister i Sverige är för mig obegripligt. AFV

 

Följande svenska bolag rapporterar idag:
– Elanders, Rottneros (kl 7.30)

Följande utländska bolag rapporterar idag:
– Ford (kl 13.00), Honeywell (före USA-börsernas öppning), Nippon Steel, NTT Docomo (kl 7.00), Procter & Gamble

Håll koll på följande tider:
– Japan: KPI december kl 0.30
– Japan: detaljhandel december kl 0.50
– Tyskland: importpriser december kl 8.00
– SCB: finansmarknadsstatistik december kl 9.30
– SCB/HUI: detaljhandel december kl 9.30
– EMU: M3 december kl 10.00
– ECB-chefen Draghi talar kl 14.15
– USA: BNP (est) 4 kv kl 14.30
– USA: Michigan-index (def) januari kl 15.55

Nya order i tillverkningsindustrin steg i december vilket indikerar att det var ett starkare momentum i ekonomin i sluet av året än vad bedömmare tidigare trott. En halvtimme efter USA-börsernas öppning släppte det amerikanskahandelsdepartementet statistik över försäljningen av nya enfamiljshus i USA som kom in sämre än väntat. Torsdagen bjöd också på arbetslöshetsstatistik som spädde på det negativa sentimentet. Statistiken visade på 377.000 nyanmälda arbetslösa i USA under föregående vecka vilket var 7.000 fler än förväntat.

S&P 500-indexet inledde igår upp och noterade 1333,5 efter en halvtimme då statistik över försäljningen av nya hus sänkte humöret. Fram till den sista halvtimmen var det säljarna som dominerade men en del stängningar av korta positioner hyfsade till siffrorna. Stängningen på 1318,4 motsvarade en nedgång med 0,6 procent, vilket var sämst av de bredare amerikanska börsindexen. DN

Hittills i år har S&P 500 stigit med 4,8 procent och teknikintensiva Nasdaq Composite noterar en uppgång på 7,7 procent. S&P 500 har stängt på plus 21 av de senaste 28 dagarna. Trots gårdagens nedgång steg 400 aktier och endast 90 stängde på minus under torsdagen. Totalt omsattes 3,4 miljarder aktier vilket var 17 procent högre än än snittet.

I Asien firas det fortfarande kinesiskt nyår. Bland de börser som håller öppet är det små rörelser och blandad utveckling. Japanska Nikkei noteras kring nollan medan Hong Kongs Hang Seng stiger med måttliga 0,2 procent. I Australien stiger All Ordinaries med 0,4 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar