Har vi redan sett toppen i 8V-cykeln

NEW YORK: STARK AVSLUTNING PÅ FREDAGEN, S&P +0,2

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna återhämtade sig under den avslutande handeln på fredagen efter att under större delen av dagen ha handlats i negativt territorium och stängde något upp.

Dow Jones stängde plus 0,1 procent vid nivån 20.821. S&P 500 stängde 0,2 procent upp vid 2.367. Det breda indexet har inte rört sig över 1 procent i någon riktning sedan den 7 december. Nasdaq Composite steg 0,2 procent till 5.845.

President Donald Trump har under de senaste dagarna givit löften om bland annat skattesänkningar och tillbakaflytt av ”miljontals” jobb till USA, men inte bjudit på några detaljer vilket gjort att marknadsrallyt som varat under en period börjat avta.

”Innan man får lite klarhet från administrationen, som förhoppningsvis kommer under 2017, men om det skjuts ytterligare på framtiden kan investerare tappa tålamodet”, sade Brant Houston vid Atlantic Trust Private Wealth Management, till Reuters.

El- och gasbolag var starkaste sektorn på fredagen och steg 1,24 procent. I andra änden återfanns Energi och finans som backade 0,9 respektive 0,8 procent.

Varuhuskedjan Nordstrom steg 5,7 procent på fredagen efter att ha rapporterat starkare än väntat efter torsdagens stängning. Bolaget har varit i fokus senaste tiden efter ett beslut om att sluta sälja Ivanka Trump, dotter till president Donald Trumps, klädmärke i sina varuhus.

Branchkollegan JC Penney sjönk 5,8 procent efter att de i samband med kvartalsrapporten ha meddelat att man planerar att stänga upp till 140 butiker samt två logistikcenter.

Hewlett Packard Enterprises sjönk 6,9 procent efter att ha sänkt sin vinstprognos för 2017. Stigande priser för insatsvaror och ökat konkurrens från molnbaserade rivaler lyftes fram som förklaring till den missade helårsprognosen.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 6 punkter till 2,32 procent.


Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Även om det råder en viss spänning ner mot framförallt de längre medelvärdena och dessutom en viss negativ divergens har vi ännu inte fått någon signal som tyder på att den nuvarande uppgångsfasen är på väg att toppa. Etablerar sig indexet under i första hand EMA-8 och därefter MA-20 talar mycket för att siktet ställts in mot nästa signifikanta lågpunkt i 8-veckorscykeln. På längre sikt pekar allt mot nya högre höjder.”

Den gångna veckan inleddes med en uppgång upp mot 1590-nivån som testades av varje dag fram till i fredags då den negativa haramin från i onsdags bekräftades. OMXS30 föll då ner mot MA-20 där köparna stod beredda att suga upp säljtrycket. Totalt blev resultatet för den gångna veckan en marginell nedgång med 0,05 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 3,5 procent. Det senaste året har indexet stigit med lite mer än 15 procent.

Fram till i fredags såg månadsgrafen ut att stänga positivt men när veckan inleds är det inte mer än 3 punkter ner till den nivå då svansen på ovansidan kommer att bli mer än halva månadsstapeln. Om det visar sig att februaristapeln stänger i den nedre delen blir det första gången sedan oktober med en negativ månadsstapel. Varje månad sedan juli har dock månadsstängningarna skett högre än månaden före vilket innebär 8 gröna candlesticks i rad och det är inte ofta vi ser det.

I veckografen utvecklades den gångna veckan till en bearish shooting star och det är första gången sedan december som vi får en negativ omslagsformation i veckografen.

Inför fredagen skrev jag: ”Med två haramistaplar efter varandra är det minst sagt spännande att se om det är en upp- eller urladdning vi ser. Just nu bevakar jag i första hand 1570 som om nivån punkteras med dagsstängning troligen kommer att trigga en del säljtryck.” I fredags skedde stängningen precis vid 1570 och om den nivån punkteras utan att snabbt återtas blir det spännande att se var nästa lågpunkt hamnar.

Volymen var högre än snittet den gångna veckan och högst var den i fredags då den noterades 7 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– B3IT (kl 8.00), Africa Oil (efter kl 22)

NGM
– Nischer Properties (kl 8.00), Arbona, ASTG, Exeotech invest, Eyeonid, Life Air, Medica Nord, Mertiva

FIRST NORTH
– Index Pharmaceuticals (kl 8.00), Lauritz.com (kl 10.00), Addera Care (kl 15.00), Bonäsudden, Gapwaves, Genovis (före börsöppning), Irlab Therapeutics, Kontigo Care, Wesc (ändrat datum från 23/2), Vigmed (före börsöppning)

AKTIETORGET
– Dalsspira Mejeri, Eurocon Consulting, Gullberg & Jansson, Latvian Forest Company, Lucent Oil, Ortoma, Peptonic, Sjöstrand Coffee (ändrat datum från 21/2), Sydsvenska Hem

ÖVRIGA NORDEN
– Bakkafrost (kl 6.00), BW LPG

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Lending Club (kl 7.00), Vimpelcom (kl 7.00)

STÄMMOR
– Enviro (extra), MSC Group (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Ericsson: presskonferens vid Mobile World Congress kl 8.00-9.00
– B3IT: rapportpresentation kl 9.00
– Kontigo Care: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Papper: månadssiffror pappersleveranser Europa från Eurograph kl 16.00
Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Copperstone Resources: beräknas meddela utfall i nyemission
– Episurf Medical: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 13/3)
– Interfox Resources: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 17/3)
– Recyctec: meddelar utfall i nyemission omkring i dag
– RLS Global: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 13/3)

MAKROSTATISTIK
– Spanien: KPI januari kl 9.00
– SCB: hushållsutlåning januari kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: företagsklimat februari kl 11.00
* EMU: konjunkturbarometer februari kl 11.00
* USA: order varaktiga varor (prel) januari kl 14.30
* USA: kontrakterade husköp januari kl 16.00

CENTRALBANKER
– ECB: penningmängd (M3) januari kl 10.00
– ECB: obligationsköp kl 15.45


USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Även om vi på några veckors sikt kommer att få se fortsatta uppgångar för att många intalar sig att ”det är skillnad denna gång” kommer vi snart få en rekyl som kyler av tillställningen. Än så länge ser vi inga candlesticksformationer som indikerar att indexet toppat men redan om den korta sentimentsnivån vid EMA-8 punkteras utan att snabbt återtas kan det vara startskottet på en rekyl som kommer vara positiv så länge inte golvet i den stigande kanalen punkteras med kraft.”

Den gångna veckan inledde upp till motståndsnivån kring 2370 och totalt adderades 0,7 procent vilket innebär att årets uppgång efter nya ATH:s nu skrivs till 5,7 procent. Uppgången sedan februari förra året noteras nu kring 21 procent.

Vi måste förflyttas oss tillbaks till mars 2016 för att hitta en månad som stigit lika mycket som februari i år.

I veckografen har de senaste åtta veckostaplarna varit gröna med stängningar i de övre delarna. SP500-indexet är nu överköpt och det behövs en rekyl då det är dålig tajming att jaga priset på nuvarnde nivå.

Volymen den gångna veckan var högre än veckan innan och noterades endast marginellt under den genomsnittliga årsveckovolymen. Volymbalansen är fortfarande uppe på samma nivå som den 18 augusti och pekar stadigt upp.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar