Höghöjdstrading – bättre avvakta rekyler

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Inledningen av veckan präglades av lugn handel delvis beroende på att helgdagen Veterans Day inföll igår.

Rapportsäsongen börjar gå mot sitt slut och vi kan konstatera att lejonparten av bolagen har slagti förväntningarna. Den kommande veckan presenterar en hel del detaljhandelsbolag såsom Wal-Mart, Marcy´s och Nordstrom sina kvartalsrapporter.

Stockholmsbörsen: Det positiva gapet igår täpptes aldrig till och säljarna försökte inte ens ta över. Efter små rörelser stängde indexet vid 1287,7 som motsvarade en måttlig uppgång med 0,5 procent, nära dagshögsta. Det var inte någon enkel resa och vi får förflytta oss till den 20 september för att hitta en mindre kursstapel.

Kursstapeln var liten men stängde trots allt nära dagshögsta och det gap som inledde dagen är fortfarande intakt. Kort sagt är jag positiv till tisdagens inledning men samtidigt påpekade jag igår att 1288 behövde tas ut för att vi ska få en signal om uppgång mot i första hand 1300-nivån.

Den sammanlagda bilden är svårtolkad och vi ska hålla noggrann koll på att inte stödet vid 1272 punkteras.

Omsättningen igår var den lägsta sedan den 14 oktober och uppgick inte till mer än 8,2 miljarder kronor vilket var hela 29 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Alla sektorer stängde på plus igår. Bäst gick oljebolagen och verkstad. Sämst gick konsumentserviceprodukter och teknologi.

Totalt steg 298 aktier igår medan 189 stängde ner och 77 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Volvo B där aktier för 500 miljoner kronor bytte ägare, därefter följde Sandvik med 481 miljoner kronor och sedan Nordea med totalt 386 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Sandvik (+1,9%) följt av Nokia (+1,8%) och Volvo B (+1,4%). Sämst gick Hennes & Mauritz B (-0,1%), AstraZeneca (-0,0%) följt av Swedbank A (+0,1%).

OMXS30 inför tisdagen:

SP500 inför tisdagen:

Bolagsrapporter idag:
– Bure (före börsöpning), Hemtex (kl 8.00), Melker Schörling (kl 8.00), Oriflame (kl 7.15), Tethys Oil (före börsöppning)
– Pandora, Infineon (kl 7.30), Vodafone (kl 8.00)

Stämmor, börshändelser och utdelningar:
– Byggolit, Poolia (extra), Uniflex (extra stämma)
– Africa Oil: bolagspresentation hos Remium kl 16.00-17.00
– Hemtex: telefonkonferens kl 9.00-10.00
– Oriflame: telefonkonferens kl 9.30
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Transatlantic: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 28/11)
– AAK håller kapitalmarknadsdag kl 9.30-13.00

Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: Rics husprisindex oktober kl 1.01
– TF: konjunkturprognos kl 7.00
– Tyskland: KPI (def) oktober kl 8.00
* SCB: Konsumentprisindex under oktober kl 9.30
– RB: resultat omvänd repa kl 10.15
– Storbritannien: PPI oktober kl 10.30
* Storbritannien: KPI oktober kl 10.30
– IEA: World Energy Outlook 2013 kl 11.00
– Italien: säljer växlar kl 11.00
– ECB: reparesultat kl 11.20
– Opec: månadsrapport kl 12.40
– USA: NFIB småföretagsindex oktober kl 13.30

USA: Den första timmen noterades både högsta och lägsta för gårdagen. Nivåerna blev 1773 och 1770. Därefter fick vi se ett rakt streck där kursen pendlade mellan mellan 1772 och 1770 resten av dagen för att till slut stänga vid 1771,8 som motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.

Vi måste förflytta oss tillbaks till den 6 maj för att hitta en lika liten kursstapel. Jag håller med Johnny Torssell som brukar säga: ”Jag älskar små kursstaplar”. Inte sällan utgör de en kortvarig uppladdning innan en större rörelse. Om rörelsen sker norrut utan att föregås av en rekyl ska vi, om vi väljer att ta nya positioner, göra det med betydligt mindre belopp än normalt.

Det har inte hänt någonting i den tekniska analysen sedan igår. De senaste veckorna har jag varje dag, men med lite olika ordval skrivit: ”Optimismen enligt DSI noteras högt, professionella investerare köper stort och belåningen är uppe på lika höga nivåer som vid topparna år 2000 och 2007”. Även om det fortfarande är fel att jaga priset kan vi krasst konstatera att även om de ledande börsindexen är överköpta så finns inga andra alternativ. Med nära nog noll ränta som tryggare alternativ tvingas placerarkollektivet köpa aktier för att få åtminstone någon avkastning.

Volymen var betydligt lägre än i fredags och hela 26 procent lägre än det dagliga snitttet för de senaste tre månaderna, självklart beroende på att det var helgdag.

Bäst gick cykliska aktier och hälsovård medan basråvaror och teknoligi. Det kan vara på sin plats att nämna att ingen sektor steg eller föll mer än 0,3 procent och därför är inte gårdagens sektorrotation något jag fäster vikt vid.

En av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under måndagen. Apple backade 0,3 procent till $519,0. Facebook föll med 2,8 procent och stängde vid $46,2. Nyintroducerade Twitter vände upp efter fredagens rekyl och steg med 3,0 procent till 42,9 medan Google backade med 0,5 procent till $1010,6.

Igår skrev jag att mycket talade för att den 10-åriga räntan kan ha mejslat ut en botten och i fredags nådde den viktiga sentimentsindikatorn sin högsta notering på sju veckor.

Asien: Det är blandad utveckling på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei sticker ut med en uppgång på hela 1,8 procent i spåren på den ytterligare försvagade yenen. Även i Sydkorea och Kina stiger börserna med mellan 0,5 och 0,7 procent. Idag avslutar de kinesiska ledarna sitt fyra dagar långa möte om landets ekonomiska utveckling. I Hong Kong faller Hang Seng med 0,7 procent. Både guld- och råoljepriset faller idag på morgonen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar