Goda förutsättningar för en uppstuds

sammanfattningNEW YORK: JOBBRAPPORT GAV LYFT, OPEC SÄNKTE OLJAN, S&P500 +2%

STOCKHOLM (Direkt) En solid jobbarapport tolkades som att ekonomin går framåt vilket satte fart på Wall Street, som stängde fredagshandeln tydligt på plus vid dagshögsta.

Vid sidan av det lyckades inte Opec övertyga vilket satte press på oljepriset och relaterade aktier.

Dow Jones noterades vid stängning till plus 2,1 procent vid nivån 17.839, Nasdaq var upp 2 procent vid 5.140. S&P 500 steg 2 procent till 2.090.

Omkring 750 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.800 miljoner på Nasdaq.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 211.000 personer i november, mot väntade +200.000 och sysselsättningen för de två föregående månaderna reviderades upp.

”En potentiell räntehöjning tolkas in som att glaset är halvfullt. Investerare firar att ekonomin är tillräckligt stark för att klara av ett högre ränteläge”, sade Jack Ablin, chefsinvesterare vid BMO Private Bank, till Reuters.

Samtliga sektorer inom det breda S&P500-index låg på plus förutom energi som tyngdes av oljan. Marknaden var missnöjd med att Opec inte bjöd på en produktionssänkning vid fredagens möte utan i stället höjde produktionstaket för att motsvara aktuell produktion.

Finans syntes högt upp på vinnarlistan där ett potentiellt högre ränteläge ofta ses som positivt för banker vars marginaler påverkas positivt.

Apple och Microsoft lyfte tekniksektorn där den förstnämnda kan ha fått bränsle efter att ha vunnit en patenttvist mot Samsung som ska betala Apple 548 miljoner dollar. Vidare gav matvarujätten Monedelez lyft till konsumentrelaterat efter att Bernstein gett optimistiska kommentarer om bolaget.

Sämre gick det för Chipotle som föll 1 procent efter ytterligare rapporterade fall om att tarmbakterien E.coli kunde kopplas ihop med snabbmatsrestaurangen.

Avon Products hade medvind med plus 6 procent för kosmetikabolaget som är en konkurrent till Oriflame. Enligt källor ska bolaget sälja sin nordamerikanska verksamhet till riskkapitalbolaget Cerberus. Samtidigt försöker aktivistinvesteraren Barington få till en omstrukturering i företaget vars aktie fallit runt 70 procent under året.

En rejäl rusning stod bioteknikbolaget Relypsa för som stängde 30 procent högre. Enligt mediauppgifter är Merck intresserade av att köpa bolaget.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 4 punkter till 2,27 procent.

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Vi ska vara beredda på tvära kast när de närmaste stöd- och motståndsområdena närmar sig. Köparna saknar för tillfället det självförtroende som krävs för att ta ut 1537-nivån men skjuts stoppar strax ovanför sönder kommer det förmodligen att stärka köparnas självförtroende.”

De fyra första dagarna i föregående testades motståndet kring 1537 av men varje dag skedde stängningen kring eller strax under nivån. I torsdags och fredags punkterades de närmaste stödområdena och även golvet i den kortsiktigt stigande trendkanalen. Den gångna veckan innebar en nedgång med 2,4 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 1,4 procent. I månadsgrafen råder för tillfället en bearish engulfing och även i veckografen noteras föregående vecka som en varningssignal.

Kursen föll de senaste dagarna med 3,2 procent och historiskt när kursen fallit lika mycket på två dagar har kursen stått högre med i snitt 1,1 procent en vecka senare vid 67 av de 104 gånger det inträffat sedan början av 1997.

Volymen har bortsett från i tisdags noterats över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Totalt steg 50,4 procent av de aktier jag dagligen bevakar. Bästa sektorer under den gångna veckan blev oljebolag och hälsovårt medan kraftbolag och detaljhandel gick sämst. Large Cap gick bättre än mid- och smallcap.

Nyhetsbyrån Direkt:

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Aktiespararna arrangerar Stora Aktiedagen i Stockholm kl 9.00-20.30

BÖRSSTATISTIK
– SAS: trafiksiffror för november kl 11.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– East Cap Explorer: presenterar fondinnehavens värdeutveckling
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Delta Minerals: anmälningstid i nyemission avslutas
– Vigmed: anmälningstid i nyemission avslutas
– Zenergy: beräknad första dag för handel på Aktietorget (ändrat datum från 3/12)

KAPITALMARKNADSDAG
– Skanska kl 8.30-12.20

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: industriproduktion oktober kl 8.00
* SEB: boprisindikator december kl 8.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: LMCI arbetsmarknadsindikatorer november kl 16.00

POLITIK
– EU: eurogruppen möts i Bryssel kl 15.00

CENTRALBANKER
– Fed: Fed-chefen i St Louis, James Bullard, talar om penningpolitik kl 18.30

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: utfall statens betalningar november kl 9.30

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Uppladdningen de senaste veckorna i november har präglats av extremt små kursstaplar och vi får förflytta oss tillbaks till i somras för att hitta lika små candlesticks.”

Den gångna veckan noterade först en mindre uppgång för att sedan vända ner kraftigt under onsdag och torsdag men på fredagen kom köparna åter tillbaks. Stängningen skedde till slut på ungefär samma nivå som veckan före men med en lång fin svans på nedsidan. Sedan årsskiftet noterar indexet en uppgång med 1,5 procent.

De tre senaste veckorna har präglats av stängningar högt upp i kursstaplarna men området från 2100 och upp mot 2135 har återigen visat sig svårpasserat, trots försök varje vecka sedan slutet av oktober. I månadsgrafen har köparna de senaste fem månaderna sugit upp säljtrycket på allt högre nivåer. Både i november och nu hittills i december har årsmedelvärdet initialt punkterats för att sedan återtas med påtagliga svansar på nedsidan.

Det är för tidigit att blåsa faran över och vi ska vara medvetna om det tuffa motståndet på ovansidan samt den platta primärtrenden men det är utan tvivel positivt när de gröna candlesticksen är kraftfulla med bra volym. Oavsett färg var fredagens kursstapel den största sedan den 8 september.

En dagsstängning högre än 2110 skulle vara den högsta på tre månader och det har inträffat 41 gånger med en lika låg volatilitet som den vi ser nu. Vid 27 av dessa har kursen stått högre en månad senare. Även historiskt har kursen i 67 procent av fallen stått högre en månad senare räknat från den 7 december med i snitt 1,2 procent.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar