Hårt spänd fjäder i straffområdet

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna steg, med S&P 500 på ny rekordnivå, efter att Federal Reserve på onsdagskvällen gett lugnande besked kring ekonomin. Bland enskilda bolag klättrade Amazon, som presenterade sin första smartphone-modell.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,6 procent upp på indexnivån 16.907, medan det bredare S&P 500 klättrade 0,8 procent till 1.957. Samtidigt var tekniktunga Nasdaq Composite 0,6 procent upp till nivån 4.363.

Omsättningen var 630 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,8 miljarder på Nasdaq.

Federal Reserve beslutade på onsdagen som väntat att de månatliga obligationsköpen ska sänkas med 10 miljarder till 35 miljarder dollar per månad, samtidigt som räntan lämnades oförändrad. Fed-chefen Janet Yellen uttryckte ingen oro över att inflationen skulle stiga för fort, och sade att informationen sedan föregående möte tyder på att den ekonomiska aktiviteten har återhämtat sig de senaste månaderna.

”Det fanns lite förväntningar på att budskapet kunde bli lite hökaktigt med tanke på att vissa inflationsmått stigit lite innan. Nu när Fed inte verkar ha
tolkat det som att ekonomin är på väg att överhettas, tror jag att marknaden kommer bli nöjd”, sade Michael Arone, investeringsstrateg på State Street Global Advisors, till Bloomberg News.

Bland enskilda bolag avancerade Fedex 6,2 procent efter att ha redovisat ett resultat för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal som översteg marknadens
förväntningar. Logistikjätten lämnade samtidigt en prognos för innevarande år som var i linje.

Amazon.com klättrade 2,7 procent. På onsdagen lanserade näthandelsjätten sin första smartphone, ”Fire Phone”. Blackberry steg 3,0 procent efter uppgifter i Wall Street Journal om att bolaget sannolikt kommer bli partner med Amazon, något som skulle ge Blackberry tillgång till Amazons Appstore.

Adobe, som rapporterade sent på tisdagen, avancerade 8,2 procent efter att ha uppvisat en omsättningstillväxt för första gången på sex raka kvartal.

På statistikfronten visade sig underskottet i den amerikanska bytesbalansen uppgå till 111,2 miljarder dollar under första kvartalet, ett större underskott än analytikerna hade räknat med.

Stockholmsbörsen: Onsdagens första timmesbox markerades på ovansidan av 1389,3 och på nedsidan 1385,9. Nivåerna var intakta fram till USA-öppningen då vi bjöds på en ”Down and Go” och en signal för nedgång. Säljarna dominerade de sista timmarnas handel och stängningen vid 1378,4 skedde på dagslägsta och motsvarade en nedgång med 0,4 procent.

Tisdagens kursstapel omfamnades helt av måndagens och dessutom hade boxen utseendet av en harami cross. Även om inte onsdagens kursstapel bekräftade formationen fick vi istället en rikoschett samtidigt som det råder en positiv minidivergens i min cykelindikator och en hårt spänd gummisnodd. Kort sagt en riktigt bra edge att agera på en positiv fortsättningsformation (som jag återkommer till längre ner i analysen, för de som prenumererar).

De senaste dagarna har jag upprepat: ”Om måndagens högsta vid 1393 tas ut kan vi kliva på för uppgång”. Nu har vi kommit i ett annat läge som jag som sagt återkommer till strax.

Gårdagens volym var den högsta på två veckor men trots det 6 procent under det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna.

Totalt steg 234 aktier medan 246 backade medan 34 procent av aktierna på Largecap steg.

Högst omsatta aktier under onsdagen blev H&M B där aktier för hela 1229 miljoner kronor omsattes. Volvo B kom på andra plats där aktier för 768 miljoner kronor omsattes. Boliden kom på tredje plats med totalt 666 miljoner kronors omsättning.

Bästa sektorer under gårdagen blev basråvaror och teknologi. Sämst gick telekom och verkstad (dessa ska vi leta vinnare i under torsdagen).

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Boliden (+3,5%) följt av SSAB A (+1,4%) och MTG B (+1,3%). Sämst gick Nokia (-1,7%) och Atlas Copco A (-1,7%) följt av Investor B (-1,3%).

OMXS30 inför torsdagen:

SP500 inför torsdagen:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Skistar (kl 7.30)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Oracle (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Angler Gaming (ändrat datum), Pharmalundensis

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Bactiguard: första dag för handel på Stockholmsbörsen
– Cefour Wine & Beverage: anmälningstid i nyemission avslutas
– Dex Tech: beräknad första handelsdag på Aktietorget
– Hanza: första dag för handel på First North
– Ngex: första dag för handel på Stockholmsbörsen
– Profilgruppen: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 3/7)
– RLS Global: anmälningstid i nyemission avslutas

MAKROSTATISTIK
– ESV: statsbudgetens utfall maj kl 10.00
* Storbritannien: detaljhandel maj kl 10.30
– Storbritannien: CBI industritrender juni kl 12.00
– USA: nyanmälda arbetslösa v 24 kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
* USA: Philadelphia Fed index juni kl 16.00
– USA: ledande indikatorer maj kl 16.00

POLITIK
– EMU: eurogruppsmöte kl 15.00

CENTRALBANKER
– SNB: räntebesked kl 9.30
– kl 10.00
– Norges Bank: räntebesked kl 10.00

MAKRO ÖVRIGT
– Penningmarknaden stänger kl 12.00

USA: Som väntat var det skvalpigt fram till Fed-beskedet igår kväll. Efter några minuters skvalp bestämde sig placerarkollektivet att beskedet var positivt, framförallt att den amerikanska centralbanken ser någon inflationsrisk och behåller den låga räntan. Stängningen vid 1957 motsvarade en uppgång med 0,8 procent, skedde kring dagshögsta och var den högsta stängningen någonsin.

Gårdagens kraftfulla gröna stapel innebär att kursen åter befinner sig kring den långsiktigt stigande stödlinjen och att vi nu fått ytterligare en impuls för uppgång.

Inför veckan skrev jag: ”Den positiva vågskålen överväger än så länge och om 1937 tas ut är det ytterligare en positiv signal”.

Volymen igår var högre än i tisdags men 13 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Alla sektorer stängde på plus igår. Bäst gick basråvaror och ickecykliska produkter.

Alla fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple vände upp och steg med marginella 0,1 procent för att stänga vid $92,2. Google fortsatte upp även igår och adderade ytterligare 1,9 procent för att till slut stänga vid $553,4. Twitter avancerade 1,9 procent och stängde vid $38,7 vilket även den sociala kollegan Facebook steg med och stängde till slut vid $65,6.

Asien: Det är mestadels uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen i spåren på FED:s ickebesked. Bäst går även idag japanska Nikkei som stiger med hela 1,6 procent och i den andra änden hittar vi kinesiska Shanghai som backar med 0,5 procent.
Nikkei: +1,6%
Kospi: +0,1%
Shanghai: -2,0%
Hang Seng: +0,1%
Taiwan: +0,5%
Bombay: -0,2%
All Ordinaries: +1,5%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar