Haltande halvdagsbörs idag

omsattning64Även i år blev årets första dag en fortsättning av firandet under nyårshelgen. Årets första dag slutade på ett tydligt plus. Uppgången skrevs till slut till 1,3 procent och noteringen 964 punkter. Uppgången hade naturligtvis en stor del i den fallande dollarn, vilket bidrog till råvarusektorns uppgång. Omsättningen uppgick till 10,6 miljarder kronor, vilket ligger i nivå med de senaste tre veckornas låga omsättning och alltså skall tas med viss ödmjukhet.

Inför dagens börs vill jag varna för att det är halvdag (ni som varit på mina kurser vet vad det innebär).

Den breda uppgången bidrog till att totalt 345 aktier steg, endast 100 backade och 162 aktier slutade på samma kurs som vid stängningen 2009. Plankan visade hela dagen på ett tydligt övertag för köparna, som dominerade hela dagen. När dagen var slut hade de hållit i taktpinnen i mer än 80 procent av affärerna. Endast Lundin Mining och Autoliv placerade sig på topplistan bland extremt högt omsatta aktier. Autoliv hade en tung dag och många var det som minskade sina innehav i aktien och detta pressade den tidigare raketen med 2 procent.

HM B var gårdagens högst omsatta aktie, med måttliga 774 miljoner kronor. Aktien steg, men endast 0,25 procent vilket var betydligt mindre än börsen som helhet.

sektorer156Bättre gick det för tvåan Ericsson som steg 1,5 procent till 66,90 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning steg Ericsson motsvarande 0,5 procent i USA.

Det var flera aktier inom råvarusektorn som gick väldigt starkt igår. Bäst bland dessa på Large Cap gick SSAB som steg hela 4,3 procent ill 127,40 kronor.

 

Verkstad som var tredje bästa sektor, med Husvarna som draglok och den kraftigast lysande raketen på gårdagens börshimmel noterade en uppgång på hela 5,7 procent till 55,75 kronor.

Boliden steg med 3,5 4 procent och slutade på 95,35 kronor. Alliance Oil steg med 5,4 procent till 108 kronor.

Flera handelsbolag, däribland Björn Borg hade en positiv utveckling efter rapporter om att julhandeln gått bättre än väntat.

 

Idag är det halvdag och höjd gard. Den statistik som är något att räkna med kommer efter Stockholmsbörsens stängning och är ytterligare ett skäl att göra något annat idag.                                     – USA: industriorder november kl 16.00
– USA: kontrakterade husköp november kl 16.00
– USA: ABC/WP konsumentförtroende, veckosiffra kl 23.00

Morgan Stanley har höjt riktkursen för Tele2 och rekommendationen för sektorkollegan TeliaSonera. Vi får väl se om det är ett sätt för de att komma ur aktien, eller om det denna gång är en riktig rek.

Riksbankschefen Stefan Ingves anser enligt protokollet från bankens senaste möte att han ser allt större problem med de ökande bostadspriserna.

I Bloomberg News läser jag att det spås en ganska stor risk för att USA åter går in i en andra recession under senare delen av 2010, enligt Paul Krugman (som haft fel förr). Krugmans prognos är mer pessimistisk än medianen hos de 58 ekonomer som tillfrågats av Bloomberg News i början av december.

Blackstone Group LP’s Byron Wien, som förutspådde ett kraftigt rally i guld- och oljerelaterade aktier förra året, säger nu att den amerikanska bruttonationalprodukten kommer att öka nästan dubbelt så snabbt som ekonomernas prognoser för 2010. Detta enligt en artikel i Bloomberg News. Han säger att S&P 500 kommer att avsluta 2010 på muvarande nivå. Han förutspår att Fed kommer att höja räntorna undre Q2 med upp till 2 procent. 

Den amerikanske finansministern Timothy Geithner säger sig inte se någon mening med att bankerna på Wall Street använder skattebetalarnas stödpengar för att öka rörelsevinsterna. Detta enligt en artikel i Bloomberg News. Stödprogrammet var tänkt att återuppliva marknaden för oförpackade lån, värdepapper och köpa upp giftiga tillgångar. Han säger vidare att det är ”helt absurt” att bankerna, som förväntas minska sina innehav av flyktiga inteckningar nu sitter kvar med samma röra i balansräkningarna säger han vidare.

Även i USA startade börsåret med ett fyrverkeri av uppgångar. Förklaringen uppges vara de oväntat positiva tongångarna från de kinesiska inköpscheferna. Noteringen på 56,6 är den högsta på 20 månader.

De amerikanska inköpscheferna var även de positivare än väntat, och indexet noterades till 55,9 för december, vilket var bättre än de 54,3 som analytikerna hade förväntat sig.

Det stigande oljepriset drog upp råvarurelaterade aktier, där Exxon steg 1,4 procent coh Chevron 2,7 procent. Även IT-sektorn gick starkt med Intel i spetsen som avancerade 2,5 procent.

Goldman Sachs och Morgan Stanley gick starkt och bidrog till mycket av finanssektorns uppgång.

esh011Flera analytiker skriver idag att vi kan vänta oss en uppgång även idag. Jag är inte lika säker på att det blir någon uppgång, i alla fall inte att räkna med. På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att nivån på terminen ligger ungefär i paritet med nivån vid Stockholmsbörsens stängning och därför tycker jag de små rörelserna i Asien och det faktum att den största delen av de amerikanska börsernas uppgång skedde under tiden när Stockholmsbörsen var öppen, gör inledningen på dagen något tveksam. Det bredare europeiska indexet ligger dessutom och pendlar kring nollan (men varför skall jag tycka som andra…).

Det är övervägande uppåt i Asien, med fastlandskina som draglok. På övriga börser är det något mer avvaktande.
indikatorer158Bland de ledande indikatorerna kl 08:32 noterar jag att den amerikanska terminen ligger något under slutnoteringen i samband med de amerikanska börsernas stängning igår. Det är mestadels uppgångar i Asien, men Nikkei tappar en del av de initiala uppgångar under eftermiddagen. Dollarn har fortsatt att försvagas och förklarar naturligtvis en del av uppgångarna, en dollar kostar nu på morgonen 7,04 kronor. Oljepriset fortsätter uppåt (tänk på dollarn bara) och ett fat Brentolja kostar nu på morgonen 80,2 dollar. Guldpriset ligger nu på 1122 dollar/ounce. Även metallpriserna stiger och indexet noterar en en uppgång på nästan tre procent mot i går morse.

Läs även: Intressant läge för PA Resources (Cornucopia). Luftslott och bubblor (Flute Tankar). När spricker nästa bubbla (SvD). Är Spyker tom värre än von Korvkiosk? (DN). Varför stänga kraftverk i kylan (SvD). Bilförsäljningen lyfter (SvD). Brasilien bäst i klassen (VA). Vinterkylan får oljepriset att stiga (VA). Riskaktierna för de våghalsiga (AFV). Arbetslösheten förblir hög i USA (AFV). Sony draglok i Asien (AFV). Risken stor för recession (AFV). En smakstart för Wall Street (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar