Hysterin trappas upp – Inseende eller utseende?

De senaste månaderna har fokus legat på att rädda de största bankerna från konkurs. All världens blickar är riktade mot Bank of America, Citigroup och JP Morgan. Ofattbara summor och resurser har lagts ned på att försöka dölja framtida förluster för att lugna marknaden. PR-teamet Obama-Geithner har bestämt sig för att varje dag uttala sig om alla ljus de skymtar i olika tunnlar, eller irrgångar.

Företag som gör bort sig, är för giriga och inte bygger långsiktigt skall rensas ut, läggas ner eller köpas av de som är bättre lämpade att driva bolagen. Varken amerikanska eller svenska regeringar är lämpade att driva företag, men agerar som om de vore företagsdoktorer. Pumpa in pengar och kör på så får vi se om det håller. Det verkar viktigare vad som syns utåt än hur bolagen egentligen drivs.

Politiker och ekonomer är långtifrån de enda som behövs i företagen, men tyvärr är det de som tror att de sitter på den heliga gralen. Hur bra företagsledare är de styrande politikerna? Inte helt sällan har de nått upp till politiska toppositioner av helt andra skäl än förmågan att driva företag.

Trots detta är Obama-administrationen säker på att om tillräckligt mycket skattepengar pumpas in i bankvärlden så att de kan låna ut pengar i så stor omfattning så att hjulen börjar snurra, så märker kanske inte folk att det är kris. Jag tror Obamas kristallkula behöver putsas lite, det experiment som pågår nu kan bli ödesdigert för framtiden.

Banker som gör av med alla tillgångar, inte bara gör sig konkursmässiga, utan skyldiga att gå i konkurs, får hjälp av skattebetalarna för att få möjlighet att göra samma sak i repris. Helt otroligt.

I fredags kunde vi läsa att Swedbank eventuellt behöver ta in ännu mer kapital från aktieägarna och krympa balansräkningen ännu mer för att klara sig. SEB kan luta sig mot Wallenberg och hoppas att stödet från skattebetalarna skall göra att banken klarar sig. Tyvärr tror jag att SEB är den bank som mer än övriga svenska banker drivs av kortsiktig kvartalsfokusering. Citibank har gjort en bedömning att SEB kommer att drabbas av 35,7 miljarder i kundförluster de närmaste åren. Enligt Avanza är banken värderad till 35,4 miljarder på börsen.

Självklart sitter jag inte med någon kristallkula och vet inte mer än någon annan om vad som händer, men att krisen är över och att det dyker upp ljustecken både här och där är nog mer att likna vid hägringar och önsketänkande.

För att världen inte skall se hur illa ställt det är med bilindustrin och fokusera på annat än den galopperande arbetslösheten läggs PR-krafterna på att hitta olika typer av ljus eller snarare hägringar. Tyvärr tror jag inte det är speciellt konstruktivt för framtiden.

Saab vädjar idag till sina 700 fordringsägare att inte sätta biltillverkaren i konkurs. Det är självklart trist med en konkurs, men hur länge skall man köra ett bolag som år efter år går med stora underskott. Har Saab någon framtid och vad i den rådande bilkrisen skulle gynna just Saab. Även med nya modeller är bolaget dödsdömt. Är det inte bara att förlänga pinan.

Nästa krisbransch som vi kommer att få höra till leda om den närmaste tiden är bilbranschen. Situationen för GM är förmodligen mycket värre än befarat och detta kommer att kännas, inte bara i USA. I helgen kunde vi läsa att den satsning som KIA gjort i Slovakien verkar hopplöst överdimensionerad. I år kommer kanske hälften av prognosen på 300.000 bilar att tillverkas i den hypermoderna fabriken.

Den expansiva konsultbranschen kommer säkert att få smaka på sleven när och om Saab läggs ner. Många konsultbolag är i stort sett beroende av Saab och Volvo. Epsilon och Semcon är bara några av bolagen som kommer att få några tuffa år framför sig.

Många biltillverkare har flyttat fabriker till länder med billig arbetskraft och skapat en växande bubbla genom att producera bilar med gammal teknik, men billigt. Bilförsäljningen, som är en mycket bra mätare på konjunkturen rasar brant utför i hela världen utom möjligen i Tyskland där den hålls uppe med hjälp av den statliga skrotningspremien på 26.000 kronor. Hur det går med försäljningen när premien upphör i slutet av året är nog lätt att förutsätta.

Förhoppningsvis har marknadsspelarna laddat om i den periodvila vi befinner oss i nu. Matchen startar snart igen, uppåt eller nedåt det får tiden utvisa.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar