Hur långt upp tar nästa uppstuds OMXS30?

sammanfattningNEW YORK: RÄNTEHÖJARORO VÄGDE,WAL-MART RAPPORTSTEG,S&P500 -0,4%

STOCKHOLM (Direkt) Oro för om ekonomin kommer klara av ett högre ränteläge, tog Wall Street lägre i torsdagshandeln. Onsdagens något aggressiva Fed-protokoll låg bakom det riskfrånvända klimatet.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,5 procent till 17.435. S&P 500 backade 0,4 procent till 2.040. Tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,6 procent till 4.712.

Omkring 950 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.800 miljoner aktier omsatts.

”Svagheten är en fortsättning från gårdagen och ett resultat av oro för högre räntor. Ekonomin är skör och högre räntor kan få den att tippa över kanten. Det finns en rädsla att ekonomin inte kan klara av ett högre ränteläge”, sade Terry Morris, aktiestrateg vid National Penn Investors, till Bloomberg News.

Onsdagskvällens Fed-protokoll visade att merparten av ledamöterna ser en möjlig räntehöjning i juni, om inkommande data fortsätter att övertyga. Redan tidigare i denna vecka var tre Fed-ledamöter ute och indikerade att en räntehöjning kan vara aktuell i närtid.

De flesta sektorerna inom S&P500-index låg på minus bortsett från konsumentrelaterat som tog igen förlorad mark efter de senaste dagarnas utförsäljningar.

Efter en uppgång på 10 procent var Wal-Mart en av glädjespridarna. USA:s största detaljist levererade ett resultat som var bättre än väntat.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 1,84 procent.


 

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Det är verkligen varannandagsrörelser som präglar den rådande tradingrangen. Om det däremot visar sig att 1323 punkteras och inte tas tillbaks inom något dygn tar jag sikte på i första hand 1300 och i nästa skede 1250-nivån.”

Torsdagen inleddes nedåt för att testa av 1325 efter ett par timmars handel. Kring lunch gjorde köparna ett ärligt försök att ta tillbaks kommandot men vid 14:30 och motståndet 1336 tog det stopp. Avslutningen av dagen var svag och stängningen vid 1321,8 skedde kring dagslägsta och motsvarade en nedgång med 1,4 procent.

Gårdagens röda marubozu indikerar återigen svaghet men så länge begränsningarna i den rådande tradingrangen är intakt ska vi vara beredda på fortsatt tvära kast och varannandagsrörelser. De senaste 8 handelsdagarna har kursen vid 7 klamrat sig fast kring den alltmer horisontella EMA-8-linjen som är ett tecken på en uppladdning. Vi får förflyttas ott till slutet av december för att hitta ett liknande utseende. Det vi däremot inte vet är om utbrottet kommer att ske uppåt eller nedåt – än.

Volymen igår var visserligen den högsta på en vecka men trots det 11 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Den negativa volymbalansen består med högre volym de dagar indexet faller.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

NGM
– Concent, Glycorex, Life Assays

FIRST NORTH
– Arcoma, Brighter, Effnetplattformen, Immunicum, Kancera, Nattopharma, Skånska Energi, Zinzino

AKTIETORGET
– A1M Pharma, Botnia Exploration, Dalsspira Mejeri, Envirologic, Eurocine, Latvian Forest Company, Nanologica, Oncology Venture, Star Vault, Yield

ÖVRIGA NORDEN
– BW LPG (vanl 08-09:00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– 888 (prel datum), Deere (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR
– Arcoma, Black Earth , Castellum (extra), Concent, Effnetplattformen, Feelgood, Life Assays (ändrat datum fr 11/4), Nattopharma, Skånska Energi, Viking Supply Ships (ändrat datum från 10/5), Zinzino

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Catena: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Fortnox: förlängd anmälningstid i Vismas bud avslutas
– Kontigo Care: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Moretime: ytterligare förlängd anmälningstid i nyemission avslutas
– Recipharm: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– Avensia (0:10 kr), Com Hem (1:50 kr), Homemaid (1:00 kr), Marine Harvest (1:70 nok kvartalsutdelning), Opus (0:10 kr), Sintercast (2:00 kr + extra 1:50 kr)

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: PPI april kl 8.00
– SCB: industrins lager 1 kv kl 9.30
– EMU: bytesbalans mars kl 10.00
– Storbritannien: CBI ordertrender maj kl 12.00
– USA: försäljningar befintliga bostäder april kl 16.00


 

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Än så länge noteras indexet i en fallande kortare trendkanal med en tydlig drift nedåt på kort sikt.”

Torsdagen inleddes nedåt men vid 2026, som nåddes efter två timmars handel, tog inte indexet emot lägre priser. Resten av dagen smög sig indexet så sakteliga uppåt och stängningen vid 2039,9 motsvarade en nedgång med 0,4 procent.

Både öppning och stängning noterades i den övre delen av gårdagens kursstapel och vändningen skedde med kirurgisk precision kring golvet i den kortsiktigt fallande kanalen, precis vid vattendelaren 2040.

Både tids- och nivåmässigt är det mycket som talar för att en uppstuds börjar närma sig. Om denna tar ut 2085 eller ännu hellre 2111 är det svagt positivt men om ingen av nivåerna tas ut eller om det visar sig bli ett falskt utbrott är det ett svaghetstecken.

Volymen igår var högre än i onsdags men 9 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Jag har sagt det många gånger förr att volymen sedan länge varit större nedgångsdagar vilket är negativt. VIX steg med ytterligare 2,4 procent till 16,3 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2135 och 1945 den kommande månaden. Den låga nivån på VIX i relation till hur mycket kursen stigit hos S&P 500 sedan mitten av februari talar för att VIX är på väg att vända upp och att en topp är trolig i det breda indexet S&P500.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar