Husse kan bli svårforcerad (1083) – i så fall en lägre topp…

Ingen video idag då jag sitter på ett hotellrum med kasst internet…

Stockholmsbörsen igår: Rapportperioden är nu igång på allvar. Personligen tycker jag det är underhållande men betydligt svårare att trejda i samband med rapporter. Igår stod Nokia i fokus som lämnade en i alla stycken usel rapport, men inte riktigt lika dålig som placerarkollektivet förväntat sig. Förlusten var inte riktigt lika stor men framförallt hade omsättningen ökat mer än väntat. Inledningsvis rusade aktien men det tog inte så lång tid innan köparna började tveka och vips var säljarna där och fick till en lång otäck svans på ovansidan, den säger mer än de flesta inser. SCA levererade ett resultat som slog förväntningarna och aktien steg 7,3 procent. MTG-aktien klappade fullständigt ihop efter att bolaget kommunicerat farhågor för att intäkterna för betaltv kommer att sjunka. Aktien stängde på minus 22,5 procent vilket var den största nedgången i aktien en enskild dag sedan augusti 2000.
 
Inledningsvis var det små och skvalpiga rörelser men de sista timmarna steg OMXS30 rejält och stängningen på 1082,7 motsvarade en uppgång med 0,7 procent.

Förra veckan stängde på minus 3,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu uppgår till 9,6 procent.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Gårdagens omsättning uppgick till 14,3 miljarder kronor vilket var den högsta omsättningen sedan den 14 september och hela 45 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, som nu uppgår till 9,8 miljarder kronor.

De senaste dagarna har indexet tagit sig upp över både 50- och 20-dagars medelvärde. Nu närmar sig den fallande motståndslinjen som inför dagen noteras kring 1485. Om kursen vänder ner innan 1099, som motsvarar toppen från i början av oktober, innebär det att vi får ytterligare en lägre topp och det skulle i så fall vara ytterligare ett svaghetstecken.

Konsumentprodukter utvecklades starkast igår följt av basvaror och teknologi. Sämst gick telekom.

Endast 52 procent av de aktier jag dagligen bevakar stängde på plus igår. Bäst gick rapporterande SCA som steg 7,3 procent följt av Lundin Mining och Ericsson som steg 3,3 respektive 2,6 procent. Sämst gick det för MTG som kollapsade efter att ha antytt att betaltvintäkterna förväntas avta. Aktien stängde på minus 22,5 procent. Axis och Kinnevik var andra bolag som stängde kraftigt ned med 6,9 respektive 5,9 procent.

Högst omsatta under torsdagen blev SCA B 1152 Mkr (+7,3%), Eric B 952 Mkr (+2,6%) följt av MTG B 748 Mkr (-22,5%)

S&P 500: Det blir spännande att se om det var mindre vinsthemtagningar eller om det var det faktum att septembertoppen som gjorde att köparna drog sig tillbaks igår. Så länge inte 20-dagars medelvärde punkteras ska vi vara försiktigt positiva till utvecklingen men om gårdagens negativa kursstapel leder till att 1448 åter punkteras innebär det att vi har fått ytterligare en något lägre topp vilket ska läggas till de varningssignaler vi har. Så länge indexet befinner sig mellan 1427 och 1475 ska vi ”tänka” konsolidering vilket innebär att placerarkollektivet är osäkra och vi ska vara beredda på tvära kast.

OMXS30: Igår togs både 20- och 50-dagars medelvärde ut men kursen körde in i kaklet på punkten när i samband med återtestet av 200-perioders medelvärde i 60-minutersgrafen. Inför dagen blir det spännande att se om köparna har det självförtroende som krävs för att ta sig igenom den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från september och början av oktober. Inför dagen möter motståndslinjen upp vid 1085. Så länge inte 1099 tas ut ska vi nöja oss med att vara försiktigt optimistiska.

Intresseklubben har noterat:
– MTG: Nordea, BoA och UBS sänker reken (vaket grabbar…)
– Nederman ökar vinsten
– Fortums vinst faller
– Rottneros redovisar en förlust på 26 miljoner kronor
– Odd Molly minskar vinsten
– Getinge: Morgan Stanley höjer riktkursen
– Axis: Nordea höjer reken till köp
– Volvo: Jacoby slutar som vd för Volvo PV
– Tele2: Nomura sänker riktkursen
– ABB: Nomura sänker riktkursen
– Reinfeldt sågar bankunionen. Tack frälsare för att det finns några kloka människor kvar

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Arcam, Beijer Alma (ca 12.00), G&L Beijer (kl 10.00), Kinnevik (kl 8.00), Micro Systemation (kl 8.00), Nederman (kl 8.00), Note, Odd Molly (kl 8.00), Traction (kl 8.00)

Utländska rapporter idag:
– General Electric (före USA-börsernas öppning), Honeywell (före USA-börsernas öppning), Ingersoll-Rand (kl 13.00), William Hill (kl 8.00)

Håll koll på följande tider idag:
– Tyskland: PPI september kl 8.00
* EMU: bytesbalans augusti kl 10.00
* EMU: bytesbalans (rev) 2 kv kl 11.00
* USA: försäljning befintliga bostäder september kl 16.00

USA: Antalet nyanmälda arbetslösa i USA steg mer än väntat under föregående vecka. Philadelphia Fed visade däremot på en starkare ekonomisk tillväxt under oktober än september. Googles rapport nådde marknaden tidigare än väntat och den var 15 procent sämre än förväntat vilket ledde till en rejäl nedgång och aktien fick handelsstoppas under större delen av dagen. Teknologiakter med IBM i tätet backade mest. Sämst av börsindexen gick Nasdaq 100 som backade 1,1 procent. 

Efter en skvalpig inledning steg indexet och nådde 1464 som högst efter ett par timmars handel. Lägstanoteringen 1453 en timme innan stängningen som skedde på 1457,6 vilket motsvarade en måttlig nedgång på 0,2 procent

Totalt omsattes 2,8 miljarder aktier vilket vilket var den högsta omsättningen sedan den 21/9, men då var det lösendag. Omsättningen var 20 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Förra veckans nedgång nedgång  med 2,2 procent innebär att uppgången hittills i år noteras till 15,9 procent. De senaste fyra månaderna har därmed stängt på plus.

Nasdaq Composite har stigit med 18 procent hittills i år och DJIA med 10,9 procent. 

Asien: Det är blandad utveckling på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei noteras en tiondels procent över nollinjen medan det kinesiska Shanghai backar ungefär lika mycket. Sammantaget är det svagt nedåt.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar