Historiskt positiv vecka

sammanfattningNEW YORK: OLJEUPPGIFTER DROG UPP INDEX,TAPP I NIKE,S&P500 +0,6%

STOCKHOLM (Direkt) En rejäl rusning i oljan hjälpte USA-börserna som stängde onsdagshandeln i positivt territorium.

På bolagsfronten rapportbackade Nike medan det gick bättre för Blackberry.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,6 procent till 18.338. S&P 500 steg 0,5 procent till 2.171. Tekniktunga Nasdaq Composite ökade 0,2 procent till 5.318.

Senaste nytt från oljemötet i Alger var uppgifter från Reuters, som citerade två källor, att Opec kommit överens om att sätta ett produktionstak för olja på 32,5 miljoner fat per dag. Uppgifterna fick oljan att rusa och tidvis noteras över 5 procent upp. Rörelsen bidrog till ett förbättrat generellt börssentiment men mer specifikt till att lyfta energisektorn som var överlägset starkast i S&P500. Tungviktaren Exxon lyfte 4 procent.

Bland de enskilda bolagsnyheterna stack Nike ut på det negativa planet sedan aktien sjunkit 3,7 procent och går mot sitt första minusår sedan 2008.

Tisdagens rapport, som presenterades efter börsstängning, bjöd på högre vinst och försäljning än väntat men svagare tillväxt. Den sistnämnda punkten var det som fick aktien på fall. På den viktiga amerikanska marknaden var tillväxten i princip oförändrad. Bolaget har nått ökad konkurrens från Under Armour och Adidas.

Bättre gick det för Blackberry som stängde 6 procent högre. Det kanadensiska bolaget har lagt ned sin telefontillverkning för gott.

Avslutningsvis noterades räntan på en tioårig amerikansk statsobligation upp 1 punkt till 1,56 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Det vi ser just nu är inte ovanligt när kursen håller på att bryta upp från en långvarig nedgång. Vi får ytterligare en positiv pusselbit om september stänger ovanför årsmedelvärdet och i den övre delen av månadsstapeln.”

Onsdagen inledde upp men vid 10:30 markerades dagshögsta vid 1436. Resten av dagen blev en avslagen tillställning där stängningen till slut skedde vid 1425,2 som motsvarade en uppgång med 0,3 procent.

I tisdags bjöds vi på en candle med en tydlig svans på nedsidan och en stängningen i den övre delen men igår var det ombytta roller med en stängning i den nedre delen och en relativt lång svans på ovansidan. Precis som igår är faktiskt edgen god för uppgång men precis som för indexkollegorna är det gott om motstånd upp mot tradingrangens tak kring 1448.

Volymen igår var den lägsta hittills i veckan och noterades kring det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. SCA och HM var de aktier som noterade högst volym medan Assa lyfte indexet mest viktmässigt.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Accenture (kl 12.59), Imperial Brands (uppdatering 4 kv, ”trading update”)

STÄMMOR
– Sydsvenska Hem

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Aktietorget arrangerar investerarträff med Novus Group och Alteco Medical kl 12.00-13.15

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Alteco Medical: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 13/10)
– Dex Tech: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 13/10)
– Elanders: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Engelska skolan: beräknad första dag för handel på Stockholmsbörsen
– Serstech: första dag för handel på First North efter flytt från Aktietorget
– Soltech: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

KAPITALMARKNADSDAG
– Scandic Hotels kl 10.00-17.30
– YIT

EXKLUSIVE UTDELNING
– Agora (5:00 kr i preferensaktie), Alm Equity (2:10 kr kvartalsvis i preferensaktie ), Bonäsudden (1:875 kr kvartalsvis), Combigene (aktier i Panion Animal Health ), Concent (2:00 kr kvartalsvis i preferensaktie), Corem Property (2:50 kr kvartalsvis i preferensaktie), Delarka Holding (2:00 kr kvartalsvis), Fast Partner (5:00 kr kvartalsvis i preferensaktie), Kallebäck Property Invest (2:50 kr kvartalsvis), Klövern (5:00 kr kvartalsvis i preferensaktie), Pegroco (2:40 kr), Quartiers Properties (2:40 kr kvartalsvis i preferensaktie), Sagax (0:50 kr kvartalsvis i preferensaktie), Saltängen Property (2:45 kr kvartalsvis), Victoria Park (5:00 kr kvartalsvis i preferensaktie )

MAKROSTATISTIK
* Japan: detaljhandel augusti kl 1.50
– Spanien: KPI (prel) september kl 9.00
– Tyskland: arbetslöshet september kl 9.55
– ESV: statsbudgetens månadsutfall augusti kl 10.00
– Tyskland: VDMA maskinorder augusti kl 10.00
* EMU: konfidensindikator september kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat september kl 11.00
* Tyskland: KPI (prel) september kl 14.00
– USA: handelsbalans varor augusti kl 14.30
* USA: BNP (def) 2 kv kl 14.30
– USA: grossistlager augusti kl 14.30
* USA: nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
* USA: kontrakterade husköp augusti kl 16.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: publicerar IMF-utlåtande om svensk ekonomi kl 9.00
– Fed: Janet Yellen talar via videolänk till forum för ”minority bankers” hos Kansas City Fed kl 22.00

MAKRO ÖVRIGT
– HUI: konjunkturprognos kl 9.00
– IMF: publicerar delkapitel ur kommande global finansiell stabilitetsrapport kl 15.00


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Gårdagens candle blev till slut en bullish engulfing som dock inte helt eliminerat den bearish evening star som jag ”pratade om” inför tisdagen. Det är ett positivt utseende när pivotbottnarna noteras på allt högre nivåer.”

Onsdagen inleddes först med ett positivt gap men redan vid 2164 tog säljarna över och pressade ner kursen till stödnivån vid 2152. Resten av dagen var det köparna som höll i taktpinnen och stängningen vid 2171,4 skedde kring dagshögsta och motsvarade en uppgång med måttliga 0,5 procent.
Gårdagens candle blev en positiv reversal. De senaste två veckorna har köparna kommit tillbaks kring de stödnivåer som redan var markerade i prisgrafen och detta har nu bildat en nu stigande stödlinje. Även om den underliggande bilden är positiv ska vi vara beredda på tvära kast och slagig handel så länge indexet är fångat innanför begränsningarna för tradingrangen 2194-2120.

Volymen igår var marginellt högre än i tisdags och den högsta hittills i veckan men trots det 1 procent under under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Bästa sektorer igår blev oljebolag och basråvaror. Sämsta sektore men det var obetydliga nedgångar blev cykliska konsumentprodukter och hälsovård. Uppgifter från Opec-mötet gör gällande att det kommer bli ett produktionstak för olja och det fick priserna att rusa. Bland de enskilda bolagsnyheterna stack Nike ut på det negativa planet sedan aktien sjunkit 3,7 procent och går mot sitt första minusår sedan 2008.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar