Gårdagens motstånd höll och allt fler mörka tekniska moln tornar upp sig

Stockholmsbörsen: Igår drog rapportsäsongen igång i USA där Alcoa presenterade en rapport något över förväntan men var betydligt dystra över framtiden. Frågan är nu om cykliska bolag klarar att leva upp till förväntningarna. Spekulationerna kring om Spanien kommer att söka stöd hos räddningsfonden ESM når allt högre på placerarkollektivets bevakningslistor. Det är snarare regel än undantag att man först förnekar att stöd kommer att sökas och efter några veckor presenteras en ansökan. Så kommer att ske även i Spaniens fall men kommer inte att bli officiellt förrän ESM indikerat att de ställer sig positiva till ansökan.

Efter ett inledande negativt gap handlades OMXS30 mellan 1082 och 1076 fram till en timme innan stängning då kursen vände ner för att stänga kring dagslägsta 1073,7 som motsvarade en nedgång med 0,6 procent.

Förra veckan stängde på plus 2,0 procent vilket innebär att årets uppgång nu uppgår till 8,7 procent.

Om kursen fortsätter att noteras kring nuvarande eller ännu lägre nivå kommer vi få den tredje månaden i rad som stänger i den nedre delen av månadsstapeln och det är min värld ett mycket negativt scenario. Vi får förflytta oss tillbaks till mars-maj för att hitta ett liknande scenario.

Gårdagens omsättning uppgick inte till mer än 8,8 miljarder kronor, vilket visserligen var högre än i måndags men 6 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, som nu uppgår till 9,4 miljarder kronor. Det är dock inte ovanligt med låg omsättning inför en stundande rapportsäsong.

De flesta sektorer stängde ner under tisdagen. Sämst gick märkligt nog kontradefensiva läkemedel, stödtjänster och teknologi som var något mer väntat. Bäst gick matvaror och detaljahandel.

Endast 12 aktier av de 62 jag dagligen bevakar stängde igår på plus medan 45 stängde lägre än i måndags. Sämst gick PA Resources som backade 7,5 procent följt av Swedish Match och Electrolux som backade 2,4 respektive 2,2 procent. I den något mer positiva vågskålen hittar vi KappAhl som steg 2,5 procent följt av Enquest och Africa Oil som steg 0,8 respektive 0,7 procent.

Högst omsatta aktier under tisdagen blev HM B 642 Mkr (+0,4%), Swedbank A 416 Mkr (-0,8%) följt av Volvo B 387 Mkr (-0,3%).

S&P 500: Återigen börjar golvet i den medellånga stigande trendkanalen närma sig. I det kortare sentimentet har nu den negativa omslagsformationen från i fredags bekräftats och 20-dagars medelvärde punkterats. På kort sikt ser indexet översålt. Nasdaq (och Apple) börjar se riktigt otäcka ut, men vi vet å andra sidan att det inte sällan ser så ut innan vi får en vändning upp. 

OMXS30: Nu närmar sig åter golvet i den stigande kanalen och frågan är om köparna vågar sig tillbaks och att det som i början av september kommer att inleda nästa uppgångsfas. Självklart finns det inget som säger att historien måste upprepa sig men det finns defintivt tecken på att 1070 håller och att det sker en uppstuds från nivå. Det som är svårbedömt är om de stundande kvartalsrapporterna kommer att motsvara placerarkollektivets förväntningar eller om de istället blir en trigger för nedgång. Än så länge har vi dock lite ledstänger kvar att hålla fast vid men om primärtrenden punkteras med ett bekräftat utbrott ser det inte muntert ut. Inför dagen är det troligt att stödet kring 1074-1070 håller och att kursen drar sig upp mot 1086 igen. 

Intresseklubben noterar:
– Lumi har fått köprek från kontraindikatorn Goldman Sachs (kanske dags att leta efter säljsignaler…)
– Goldman Sachs drar sig även ur den del de garanterat vid en introduktion av Megafon
– Axfood: SEB rekar sälj
– Bang & Lufsen backar ännu mer
– KappAhl tvingas genomföra en nyemission
– Electrolux: DNB sänker betyget
– TeliaSoneras vd Lars Nyberg kan tvingas bort i förtid enligt en artikel i DN
– IF Metall indikerar att varslen stiger oroväckande
– Carnegie är på väg mot en ny helårsförlust

Rapporter idag:
– Kappahl kl 07.30
– Bang & Olufsen

Håll koll på följande tider idag:
– IMF: årsmöte i Tokyo
– Frankrike: industriproduktion augusti kl 8.45
– Danmark: KPI september kl 9.00
– SCB: industriproduktion, industriorder augusti kl 9.30
– Norge: KPI september kl 10.00
– Italien: säljer växlar kl 11.00
– USA: grossistlager augusti kl 16.00
– Olja: EIA månadsrapport kl 18.00
– Fed: Beige Book kl 20.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Alcoa inledde rapportsäsongen med något bättre siffror än väntat men framtidsprognoserna skruvades ner och det gillade inte placerarkollektivet. IMF presenterade igår sin höstprognos där prognosen för tillväxten sänktes för såväl 2012 som 2013. Trots att Grekland fick beröm av Angela Merkel under hennes besök igår uppmanades landet att snarast stänga budgetgapet för 2013 och 2014 med trovärdiga åtgärder. Den största nedgången skedde åter på Nasdaq 100 som backade 1,7 procent.

Det inledande negativa gapet stängdes aldrig till och vi vet att det aldrig är positivt när vi får en ny lägre botten under första halva av dagen. Stängningen på 1441,6 motsvarade 1,0 procents nedgång och skedde på absolut daglägsta.

Igår punkterades både den kortare stigande trendkanalen och 1448-nivån vilket är negativt och innebär att indexet svarat enligt skolboken på den negativa omslagsformation som vi bjöds på i fredags.

Totalt omsattes endast 2,3 miljarder aktier visserligen var högre än i måndags men inte mer än 1 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Asien: Det är mestadels nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Bland de index jag bevakar är det bara Kinesiska Shanghai som står emot och håller sig ovanför nollan. Japanska Nikkei faller med 2,1 och Sydkoreanska Kospi med 1,6 procent. I Australien och Hong Kong är det något måttligare nedgångar kring några tiondelar.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar