Håll koll på 1613/1622 vid positiv börsöppning

sammanfattningNEW YORK: TAPPADE MED APPLE BLAND FÖRLORARNA, S&P 500 -0,2%

STOCKHOLM (Direkt) Efter att ha stängt på minus två dagar i rad fortsatte de amerikanska börserna marginellt lägre under tisdagens handel, tyngda bland annat av fortsatta tapp i Apples aktie.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average ned 0,3 procent till nivån 17.550, medan tekniktäta Nasdaq sjunkit 0,2 procent till 5.106. S&P 500 tappade samtidigt 0,2 procent till nivån 2.093, och noteras med det kring 1,9 procent under sitt all-time high från maj i år.

Omsättningen var 790 miljoner aktier på New York Stock Exchange och på 1.800 miljoner på Nasdaq.

Apple hade återigen en tung dag med en nedgång på 3,2 procent, och aktien handlas nu kring de lägsta nivåerna sedan månadsskiftet januari/februari. Flera aktörer i marknaden pekade på nervositet kring efterfrågan på Iphones i Asien.

”Det är viss oro kring Apple – det är en tung aktie som har stor påverkan på alla index. Vi har sett många bolag ha problem denna rapportsäsong. Det finns en hel del nervositet kring den globala tillväxten där ute”, sade en förvaltare till Bloomberg.

Efter stora tapp under de senaste veckorna återhämtade sig oljepriset något under tisdagen. Investerarna förhöll sig emellertid fortsatt tveksamma till flera oljeaktier, och bland andra Exxon och Chevron följde upp den senaste tidens kräftgång med tapp på 1,1 respektive 0,5 procent.

Bättre gick det för teleoperatören Sprints aktie, som steg 5,5 procent efter en övertygande rapport. Ebitda-resultatet hamnade där klart över förväntningarna, samtidigt som vinstprognosen för helåret höjdes.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Det skulle alltså ta fyra dagar att ta ut måndagens nedgång och för mig är det tydligt att det inte råder någon optimism. Om vi får en ny lägre topp än 1659 förstärks den medellånga fallande trenden.”

Tisdagen inleddes ner och kring 1608 (exakt vid 20-dagars medelvärde) kom köparna tillbaks för att täppa till den initiala nedgången. 1617 som markerades strax innan lunch skulle visa sig bli dagshögsta och dagslästa 1606 som sattes vid USA-öppningen. Resten av dagen var en minst sagt skvalpig tillställning och stängningen vid 1611,9 motsvarade en måttlig nedgång med 0,4 procent.

Svansen på gårdagens kursstapel var med minsta möjliga marginal något mer än hälften av den totala längden. Som ni säkert känner till behövs lite vingelutrymme och jag brukar ”prata om” 5% av stapeln totala längd. I min värld är alltså stapeln i det närmaste neutral och vi behöver mer vägledning. Även om gårdagens kursstapel till en början punkterade måndagens noterades stängningen i svansen.

Volymen var igår var visserligen något högre än i måndags men trots det hela 34 procent under än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev olje- och kraftbolag. Sämst gick teknologi och finans vilket stärker min något defensiva syn för tillfället. Bäst av OMXS30-aktierna gick Lundin Petroleum, Astra Zeneca och SCA B. Sämst gick Ericsson B, Sandvik och Skanska B.

Högst omsatta aktier igår blev Ericsson B, Nordea och SEB A (offensiva aktier allihop som backade). 241 av aktierna på Stockholmsbörsen stängde på plus igår medan 291 stängde rött.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Lundin Petroleum (kl 7.30), Unibet (kl 7.30), Tobii (kl 8.00), Wallenstam (kl 8.00), Securitas (kl 13.00), Semafo (kl 14.00), Cavotec

FIRST NORTH
– Kambi (kl 7.45)

AKTIETORGET
– Consensus Asset Management, EQL Pharma

ÖVRIGA NORDEN
– HK Scan (kl 7.00), Cramo (kl 8.00), Neste (kl 8.00), Polarcus

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Unicredit (kl 16.30), Société Générale, Tesla (efter USA-börsernas stänging), Voestalpine

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Lundin Petroleum: rapportpresentation kl 9.00
– Unibet: rapportpresentation kl 9.00
– Wallenstam: webbsänd telefonkonferens kl 9.30
– Tobii: telefonkonferens kl 10.00
– Kambi: telefonkonferens kl 10.45
– Securitas: rapportpresentation kl 15.00
– Semafo: telefonkonferens kl 16.00

BÖRSSTATISTIK
– Öresund: presenterar substansvärde

MAKROSTATISTIK
– Japan: tjänste-PMI juli kl 3.35
– Kina: tjänste-PMI, Caixin/Markit, juli kl 3.45
– Silf/Swedbank: tjänste-PMI juli kl 8.30
– EMU: tjänste-PMI (def) juli kl 10.00
* Storbritannien: tjänste-PMI juli kl 10.30
– EMU: detaljhandel juni kl 11.00
* USA: ADP, privat sysselsättning, juli kl 14.15
– USA: handelsnetto juni kl 14.30
– USA: Markit tjänste-PMI (def) juli kl 15.45
* USA: ISM tjänste-PMI juli kl 16.00
– USA: veckovisa oljelager kl 16.30

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: auktionsresultat statsobligationer kl 11.03
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Fredagens bearish engulfing bekräftades igår men samtidigt stängde måndagens kursstapel precis ovanför mitten. Den som inte agerat på fredagens setup bör nog vänta eftersom det fortfarande är en positiv marknadsfas ska man vara mer selektiv med positioner för nedgång.”

Tisdagen inleddes upp mot 2103 som skulle bli högstanoteringen för dagen för att sedan två timmar innan stängning markera 2089 som dagslägsta. Stängningen vid 2093,3 motsvarade en måttlig nedgång med 0,2 procent.

Efter fredagens bearish engulfing har vi nu fått ytterligare två dagar med lägre stängningskurser där gårdagens högsta- och lägsta helt begränsas av måndagens range, en insidestapel, eller en minikonsolidering.

Volymen igår låg i linje med måndagens och låg i linje med det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Jag har under en tid varnat för att VIX noteras på en bedrägligt låg nivå och den slutsatsen gäller fortfarande. Igår steg visserligen VIX med 3,5 procent till 13,0 men tog inte ut måndagens högsta, som kan bli en första signal om uppgång.

Apple hade återigen en tung dag med en nedgång på 3,2 procent, och aktien handlas nu kring de lägsta nivåerna sedan månadsskiftet januari/februari. Flera aktörer i marknaden pekade på nervositet kring efterfrågan på Iphones i Asien.

På makronivå är fokus alltjämt riktat mot Federal Reserve och frågan när en första räntehöjning kan bli aktuell. Osäkerheten har fått dollarn att ta fart den senaste tiden.

Totalt steg 220 aktier och 258 stängde rött igår. Av de IT/sociala-aktier jag studerar för att bedömma om glaset är halvfullt eller halvtomt steg endast en av fyra. Apple fortsatte ner med ytterligare 3,2, Google med 0,3 och Facebook med 0,1 procent medan Twitter vände upp med måttliga 0,2 procent.

Asien: Efter en inledande uppgång idag på morgonen har Shanghai-börsen vänt ner. Nikkei noteras fortfarande på plus men ser ut att möta tuffare motstånd när 21.000-nivån närmar sig. I Australien var det inledande uppgångar men de senaste timmarna har topparna blivit allt lägre.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar