Håll koll på 13-årshögsta

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt) Indexterminerna på USA-börserna fick sig ett lyft strax innan öppning efter att ett snabbestimat över inköpschefsindex för den amerikanska industrin inkommit
klart över förväntningarna. Indexet steg till 56,7 i februari, från 53,7 i januari. En nedgång till 53,6 väntades på förhand, enligt Bloomberg News.

”Den underliggande styrkan hos de amerikanska konsumenterna, hos de amerikanska företagen, är alltjämt där. På ämnet tillväxtmarknaderna är frågan om vi får
spridningseffekter till den amerikanska marknaden, och jag tror att vi sett att svaret är nej”, sade James Liu, Chicago-baserad marknadsstrateg vid J.P. Morgan Funds, till Bloomberg News.

Investerarna skakade därmed av sig svagare konjunktursignaler i motsvarande siffror från såväl Kina och Europa, samt ett svagare Philly Fed-index än vad som förmodats på förhand.

På bolagsnivå drog Facebook till sig mångas intresse på torsdagen, efter att det sociala nätverket överraskande köpt meddelandetjänsten Whatsapp, för cirka 19 miljarder dollar. Facebook-aktien rörde sig 2,3 procent högre under torsdagens handel.

Stockholmsbörsen: Vilken underbar teknisk dag igår! Först ett negativt gap rakt ner till stödnivån kring 1326. En långsam gaptäckning med en paus kring USA-öppningen där breakout en timme efter öppningen ytterligare spädde på uppgången. Stängningen vid absolut dagshögsta 1341,8 motsvarade en uppgång med 0,3 procent.

Jag har den senaste veckan skrivit om nivåerna mellan 1342-1346 och 1318. Onsdagens och gårdagens positiva fortsättningsformation skapar goda förutsättningar för ett test av 13-årshögsta vid 1360. Förutsättningarna för ett utbrott uppåt har definitivt stärkts efter de senaste dagarnas positiva candlesticksformationer.

Gårdagens volym var lägre än i onsdags och uppgick till 9,7 miljarder aktier vilket var 11,5 procent färre än den genomsnittliga dagliga volymen för de senaste 3 månaderna.

Bästa sektorer igår blev hälsovård och konsumenttjänster. Sämst gick basråvaror och teknologi (jag räknar inte kraftbolagen som backade 1,5 procent).

Totalt steg 229 aktier igår medan 270 stängde och 61 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev HM B där aktier för 810 miljoner kronor bytte ägare. Volvo B kom på andra plats med 644 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev Ericsson B med totalt 605 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Tele2 B (+1,6%) följt av Scania B (+1,4%) och Getinge B (+1,4%). Sämst gick Alfa Laval (-1,0%), Sandvik (-0,9%) följt av Assa Abloy B (-0,7%).

OMXS30 inför fredagen:

S&P500 inför fredagen:

Rapporter idag:
– Atrium Ljungberg (kl 8.30), Black Earth Farming, Bure, Consilium (kl 15.00), Elos (kl 8.00), Ework (kl 8.00), Feelgood (kl 8.00), Luxonen (kl 9.00), Melker Schörling (kl 8.00), Opcon (kl 8.30), Rörvik Timber
NGM
– Exeotech invest, SBC
ÖVRIGA NORDEN
– Idex, Rockwool

STÄMMOR
– Mertiva (ändrat datum)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Catella: bolagspresentation hos Remium kl 8.00
– Elos: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Lucara Diamond: telefonkonferens kl 15.00
– Lundin Mining: telefonkonferens kl 14.00
– Mr Green: rapportpresentation kl 14.00
– Opus: bolagspresentation hos Remium kl 14.30

BÖRSSTATISTIK
– Consilium: omsättning och orderingång för januari

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– BE Group: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 7/3)
– BE Group: handel i teckningsrätter i nyemission inleds (avslutas 4/3)
– Brighter: anmälningstid i nyemission avslutas
– Bufab: första dag för handel på Nasdaq OMX Stockholm

Håll koll på följande tider idag:
– KI: konjunkturbarometer februari kl 9.00
* Storbritannien: detaljhandel januari kl 10.30
– ECB: återbetalning LTRO kl 12.00
* USA: försäljning befintliga bostäder januari kl 16.00

USA: Torsdagen började med skvalpiga rörelser och markerade 1834 och 1825 som utbrottsnivåer. Efter en timmes handel togs 1834 ut och köparna höll i taktpinnen fram till de sista minuterna då vi fick se lite vinsthemtagningar. Stängningen vid 1839,6 motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Det råder en imponerande styrka i marknaden och gårdagens positiva fortsättningsformation indikerar ett underliggande starkt sentiment.

De senaste dagarnas tvekan ser ut att bli ytterligare en uppladdning innan ATH ska testas och där ett eventuellt utbrott kan bli starten på en uppgång mot 1900-nivån.

Tisdagens och onsdagens andhämtningspaus visar på styrka och det är redan betyligt mindre spänningar hos de korta momentumindikatorerna.

Volymen igår var lägre än i onsdags och 1,5 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på minus igår. Bäst gick basråvaror och hälsovård, två defensiva sektorer.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer för att studera riskaptiten steg igår. Apple föll igår med 1,2 procent till $531,2. Google steg med 0,2 procent och stängde vid $1204,1. Twitter vände åter upp och steg med hela 2,0 procent för att stänga vid $56,6. Den sociala kollegan Facebook steg hela 2,3 procent efter besked att man köper upp och för att stänga vid $69,6.

Asien: Det är blandad utveckling i de asiatiska tidszonerna och relivt brett spann mellan de börser som stiger och faller.
Nikkei: +2,9%
Kospi: +1,4%
Shanghai: -0,9%
Hang Seng: +0,5%
Taiwan: +1,1%
All Ordinaries: +0,5%

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar