Hälsosam uppladdning skapar bra läge för WT Squeeze

börstemp 151201

NEW YORK: DATABESVIKELSE RÅDDE INTE PÅ OPTIMISMEN, S&P500 +1,1%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna steg under tisdagens handel och stängde sessionen kring dagens högstanivåer, trots att inhemska industridata strax efter öppning visat sig svagare än väntat.

Dow Jones noterades vid stängning upp 1,0 procent vid nivån 17.88, medan det bredare S&P 500 klättrat 1,1 procent till 2.103. Nasdaq steg samtidigt 0,9 procent till 5.156.

Omkring 820 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.980 miljoner på Nasdaq.

Bland sektorerna inom det bredare indexet gick teknikaktier och läkemedelsbolag starkt. Hewlett-Packard och Google klättrade 5,0 respektive 3,3 procent, medan Eli Lilly med plus 5,4 procent var en av vinnarna inom läkemedelssektorn.

På makronivå visade ISM-data från USA att inköpschefsindex för landets industri sjunkit till 48,6 i november, från 50,1 i oktober, indikerande en avmattning. Väntat var en uppgång till indexnivån 50,5. Börsindexen tog ett kliv nedåt efter publicering, men började efter ett tag att leta sig tillbaka uppåt igen.

”Det finns lite mer risktolerans just nu eftersom indexen inte rör sig så mycket och förvaltare måste visa avkastning för året. Det är bara fyra veckor kvar till nyår och de kommer inte leta bland obligationer” sade strategen Ron Anari vid ACAP till Bloomberg, mot bakgrund av att S&P 500:s facit för november blivit en uppgång på knappa 0,1 procent – den minsta månadsvisa rörelsen på sex år.

Den övergripande bilden i marknaden är ändå att den amerikanska ekonomin visat sig stark nog att klara av en första räntehöjning från Federal Reserve. Enligt räntemarknadens prissättning uppskattar handlare sannolikheten för att så blir fallet vid centralbankens decembermöte till 72 procent, enligt Bloomberg.

”Folk är säkerligen positionerade för en räntehöjning i december. Det enda som kan chocka marknaden nu är uteblivna åtgärder från Fed. Men med en hel del data inkommande innan dess vill inte investerarna ta ögonen från bollen”, menade Oliver Herington vid Atlantic Equities i en kommentar till Bloomberg.

Vidare på veckans makrofront väntas Fed-chefen Janet Yellens anförande inför den amerikanska kongressen och ECB:s sista policymöte för året – båda på torsdagen – såväl som fredagens jobbsiffra från USA dra till sig uppmärksamhet.

Bland enskilda aktier föll Joy Global, som konkurrerar med Atlas Copcos och Sandviks gruvdivisioner, rejält efter att Bank of America/Merrill Lynch kommit ut med en pessimistisk analys av aktien med rekommendationen underperform. Utsikterna för den globala kol- och industrimetallmarknaden är ”lika svaga som någonsin förr”, skrev analytikerna. Aktien sjönk lite mer än 13 procent under dagen.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 6 punkt till 2,15 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Strax innan stängning testades motståndet vid 1542 av men det fick köparna att åtminstone kortsiktigt ta hem vinst och därmed gäller fortfarande begränsningarna både i tradingrangen och den svagt stigande motståndslinjen som är intakt sedan början av september.”

Tisdagen inleddes med skvalpig handel mellan 1536 och 1546. Inte förrän i samband med USA-öppningen bjöds vi på en Down-and-go och en nedgång mot 1528. Stängningen vid 1530,5 motsvarade en nedgång med 0,4 procent.

Gårdagens box omfamnas helt av måndagens men det är inte någon negativ vändningsformation eftersom det inte finns ”något att vända”. MA-20 fortsätter att ”stötta” underifrån och förutsättningarna för en WT Squeeze ökar därmed och det kan vara precis det som behövs för att ta ut det kluster av motstånd som möter upp strax ovanför den nuvarande tradingrangen.

Volymen igår var lägre än i måndags och 7 procent under än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt steg 55 procent av de aktier jag dagligen bevakar under gårdagen och bästa sektorer blev detaljhandel och verkstad. Den enda sektor som stängde på minus var oljebolagen. Mid- och smalcap gick åter bättre än OMXS30.

Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– Avanza (extra), Kappahl, Karessa (extra), Klaria Pharma (extra), Nokia (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börs: Pareto Securities arrangerar Emerging Markets Day, med bland andra Black Earth Farming, Etrion, Rusforest, Telenor, Vostok Emerging Finance och Vostok New Ventures kl 8.30-16.15
– Astra Zeneca: telefonkonferens om forskningsportföljen ”Late-Stage Pipeline Call” kl 17.00-18.30

BÖRSSTATISTIK
– Vostok New Ventures: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– A City Media: första dag för handel på First North
– Arocell: anmälningstid i nyemission avslutas
– Camurus: anmälningstid för institutioner inför notering på Nasdaq Stockholm löper ut (1/12 för allmänheten)
– Cefour Wine & Beverage: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Lightlab: senarelagd anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 16/12)
– Scandic Hotels: första handelsdag på Nasdaq Stockholm

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Lucara Diamond: lämnar prognos för 2016 ca kl 23.00

MAKROSTATISTIK
– Australien: BNP 3 kv kl 1.30
– SCB: bytesbalans 3 kv kl 9.30
– SCB: fordonsstatistik november kl 9.30
– EMU: PPI oktober kl 11.00
* EMU: KPI (prel) november kl 11.00
* USA: ADP sysselsättning privat sektor november kl 14.15
– USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (def) 3 kv kl 14.30
– USA: veckovisa oljelager kl 16.30

CENTRALBANKER
– Fed: Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlanta, talar om ekonomin kl 14.10
* Fed: Janet Yellen talar inför Economic Club of Washington kl 17.00
* USA: Beige Book kl 20.00
– Fed: John Williams, Fed-chef i san Francisco, talar om utsikter kl 21.40
– Polen: räntebesked

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– RGK: annonserar obligationsemission kl 16.20

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Efter några dagar med små kursstaplar föll kursen i måndags ner för att testa av 20-dagars medelvärde och effektuerade en bearish engulfing. En rekyl är enligt mitt synsätt hälsosam även i det korta perspektivet så länge den svartmarkerade stigande stödlinjen är intakt.”

Tisdagen inleddes upp mot 2098 men föll tillbaks för att testa av stödet 2087. Stängningen skedde vid dagshögsta 2102,6 som motsvarade en uppgång med 1,1 procent.

Under den senaste veckan har jag påpekat att de små kursstaplarna är en uppladdning för en kommande större rörelse och nu blir det spännande att se om det var den vi såg inledas igår.

Volymen igår var lägre än i måndags och 6 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Tre av de fyra IT-aktier som jag dagligen följer som steg igår. Apple fortsätter att vara lite motvalls och var den enda som backade. Google/Alphabet steg med hela 3,3 procent. Alla sektorer stängde på plus igår och bäst gick hälsovård och teknologi. Totalt steg 399 av de aktier som ingår i SP500 igår.

VIX föll tillbaks med 3,7 procent till 15,5 igår vilket innebär att placerarkollektivet anser det normalt med rörelser mellan 2190 och 2015 den närmaste månaden.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar