Huvudet i sanden – skjuta från höften

De senaste veckorna har varit hysteriska och då menar jag inte hur mycket eller lite världens börser gått upp. Det som är hysteriskt är hur mycket som spenderas för att sopa skiten under mattan, men nu är det uppåt vi skall, kosta vad det kosta vill verkar vara mantrat som gäller. Kommer detta att hålla, har vi sett botten? Inte vet jag, men tekniskt ser det ut som en möjlig vändning, mer om det längre ner i artikeln.

Innan du faller offer för det massmediala trycket och börjar tanka på dig aktier efter de råd som dagligen ges kan det vara bra att gå tillbaks till ruta ett. Vad är det som skall gälla för att ta position, låter det tråkigt? Ja, kanske det men skall man lyckas med trading går det inte att åsidosätta dessa viktiga råd. 

Att syssla med trading, vare sig det är på kort eller lång sikt innebär alltid en risk och likheterna med att driva ett eget företag är stora. Utan en bra affärsplan är väldigt riskabelt och risken för att förlora stora pengar är stor när du börjar handla och göra affärer på känsla. Köper och säljer du värdepapper utan att ha en väl definierad affärsplan är det ungefär som att köra racerbil och strunta i spårval, teknik och bilens begränsningar. Det kommer garanterat att sluta i katastrof. Trading och värdepappershandel handlar till största delen om att jobba efter en plan, som gör att man inte faller i de psykologiska fällorna.

När du köper en aktie, är det självklart någon som säljer den till dig. En person som med stor sannolikhet kan mer än du och förmodligen vet mer om bolaget bakom aktien än du gör.  Säljaren väljer att göra sig av med aktien för att han/hon inte tror att aktien kommer att infria förväntningarna längre. Du som köper är övertygad om att du förstår aktiens potential bättre än säljaren och köper aktien för att den skall gå upp.

Hur kan du vara så säker på att aktien kommer gå i den riktning som du tror? Nej, exakt det kan du inte. Det enda du är säker på är att aktien faktiskt kan gå på fel håll. Det hänvisas ofta till olika studier som visar att de flesta daytraders förlorar pengar på sin trading. Om det nu är så kanske det vore bättre att göra precis tvärtemot vad man tänker, eller?

Den absolut största delen av alla affärer som görs på börsen görs av riktiga proffs med enorma plånböcker. Stora mäklarfirmor och fondförvaltare köper och säljer oerhört stora volymer. Att spekulera i bakgrunden till dessa mäklares agerande är både dumt och ansvarslöst. En trader hos en mäklare får kanske en order från en stor fond som skall vikta om från en aktie till en annan, eller får en order på några miljoner aktier från en stor placerare. Det enda sättet för en mäklarfirma att genomföra denna typ av ordrar är att försöka minimera risken för förlust. Tradern kan göra det på olika sätt genom att samtidigt köra aktier i samma bransch, minimera risken genom att samtidigt köpa lite opitioner osv. Planen bakom besluten kan stå oss dyrt att spekulera i. Kan vi däremot kortvarigt ta rygg på någon stor mäklare som köper stora volymer av en viss aktie som följer den tradingmodell vi använder, kan detta vara en framgångsrik strategi. Men tro inte att du kan överlista stora mäklares beteenden, i de flesta fall döljer de strategin effektivt, det skulle annars äventyra hela deras existens. 

Som jag nämnde ovan bör du sätta ihop en affärsplan för din trading, den skall innehålla information om:

  • Maximal förlust i en affär
  • Avkastningsmål på vecko-, månads-, års- och femårsbasis
  • Hur definierar du trenden/klimatet
  • Vilka tidsinställningar gäller
  • Vad gäller för entry och exit av en position
  • Förväntad avkastning
  • Vad skall gälla för att sitta kvar i en position över natten
  • Nivå på initial stop och var placeras den

Näst efter affärsplanen skall du följa en tydlig tradingmodell. En tradingmodell har man för att undvika att hamna i de psykologiska fällor som annars är enkla att fastna i. En bra tradingmodell skall fungera som ett filter som talar om när det är ok att köpa aktier, blanka eller sitta passivt vid sidan av börsen. För att en tradingmodell skall fungera måste den ses som ett levande dokument, ungefär som en ISO-certifiering. Tydliga regler som skall se till att ett misstag inte upprepas. Modellen skall och måste anpassas till rådande förhållanden och börsklimat. När du arbetat en tid med din tradingmodell och självförtroende ökar blir det lättare att se varje affär som en liten del i en lång rad av många affärer. Ett antal förluster betyder då väldigt lite och när de sätts in i ett större sammanhang. Däremot är det viktigt att förlusterna analyseras för att dels lära sig av misstagen och dels för att finslipa tekniken och i slutändan bli en ännu bättre trader.

Om du vill lyckas på börsen är det viktigt att du inte ser det som ett spel. Se till att arbeta efter en noggrannt definierad affärsplan och luta alla beslut mot din tradingmodell, gör aldrig några avsteg från affärsplanen och tradingmodellen. Efter lång träning kommer du att lyckas.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar