Historiskt bra säsongseffekt men lite tidigt att blåsa faran över

sammanfattningNEW YORK: HÖG RISKVILJA, BILAKTIER OCH BANK UPP, S&P 500 +2,1%

STOCKHOLM (Direkt) Breda uppgångar syntes på Wall Street som stängde tisdagshandeln tydligt på plus vid dagshögsta.

Optimism kring centralbanker, ekonomin samt uppgång i oljan bidrog till köptrycket.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 2,1 procent högre vid 16.865 medan S&P 500 ökade 2,4 procent till 1.978. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 2,9 procent till 4.689.

Omkring 1.000 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 2.000 miljoner aktier omsatts.

”Vi ser ett brett rally utan att något egentligen har förändrats. Öppningen skedde ovan 50 dagars glidande medelvärde vilket drivit uppgången tillsammans med ekonomisk data och ett oljepris ovan 30″, sade Scott Wren, senior global strateg vid Wells Fargo i St. Louis, till Bloomberg News.

På statistikfronten steg amerikanskt ISM:s inköpschefsindex för industrin, mer än väntat i februari vilket gillades av marknaden. Vidare har inköpschefsindex för industrin i Kina och Europa varit svagare än väntat, vilket fått investerare att hoppas på ytterligare åtgärder vid räntemötet i mars.

Den indextunga finanssektorn uppvisade starkast utveckling inom S&P500-index, Bank of America stängde 5 procent högre.

Bilaktier fick extra medvind i den positiva börsmiljön. Fiat-Chrysler ökade drygt 5 procent, sedan bolagets försäljning stigit 12 procent i februari. Ford och General Motors drogs med upp och ökade båda tydligt.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 8 punkter till 1,82 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”I dagsgrafen bjöds vi i måndags på en positiv reversalstapel och idag får vi en första positiv signal om 1379 tas ut och hålls.”

Tisdagen inleddes ner mot 1358 men omgående kom köparna tillbaks och innan första timmen var till ända hade både öppningspriset och måndagens högsta tagits ut, i min värld mycket positivt. Högstanoteringen första timmen noterades kring 1380. Kursen hovrade därefter fram till en timme innan stängning kring dagshögsta innan första timmens box togs ut. En up-and-go enligt skolboken Autobahn till lönsam trading sidan 120 där jag skriver: ”Aktien måste dessutom ha konsoliderat sidledes kring dagens högsta över lunchen. Ju längre den sidledes rörelsen varat, desto bättre. Det utbrott vi letar efter ska helst komma så sent som möjligt under dagen, helst efter klockan 15:45”.

I dagsgrafen bjöds vi alltså igår på en ny kursstapel som vänder upp precis vid den stigande korta stödlinjen. Eftermiddagens starka avslutning får kursen att ta ut 1380 men vi ska dock vara beredda på att hela området upp mot 1411 är ett motståndsområde.

Det är lätt att bli euforisk nu när vi ser börserna stiga och i Japan stiger Nikkei i skrivande stund med över 4 procent, vilket naturligtvis är positivt, men ändå inte onormalt i en bearmarket.

Volymen igår var högre än i måndags men trots det 15 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Elekta (kl 7.30)

ÖVRIGA NORDEN
– Subsea 7 (kl 8.00), ISS

STÄMMOR
– Anoto (extra), North Chemical, West International (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Elekta: telefonkonferens kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– Vostok New Ventures: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Serstech: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 17/3)

MAKROSTATISTIK
– Australien: BNP 4 kv kl 1.30
– SCB: bytesbalans 4 kv kl 9.30
– SCB: fordonsstatistik februari kl 9.30
– Tyskland: VDMA maskinorder januari kl 10.00
– EMU: PPI januari kl 11.00
* USA: ADP, privat sysselsättning, februari kl 14.15
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

CENTRALBANKER
* Fed: Beige Book kl 20.00
– Brasilien: centralbanken meddelar räntebesked

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: auktionsresultat statsobligationer kl 11.03
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Även om den inte är perfekt utformad tolkar jag de senaste dagarnas formation som en turtlesoup för nedgång. För att eliminera den vill jag antingen se en positiv fortsättningsformation eller en passering av 1963 som inte elimineras på åtminstone två dagar.”

Tisdagen öppnade upp och fortsatte i stort sett utan minsta besvär förbi de motstånd som mötte och avslutade dessutom starkt. Stängningen på absolut dagshögsta vid 1978,0 motsvarade en uppgång med hela 2,4 procent.

Gårdagens gröna marubozu var den kraftfullaste på en hel månad och tog ut både motståndsnivån upp mot 1963 och sentimentsnivån för nedgången sedan april i fjol till januari i år som mötte upp vid 1973. Den matematiska målkursen för den senaste dubbelbottenformationen hittar vi uppåt 2100. För att eliminera det kortsiktigt positiva utseendet krävs en negativ omslagsformation eller en punktering av 1950, i annat fall hittar vi nästa motstånd kring 1993.

Volymen igår var visserligen högre än i måndags men trots det 2 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Historiskt har den kommande femdagarsperioden stigit i nästan 60 procent av fallen men samtidigt är det viktigt att studera vad som hänt under bearmarkets. I dessa fall har vi fått se nedgångar den kommande veckan i mer än hälften av fallen. Studerar vi säsongsmönstret så brukar vi få en topp de 2-3 första dagarna i mars och en efter ungefär 12:e handelsdagen sen avslutas mars inte sällan svagt (SP500).

Bästa sektorer igår blev finans och teknologi medan kontradefensiva kraftbolag var den enda sektor som stängde på ett svagt minus. Det var en tydlig positionering för risk. VIX (fearindex) föll igår med hela 13,7 procent och stängde vid 17,7 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2080 och 1875 den närmaste månaden. Glaset tolkas åtminstone tillfälligt halvfullt.

worldindikators

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar