Gott om varningssignaler när 1387 närmar sig

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): De ledande amerikanska börserna stängde måndagens handel på högre nivåer, när i synnerhet mindre aktier på Nasdaqlistan lyfte. Annars riktades fokus mot Pfizer efter att Astra Zeneca avfärdat det amerikanska läkemedelsbolagets höjda budförslag, såväl som mot en storaffär i telekomsektorn.

Dow Jones Industrial Average steg 0,1 procent till 16.512, medan det bredare S&P 500 steg 0,4 procent till 1.885. Med stöd från uppgångar i mindre teknikaktier ökade samtidigt Nasdaq Composite 0,9 procent till 4.126.

Omsättningen var 560 miljoner aktier på New York-börsen och 1,6 miljarder på Nasdaq.

”Vi har sett en hel del volatilitet men ingen särskilt tydlig riktning under de senaste månaderna och det tycks ha blivit något av normen. Vi tror inte att vi
är nära en större topp i marknaden. De karaktäriseras generellt av mycket optimism och eufori och vi tycker inte att det är fallet just nu”, sade Joe Bell, aktieanalytiker vid Schaeffer Investment Research, till Bloomberg News.

Några av de mindre aktierna som gick starkt var Pandora, Trip Advisor och Netflix, som alla steg över 4,2 procent. Nasdaq stärktes därutöver av en uppgång i Apples aktie på över 1 procent.

Pfizers aktie stängde samtidigt lite mindre än 1 procent högre efter att Astra Zeneca avvisat det höjda och enligt Pfizer ”slutgiltiga” budet på 55 pund per
aktie.

På förvärvsfronten var annars helgens besked om att den amerikanska telekomjätten AT&T köper av satellit-tv-leverantören DirecTV för 48,5 miljarder dollar i blickfånget. Affären har godkänts av båda bolagens styrelser, men enligt marknadsbedömare är sannolikheten stor att affären kommer att stöta på patrull från marknadsregulatoriskt håll. AT&T:s aktie hittades bland förlorarna inom Dow Jones-indexet, med en kursnedgång på 1,0 procent.

Makromässigt inkom ingen amerikansk makrostatistik av vikt på måndagen. På onsdagen släpper Fed protokollet från sitt senaste policymöte, där man och i linje med förväntan och tidigare möten beslutade om att trappa ned på takten av månatliga obligationsköp med 10 miljarder dollar per månad.

Stockholmsbörsen: Måndagen inleddes med en nedgång ner till 1372 men där sög köparna upp säljtrycket. Stängningen vid 1380,0 motsvarade en måttlig nedgång med 0,2 procent.

Igår skrev jag: ”Det något större risk för bakslag om man tar position för uppgång på en veckas sikt”. Så länge inte 1387 tas ut talar fortfarande mer för en lågpunkt under denna och kommande vecka än ett bekräftat utbrott.

Gårdagens volym uppgick till hela 13,8 miljarder kronor vilket var hela 32 procent högre än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna. Det kan vara på sin plats att nämna att Astra ensamt stod för 4,2 miljarder kronor av den totala omsättningen.

Bästa sektorer igår blev telekom och basråvaror. Sämst gick hälsovård och teknologi.

Totalt steg 242 aktier igår medan 234 backade vilket jag återigen tolkar som att isen är tunn. Allt färre aktier ”bär uppgångarna”. 36 procent av aktierna på large cap steg igår.

Högst omsatta aktier blev AstraZenca där aktier för 4248 miljoner kronor bytte ägare. Volvo B kom på andra plats med 910 miljoner kronor och på tredje plats kom Nordea med totalt 748 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår Electrolux B (+2,2%) följt av Sandvik (+1,8%) och TeliaSonera (+1,8%). Sämst gick AstraZeneca (-10,5%), Volvo B (-1,4%) följt av Swedish Match (-0,9%).

OMXS30 inför tisdagen:

SP500 inför tisdagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Image Systems (ändrat datum från 6/5), Kabe, Hufvudstaden (kl 8.30), Consilium (kl 13.00)
NGM
– LC-Tec
FIRST NORTH
– Dignitana, Online Brands Nordic (ändrat datum ), SJR
AKTIETORGET
– Eurocine Vaccines, Medicpen
ÖVRIGA NORDEN
– Topdanmark
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Home Depot, Vodafone (kl 8.00), Medtronic (kl 13.15)

STÄMMOR
– Bahnhof, Cision (extra), Consilium, G5 Entertainment, Genovis (ändrat datum från 24/4), Image Systems (ändrat datum från 6/5), Kabe, LC-Tec (ändrat datum från
15/5), Medicpen, Sintercast, Unibet

BÖRSSTATISTIK
– Consilium: omsättning och orderingång för januari-april
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

EXKLUSIVE UTDELNING
– Oriflame (0:25 eur kv.vis)

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: PPI april kl 8.00
– SCB: värdepappersstatistik april kl 9.30
– Norge: BNP 1 kv kl 10.00
– Storbritannien: PPI april kl 10.30
* Storbritannien: KPI april kl 10.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55

CENTRALBANKER
– RBA: protokoll från räntemöte i maj kl 3.30
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.10

MAKRO ÖVRIGT
– Spanien: säljer växlar kl 10.30

USA: Även om uppgången var måttlig var det köparna som höll i taktpinnen hela måndagen. Stängningen vid 1885,0 motsvarade en uppgång med 0,4 procent.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen. Jag bevakar fortfarande utvecklingen kring begränsningarna kring 1900 och MA-50 men framförallt 1815.

Volymen igår var den lägsta på flera veckor och hela 18 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under gårdagen blev teknologi och verkstad. Sämst gick ickecykliska produkter och basråvaror men det var marginella nedgångar.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt, steg igår. Apple fortsatte upp med 1,2 procent för att stänga vid $604,6. Google steg med 1,6 procent för att stänga på $528,9. Twitter fortsatte ner men med 0,6 procent och stängde på $32,1 medan den sociala kollegan Facebook fortsatte upp med hela 2,0 procent till stängningskursen $59,2.

Asien:
De initiala uppgångarna på de asiatiska börserna har reducerats och när detta skrivs är det blandad utveckling med en tydlig tendens söderut.
Nikkei: +0,5%
Kospi: -0,2%
Shanghai: -0,1%
Hang Seng: +0,6%
Taiwan: -0,1%
Bombay: Stängt
All Ordinaries: +0,2%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar