Goda chanser till positivt omslag och test av 1142

Stockholmsbörsen igår: Den första timmen markerades 1129 på nedsidan och 1133 på ovansidan. Strax efter lunch fick vi ett falskt utbrottsförsök där säljarna kom tillbaks vid 1133-nivån. I samband med USA-öppningen punkterades öppningskursen och nedgången fortsatte resten av dagen. Stängningskursen 1125,4 kring dagslägsta motsvarade en nedgång med 0,4 procent.

Omsättningen igår uppgick till 9,6 miljarder kronor vilket var den största omsättningen i år och 4,3 procent högre  än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Endast 33 procent av de aktier jag dagligen bevakar steg. Hittills i år har OMXS30 stigit med 1,9 procent vilket kan jämföras med 2012 års totala uppgång som landade på 11,8 procent.

Igår morse skrev jag i min OMXS30-analys: ”De två senaste dagarnas kursstaplar har nu effektuerat en bearish dark cloud cover som är en negativ vändningsformation. I och med att fredagens ”mittlinje” punkterades är formationen mer bearish än om stängningen skett ovanför mitten”. Vi kan konstatera att formationen bekräftades men det är först nu som testet kommer i samband med att utbrottsnivån 1119 närmar sig samtidigt som den stigande stödlinjen som förbinder bottnarna från 16/11 och den 21/12 möter upp kring samma nivå.

Bästa sektorer under tisdagen blev konsumentservice och hälsovård. Sämst gick teknologi och verkstad.

Av de aktier jag dagligen går igenom gick Meda, Swedish Match och Getinge bäst med uppgångar på 1-3%.

Högst omsatta aktier under tisdagen blev Eric B 1071 Mkr (-4,8%), HM B 656 Mkr (+0,7%) följt av Nokia 487 Mkr (-5,9%).

OMXS30 inför onsdagen: Även om vi nu fått en bekräftad dark cloud cover är fortfarande de viktiga stöden kring 1119 men framförallt 1099 intakta och då är sannolikheten större för en fortsatt uppgång. Nu väntar vi bara på en positiv omslags- eller fortsättningsformation för att navigera vidare uppåt. Om vändningen sker innan 1119 är det ytterligare en positiv pusselbit.

SP500 inför onsdagen: Rekylen är än så länge hälsosam och igår visade säljarna upp vissa svaghetstecken då köparna sög upp volymen kring 1452 enkelt. 1448-nivån är den första viktiga nivån men så länge kursen befinner sig över 1434 ska vi fortsätta leta efter positiva omslag, som dock ännu lyser med sin frånvaro. Gårdagens svans på nedsidan tog inte ut den dagliga sentimentsnivån och därför är det osäkert inför dagen och då håller vi koll på utvecklingen kring de närmaste stöd- och motståndsområdena.

Intresseklubben antecknar:
– Telias ledning meddelar att de inte tänker ta någon time-out
– BNP faller i Finland jämfört med 2011
– Alcoa inledde rapportsäsongen starkt
– Oljepriset backar på välfyllda amerikanska lager
– Volvo är analytikernas val framför Atlas Copco
– MTG får höjd rek av Morgan Stanley och sänkt av Goldman (jag vet vem jag föredrar att lyssna på)
– ABB får höjd rek av Socgen
– Stormen inom Centern tilltar efter deras märkliga idéprogram

Idag rapporterar Bang & Olufsen kl 08.00

PA Resources inleder teckningsperioden i nyemmissionen som pågår till den 23/1

Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: butiksprisindex december kl 1.01
– Finland: BNP-indikator oktober kl 8.00
– Tyskland: industriproduktion november kl 12.00
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

USA: Tisdagen öppnade nedåt och fortsatte ner de första två timmarna där indexet bottnade vid stödet 1452. Därefter sögs utbudet upp av köparna som fick till en stängning vid 1457,1 som motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent. Den största nedgången 0,4 procent noterades på DJIA-indexet. Det var fjärde dagen i rad som Nasdaq 100 stängde rött. I natt gick startskottet för rapportsäsongen i och med aluminiumproducentens Alcoas rapport som prickade vinsten och höjde prognoserna.

Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier vilket var högre än i måndags och 4,6 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 140 av de 500 aktierna som ingår i  indexet steg. Bästa sektorer blev material och dollarrelaterade bolag medan telekom och teknologi gick sämst. 2012 slutade med en uppgång på 11,5 procent och hittills i år har S&P 500 avancerat 3,9 procent.

I måndags skrev jag: ”Kursstaplarna befinner sig alltså i ett motståndsområde, kring taket i den stigande medellånga trendkanalen med en hårt spänd gummisnodd på ovansidan. Kort sagt är det relativt stora chanser för en stundande rekyl från nuvarande nivå”.

Nu är frågan om de två senaste dagarnas rekyl är över och om vi kan se fram emot ett nytt utbrottsförsök av motståndsområdet 1464-1475. Gårdagens vändning vid den närmaste pivotpunkten med en svans som motsvarade halva kursstapelns längd är ett styrkebesked, om det inte visar sig att säljarna tar över redan idag. Det är viktigt att inte varken 1448 eller framförallt 1434 punkteras vilket försvagar det kortsiktiga sentimentet.

Asien: Det är blandad utveckling på de asiatiska börserna nu på morgonen. Initialt var det bredare uppgångar efter Alcoas positiva inledning av rapportsäsongen men uppgångarna har mattats av lite. Efter de senaste dagarnas rekyler ser japanska Nikkei åter ut att ha piggnat till, uppgången noteras när detta skrivs till 0,7 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar