Håller 1195 kan det locka tillbaks köparna

sammanfattningStockholmsbörsen: Cypern stod i fokus även under tisdagen och nervositeten stiger. Efter en inledande nedgång till 1205-nivån var det små rörelser mellan 1205 och 1210 fram till klockan fyra då nivån punkterades och triggade en kraftig nedgång. OMXS30 föll 0,9 procent på en och en halv timme. Stängningen skedde precis på stödnivån 1196 vilket motsvarade en nedgång med 1,1 procent. Vi kunde se en tydlig sektorrotation mot mer defensiva aktier och hälsovård var den enda sektor som stängde på plus. Sämst gick verkstad och oljebolagen. De enda aktier på storbolagsindexet som stängde på plus var Electrolux och Astra. Sämst gick Volvo B (-2,9%), Sandvik (-2,4%) följt av Boliden (-2,4%).

1 av 10 aktier steg inom OMXS30-indexet igår. Omsättningen uppgick till hela 17,3 miljarder kronor vilket var den högsta omsättningen sedan den 31 januari och hela 38 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Förra veckan slutade med en marginell uppgång på 0,2 procent och hittills i år har OMXS30 stigit med 8,3 procent vilket motsvarar ett bra normalt år och en årstakt på ungefär 50 procent.

Även om gårdagens kursstapel stängde på dagslägsta omfamnas hela boxen av måndagens och det kan vara positivt inför onsdagen. Om säljtrycket inte tilltar och punkterar måndagens lägsta är chansen god för att köparna kommer att försöka sig på att ta över taktpinnen igen. I den negativa vågskålen kan vi konstatera att stängningen skedde precis under 1200-nivån och dessutom under 20-dagars medelvärde, men som ni säker kommer ihåg måste alla utbrott bekräftas.

OMXS30 inför onsdagen: Så länge kursen omfamnas av måndagens kursstapel är det ett tecken på att säljtrycket kan vara på väg att avta. Gårdagens stängning precis på stödnivån 1196 kan locka tillbaks köparna redan idag. Om däremot 1195 punkteras är chansen stor för en tilltagande nedgång.

S&P 500 inför onsdagen: Vi kan se en tilltagande osäkerhet vilket tydligt syns hos VIX som har stigit från 11 till över 15 på två dagar. Trots en mängd varningssignaler står indexet emot ganska väl men det kan förändras snabbt om inte Ben Bernanke ger någon annan bild än att de gigantiska stödpaketen ska fortsätta utan något förkortat ”bäst före”.

Övriga händelser av intresse:
– Tokyo-börsen stängd
– Volvo: lastvagnsleveranser februari kl 8.30

Följande aktier handlas exklusive utdelning fom idag:
– Beijer Alma (7:00 kr), Orion (1:30 eur)

Håll koll på följande tider idag:
– Tyskland: PPI februari kl 8.00
– EMU: bytesbalans januari kl 10.00
* Storbritannien: arbetslöshet februari kl 10.30
* BOE: protokoll från penningpolitiskt möte 7 mars kl 10.30
– Portugal: säljer växlar kl 11.30
– Storbritannien: finansminister George Osborne presenterar budget för 2013 kl 13.00
– Olja: DOE veckovisa oljelager kl 15.30
– EMU: hushållens förtroende (prel) mars kl 16.00
* Fed: räntebesked och prognoser kl 19.00
* Fed: Ben Bernankes presskonferens kl 19.30

USA: Det var mestadels mindre nedgångar på de amerikanska börserna under tisdagen tyngda av situationen på Cypern. Inte helt oväntat röstade landets parlament emot engångsskatten på bankinsättningar. Antalet nya bygglov i USA steg med hela 4,6 procent vilket var betydligt fler än förväntat. Fed inledde sitt räntemöte som avslutas ikväll. Indexen inledde uppåt men vände ner efter en halvtimmes handel. S&P 500 stängde på 1548,5 vilket motsvarade en nedgång med 0,2 procent. Den största nedgången stod aktierna på småbolagsindexet Russell 2000 för med en nedgång på 0,4 procent. DJIA lyckades på slutet stänga precis ovanför nollan. Nasdaq 100 har stängt på minus fem av de sex senaste handeldagarna.

Sektorsmässigt gick sällanköpsvaror och kraftbolagen bäst med uppgångar på 0,8 respektive 0,4 procent. Sämst gick energi och oljebolagen som backade 1,0 procent vardera.

Gårdagens kursstapel med svansar både på ovan- och nedsidan är ett tecken på osäkerhet.

Totalt omsattes 2,6 miljarder aktier på S&P 500 under tisdagen vilket var 4,8 procent fler än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 401 av de 500 aktierna inom S&P 500-indexet steg. S&P 500 steg med marginella 0,6 procent under föregående vecka och har hittills i år stigit med hela 10,4 procent medan Nasdaq Composite noterar en uppgång på 9,1 procent.

Apple stängde svagt nedåt med 0,3 procent på $454,5. Google som noteras högt upp den långsiktiga och har fallit flera dagar i rad vände trenden och stängde på plus 0,4 procent och slutnoteringen $811,3 medan Facebook steg med 0,2 procent procent till $26,6 under tisdagen.

Asien: Den japanska börsen håller stängt idag. I Kina har det varit ett rejält rally och Shanghaibörsen stiger med 2,4 procent. Det är generellt berg- och dalbaneliknande kurser och en stor osäkerhet på de asiatiska börserna idag på morgonen.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar