Halvdag men flera dagars positiva vändningar ger hopp

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Idag öppnar bankerna på Cypern men restriktionerna mot kontantuttag finansiella transaktioner ut ur landet begränsas hårt. Italien som hamnat lite i skymundan den senaste veckorna fick åter strålkastarljuset på sig efter att ledaren för det demokratiska partiet (PD), Pier Luigi Bersani, sade bland annat att bara en ”galen person” skulle vilja leda landet och att landet är en enda ”röra”. Samtidigt sade han att han inte längre kommer att arbeta för att sätta samman en koalitionsregering. Antalet nykontrakterade husaffärer sjönk med 0,4 procent i USA vilket var något mer än förväntat.

Stockholmsbörsen igår: Efter en inledande uppgång till 1200-nivån tog säljarna över tillställningen och höll i taktpinnen ner förbi ML-linjen 1189 och inte förrän vid 1185 kunde vi skönja ett stöd, där vi flera gånger den senaste veckan sett säljtrycket sugas upp av köparna. Efter USA-börsernas öppning reducerades nedgången och stängningen skedde vid 1194,5 som låg i nivå med tisdagsstängningen vilket var positivt.

Idag är det halvdag på Stockholmsbörsen och det innebär att den vanliga handeln stänger 12.55. I helgen är det dessutom kvartalsskifte vilket framförallt syns på de amerikanska volymerna och nervositeten inför den kommande rapportperioden. Vid dessa tider har nyheter och statistik en större påverkan än befogat.

Tisdagen präglades av små skvalpiga rörelser mellan 1199 (som markerades vid öppningen) och 1192 som blev tisdagens lägsta strax innan USA-öppningen. Stängningen 1195 låg i linje med måndagens stängning men 1200-nivån har blivit en starkare mur.

4 av 10 aktier steg inom OMXS30-indexet igår. Omsättningen som uppgick till 10,9 miljarder kronor var visserligen högre än i tisdags men 14 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Förra veckan slutade med en nedgång på 1,7 procent och hittills i år har OMXS30 stigit med 8,1 procent.

OMXS30 inför skärtorsdagen:

SP500 inför torsdagen:

Rapporter på den Stockholmsbörsen idag:
– Alpcot Agro (kl 8.00)

Utländska rapporter idag:
– Blackberry (efter USA-börsernas stängning)

Stämmor idag:
– Community Entertainment, Metso

Övrigt av intresse:
– Köpenhamnsbörsen stängd
– Norgebörsen stängd
– Oslo-börsen stängd
– FI: insynslistan publiceras ca 12.00
– RNB: handlas utan teckningsrätt i nyemission
– Towork: anmälningstid i nyemission avslutas

Håll koll på följande tider idag:
– Japan: detaljhandel februari kl 0.50
– Storbritannien: Nationwide husprisindex mars kl 8.00
– Tyskland: detaljhandel februari kl 8.00
– Tyskland: arbetslöshet mars kl 9.55
– Belgien: KPI mars kl 10.00
– EMU: M3 februari kl 10.00
– OECD: interimsprognos kl 11.00
– Penningmarknaden stänger kl 12.00
– Stockholmsbörsen stänger kl 13.00
* USA: BNP (def) 4 kv kl 13.30
* USA: nyanmälda arbetslösa v 12 kl 13.30
– USA: Chicago inköpschefsindex mars kl 14.45
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 14.45

USA: Den inledande nedgången mot 1552 upphörde efter bara någon minut och därefter tog det indexet resten av dagen att täppa till gapet. Stängningen skedde vid 1563,2 vilket var samma nivå som i tisdags.

Det är varannandagsrotation mellan sektorerna oxå. Igår gick guldrelaterade bolag bäst medan telekom- och finans gick sämst. Kontradefensiva hälsovård gick starkt för andra dagen i rad. S&P 500 gick bäst av de ledande börsindexen medan småbolagsindexet Russell 2000 endast steg med 0,4 procent. Nasdaq 100 steg till ett nytt veckohögsta och DJIA noterade den högsta stängningen genom tiderna.

Varje dag den senaste veckan har jag skrivit: ”Än så länge är treticksformationen från förra veckan intakt”. Gårdagens kursstapel inleddes nedåt men säljtrycket avtog och köparna eliminerade ”all röd färg” och fick till en stängning på dagshögsta. Även om kursstapeln i sig innebär att gårdagen var positiv kommer köparna försvagas för varje misslyckat utbrottsförsök och säljarna stärkas. Det innebär att ett utbrott blir mer värt att följa ju fler misslyckade utbrottsförsök som gjorts samtidigt vi ska vara beredda på fortsatta varannandagsrörelser.

Totalt omsattes endast 1,9 miljarder aktier på S&P 500 under onsdagen vilket var 20 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 31 av de 500 aktierna inom S&P 500-indexet steg. S&P 500 backade med marginella 0,2 procent under föregående vecka och har hittills i år stigit med hela 9,6 procent medan Nasdaq Composite noterar en uppgång på 10,0 procent.

Apple backade med hela 2,0 procent och stängde på $452,1 efter att i fredags brutit upp ur den fallande kanalen. Google som noteras högt upp den långsiktiga kanalen föll under onsdagen med 1,2 procent till $802,7 medan Facebooks fortsatte upp med 3,5 procent till $26,1 under gårdagen.

Asien: Det är breda nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen vilket innebär att månadens uppgång är på väg att raderas. Kinesiska banker backar på oro för framtida vinster på grund av framtida begränsningar. I Japan backar Sony som har hela 38 procent av sin export till Europa med hela 3 procent. Oron för den europeiska utvecklingen är utbredd och den cypriotiska lösningen med konfiskering av privata medel ses inte med blida ögon. Australiens största guldproducent backar nästan 7 procent efter en sämre prognos än väntat.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar