Fredagsbörsen startar uppåt – mycket statistik i eftermiddag

omxs30realdagUppgångssviten den senaste veckans bröts igår där banker och cykliska aktier tyngde mest. Swedish Match (+3,26%), Alfa Laval (2,9%) och ABB (+2,66%) steg mest bland de tjugo mest omsatta aktierna igår. När börsen stängde hade OMXS30 backat med 0,5 procent till 916,5. Dagen inleddes med en svag uppgång på 0,5 procent och föll sedan tillbaks till stödet vid 910 och följde sedan USA uppåt den sista timmen.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 15,4 miljarder kronor. 280 aktier stängde högre än i onsdags, 322 aktier sjönk och 134 aktier förblev oförändrade. Dagen var svårtrejdad och plankan låg för det mesta i stort sett horisontell 44 procent köp och 52 procent sälj. Bland aktier som var extremt omsatta hittar vi Metro, Autoliv, Swedbank A, Semcon och Boliden.

Innan USA-börsernas öppning kom statistik som visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd minskade med 26.000 personer till 550.000 personer den senaste veckan. Efter en initial inledning nedåt bidrog USA-börsens utveckling att lyfta börsen den sista handelstimmen.  Analytiker hade räknat med 560.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos.

Nyheten att Semcon tappat sin klart största kund Volvo PV fick ordentlig fart på aktien som omsattes våldsamt, när börsen öppnade med ett stort gap och var ned som mest 16,5 procent. Aktien hämtade sig något under dagen och stängde ner med 8,2 procent på 28,10 kronor. Det är onekligen lite dålig timing att tappa sin viktigaste kund precis när marknaden tar fart för teknikkonsulterna, om det beror på ledarskapet eller ej skall bli intressant att följa.

Bank- och finans tyngde börsen och Handelsbanken backade 2,4 procent till 183 kronor. SEB backar 1,2 procent till 49,10 kronor. Swedbank gick åter starkare än kollegorna och fortsatte uppåt med 0,3 procent till 76,25 kronor.

Verkstadsbolagen som gått starkt den senaste veckan hämtade andan något. Den amerikanska lastbilstillverkaren Navistar sänkte på onsdagskvällen sin prognos för sitt innevarande brutna räkenskapsår. Bolaget motiverar sänkningen bland annat med att säga att den ekonomiska återhämtningen dröjer längre än väntat. Volvo B backade 1,1 procent till 66,25 och kollegan Scania backade 1,4 procent till 88,25 kronor.

I spåren på Texas instruments höjning av resultatprognosen för tredje kvartalen steg Ericsson B och var åter börsens mest omsatt (1,25 miljarder kr) och steg 0,6 procent till 71,60, uppgången fortsatte med ytterligare 23 öre i USA. Kollegan Nokia steg 0,8 procent till 106,50 kronor.

Clas Ohlson som lämnade en stark rapport tidigare i veckan steg 0,83 procent till 121,00 kronor. Närmast väntar ett motstånd på 128 kronor, jag bevakar utbrottet.

sektorer70

Teknisk analys av OMXS30 den 11:e september är aningen svårbedömd och utvecklingen präglas till stor del av nyheter och makrostatistik. Vid denna typ av konsoliderande marknad är det viktigt att hålla koll på stöd- och motståndsnivåer. Uppåt är det närmast 926-nivån som behöver passeras (det var nära igår). Söderut tittar jag på sekundärnivån runt 910, som höll vilket jag tolkar positivt. När utbrottet kommer tror jag att det kan bli ganska bra fart. Gummisnodden var hårt spänd uppåt igår och spänningen avtog något efter gårdagens nedgång. Detta kan vara tillräckligt för att åter göra en ny attack mot 925-nivån, tekniskt ser det bra ut för en ny uppgång och de amerikanska börsernas uppgång ger ytterligare stöd.

omxs30realdag2

 

På makroagendan händer en hel del idag. Innan börsens öppnande har Kina redovisat ett handelsöverskott på 15,7 miljarder dollar (2 miljarder mer än förväntningarna). Ökningen för detaljhandeln låg i linje med förväntningarna. Producentpriserna sjönk med 7,9 procent och industriproduktionen ökande i augusti mer än förväntat.

På morgonen har det kommit statistik som visar att de tyska grossistpriserna stigit med 0,7 procent i augusti, jämfört med juli. Jämfört med samma månad förra året sjönk priserna med 8,3 procent.

Klockan 11.00 redovisas bytesbalansen för Q2 inom EMU. I eftermiddag klockan 14.30 kommer det importpriser från USA och klockan 16.00 redovisas grossistlager för augusti och Michigan-index för september.

Börserna i USA steg efter att Procter & Gamble och Texas på onsdagskvällen lämnat estimat om ett bättre Q3 än tidigare prognoser. När börserna stängde hade S&P 500 avancerat 1,0 procent till 1044, DJIA 0,8 procent och Nasdaq 1,2 procent. Omsättningen var något högre än tidigare i veckan.

S&P 500 steg i stort sett oavbrutet med undantag för en kort vändning vid klockan 20.00. Stängningen var stark där köparna dominerade helt den senaste timmen.

På den amerikanska S&P 500-terminen ligger klockan 08.00 på 1040 punkter att jämföras med 1035 punkter vid Stockholmsbörsens stängningen. 5 punkter är inte mycket, men trots allt pekar det fortsatt uppåt.

esu937

I Kina, Taiwan och Hongkong är det det uppåt nu på morgonen efter att kinesisk statistik kom in något bättre än väntat. Japanska Nikkei backar och noteras kl 06.15 ned med 0,4 procent, nedgången sägs bero på statistik som visar att Japans BNP steg med 0,6 procent under Q2 jämfört med Q1. 

Den låga efterfrågan på El och välfyllda vattenmagasin dämpar elpriserna. Även efterfrågan på olja fortsätter att minska och en allt större del av oljelagren förvaras nu på båtar och väntar på köpare, känns lite komiskt att Opec då bestämmer att bibehålla produktionen.

Igår kunde vi läsa att Hebi Health Care med huvudägaren Refaat El-Sayed kastas ut från NGM, vilket Refaat El-Sayed säger kommer oväntat. Även ”Pirate Bay-köparen” GGF med Hans Pandeya blir utkastade från Aktietorget. Jag väntar nu med spänning på att även Labs2 meddelar sin avnotering, om det kommer att ske före konkursen.

Bland de ledande indikatorerna ser vi att det är små förändringar hos den amerikanska terminen, men som vi ser i diagrammet ovan är nivån något högre än vid Stockholmsbörsens stängning. Den kinesiska börsen steg inledningsvis på stark statistik, men backade till ett svagt minus den senaste timmen. Oljepriset fortsätter att sjunka, ett fat Brentolja kostar nu på morgonen 70,3 dollar, vilket är en nedgång på 0,9 procent. Guldpriset fortsätter uppåt och ligger nu på ovansidan av den kritiska 1000-nivån.

indikatorer79

 

Läs även: Sju som klarade krisen (dagensPS). Volvo snart i ruiner (dagensPS). Fortsatt uppåt i USA (dagensPS). Byggbolagen vågar satsa i krisen (DN). El-Sayed kastas ut från börsen igen (DN). Besluten som behövs för att Saab skall få låna (DN). Exporten på knäna (DN). Fortsatt prispress på el (SvD). Billig dollar pressar priserna (SvD). De drog upp Wall Street (AFV).USA skall dra in på stödpengar (AFV). Statistik drar upp Asien (AFV). De drog upp Wall Street (AFV). Fortsatta kurslyft i USA (VA). En del är födda med otur (Cornucopia). Stigande bostadsrättspriser (Fluttankar)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar