Hälsosam rekyl ner mot 1335

 sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): Fredagens emotsedda jobbstatistik visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 175.000 personer i februari. Enligt Bloomberg News snittprognos väntades en ökning med 149.000.

”Det är tydligt att oron kring Ukraina och Ryssland kom tillbaka till marknaden. Ekonomin fortsätter dock att stegvis förbättras. Marknaden har presterat väl de senaste veckorna, trots hög grad av geopolitisk osäkerhet”, sade Chad Morganlander, fondförvaltare vid Stifel Nicolaus, till Bloomberg News.

Oron för utvecklingen i Ukraina kom tillbaka något mot slutet av börsveckan, efter att ha dämpats något i inledning. Bland annat uppmärksammades USA:s utplacering av stridsflygplan i Baltikum, och Rysslands påtryckningar mot Ukraina om betalningar för naturgas.
Stockholmsbörsen: Det små avvaktande rörelser fram till fredagens amerikanska jobbsiffra som kom in betydligt bättre än väntat och inledningsvis steg kursen. Det tog dock inte så lång tid innan köparna vacklade (precis vid högsta nivån i öppningsboxen) och säljtrycket ökade. Det blev allt tydligare att fredagen präglades av vinsthemtagningar. Stängningen vid 1358,4 noterades vid dagslägsta och motsvarade en nedgång med 1,2 procent.

Marsstapeln omfamnas än så länge helt av februari månads box men balansstaplarna indikerar dock fortfarande inte att det är någon tveksamhet i det långa perspektivet.

I veckostapeln råder det en något mer blandad bild där den negativa divergensen tillsammans med den relativt långa svansen på ovansidan varnar för att en rekyl är i antågande.

Om fredagens kursstapel hade kommit efter en tids nedgång hade skulle vi verkligen ta den på allvar men så länge golvet i den stigande kanalen är intakt ska vi leta efter positiva fortsättningsformationer kring 20-dagars medelvärde. Det råder gott om varningssignaler i dagsgrafen men det är ännu inget vi ska ta som säljsignaler.

Vad har hänt historiskt när kursen vänder ner på motsvarande sätt efter fem veckors stabil uppgång? Det återkommer jag till längre ner i analysen.

Fredagens volym var högre än i torsdags och 8 procent högre än det genomsnittliga snittet för de senaste 3 månaderna.

Ingen sektor stängde på plus i fredags. Sämsta sektorer blev hälsovård och basråvaror.

Totalt steg 177 aktier i fredags medan 330 stängde ner. Endast 7 procent av aktierna på large cap steg igår.

Högst omsatta aktier i fredags blev vinstvarnande Getinge B där aktier för hela 1946 miljoner kronor bytte ägare. Sandvik kom även i fredags på andra plats med 857 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev H&M B med totalt 805 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i i freddags Nokia (+0,1%) följt av SHB A (+0,1%) och Electrolux B (-0,07%). Sämst gick Getinge B (-21,4%), Boliden (-3,3%) följt av ABB (-2,0%).

OMXS30 inför dagen:

S&P 500 inför dagen:

STÄMMOR
– Lyyn (ordinarie samt kontrollstämma), Metallvärden (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Finnair: trafiksiffror för februari kl 8.00
– Havsfrun: presenterar substansvärde
– Ica: publicerar månadsförsäljning i Sverige för februari kl 8.45
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Enzymatica: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Hemfosa: anmälningsperiod inför börsnotering inleds (avslutas 19 mars för allmänheten, 20 mars för institutioner)
– Mertiva: anmälningstid i inlösen avslutas

MAKROSTATISTIK
– Japan: bytesbalans (def) 4 kv kl 0.50
– Japan: BNP (def) 4 kv kl 0.50
– SEB: boprisindikator kl 8.30
– Frankrike: industriproduktion januari kl 8.45
– Danmark: KPI februari kl 9.00
– Norge: KPI februari kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: eurogruppsmöte kl 14.00

USA: Efter en skakig inledning där kursen pendlade mellan 1884 och 1870 avtog vollan och kursen stängde till slut på 1877,8 som motsvarade ungefär samma nivå som i torsdags. Stängningen var med minsta möjliga marginal den högsta någonsin.

Inför fredagen skrev jag: ”Det är försent att ta position för uppgång i denna trendcykel, cykelmässigt ligger en lokal topp max några dagar bort”. Spreaden är inte riktigt lika övertygande mellan Nasdaq Composite och S&P 500 men än så länge tolkar placerarkollektivet glaset som halvfullt”.

Volymen i fredags var något högre än i torsdags och 6 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer i fredags (om man nu kan tala om ”bäsa” med ”uppgångar” på 0,02 procent) blev energi och verkstad. Sämst gick telekomtjänster och basråvaror.

Ingen av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer för att studera riskaptiten steg i fredags. Apple fortsatte ner med 0,4 procent procent för att stänga vid $528,4. Google vände ner och föll med 0,4 procent till $1214,8. Twitter gjorde en tvär vändning nedåt och backade hela 2,4 procent för att stänga vid $53,5 och den sociala kollegan Facebook fortsatte ner med 1,5 procent för att stänga vid $69,8.

Asien: Det är breda nedgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna idag på morgonen. Shanghai faller mest av indexen medan australisak All Ordinaries än så länge lyckas hålla sig under 1 procentnivån.
Nikkei: -1,0%
Kospi: -1,0%
Shanghai: -3,3%
Hang Seng: -1,9%
Taiwan: -0,8%
All Ordinaries: -0,8%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar