Fredag 7:e augusti – avvaktande med dragning nedåt

Stockholmsbörsen präglades igår av väntan. Hela världen håller andan inför jobbstatistiken från USA idag. Inga nyheter ansågs tillräckligt viktiga för att lämna några avtryck på kurserna.

Inför dagen ser det ut att bli ytterligare en dag med små rörelser i väntan på sysselsättningsstatistiken från USA. I jämförelse med gårdagens stängning pekar den amerikanska S&P 500-terminen på en svag nedgång. Det som talar emot en nedgång är det rally som präglade den senaste timmens handel på Tokyo-börsen.

Lundin Minings positiva rapport gav som jag skrev om igår en rejäl skjuts uppåt för aktien.

Intressant är att riskaptiten verkar öka i takt med att börsen stiger. Volvo som nedgraderas av fler och fler tilldrog sig stort intresse. Aktien var börsens femte mest omsatta aktie och steg med 3,69 procent till 56,25.

Banker har fortsatt att gå starkt, så även igår och sedan årsskiftet har banker utvecklats i genomsnitt 7 procent bättre än index.

OMXS30 befinner sig kortsiktigt i intervallet 870-888, vilket var på väg att punkteras bara någon timme innan stängning. Det går inte att bortse från jobbstatistiken som kommer idag, men därefter kan det bli fina möjligheter.

omxs30real3

Securitas lämnade sin kvartalsrapport klockan 08.00 idag som blev något bättre än väntat. Nettoresultatet blev 468 miljoner kronor (439) och vinsten per aktie var 1,28 kronor.

Idag klockan 14.30 kommer siffran som alla väntat på under veckan, USA:s sysselsättningsstatistik klockan 14.30. Ryktesspridningen är i full gång och det pratas om allt från 75.000 till 400.000 förlorade jobb. Estimaten som de ledande anylitikerna nu kommit fram till pekar på 250.000 nya förlorade jobb. Allt under denna siffra kommer att tolkas positivt.

Bättre handels- och bytesbalans än väntat från Tyskland. BNP i Italien  kl. 10.00. Producentpriser i Storbritannien kl 10.30 och industriproduktion i Tyskland kl. 12.00. Jag tror bara dessa siffror kommer bli möjligtvis små hack i kurvorna och allt fokus ligger på kl. 14.30.

De amerikanska börserna stängde överlag nedåt. S&P 500 backade 0,6 procent till 997 punkter. DJIA backade 0,3 procent och Nasdaq backade med hela 1 procent tyngt av tekniksektorn som var dagens förlorare och samtidigt den mest omsatta branschen. Det var en en ganska lugn dag och endast 3,8 miljarder aktier omsattes. Detaljhandelsbolagen har haft en tuff sommar i USA, men de låga försäljningssiffrorna tolkades ändå positivt (psykologi när den är som ”bäst”). Den positiva trenden för bank- och finanssektorn höll i sig även under torsdagen. Bästa bransch blev verkstad där Boeing och Caterpillar tillhörde dragloken. Ericsson stängde 0,41 kronor lägre än i Stockholm.

USA:s budgetunderskott väntas ha ökat till 9300 miljarder kronor. Detta kommer inte göra det lättare för president Barack Obama att få igenom hälsoreformer och de klimatförbättringar som utlovats. Barack Obama säger att de gigantiska räddningspaketen som enligt oppositionen spär på underskottet minskat arbetslösheten. Det återstår väl att se idag…

S&P 500 har i väntan på jobbstatistiken parkerat sig runt 1000-nivån. Än så länge har stödlinjen hållit emot och en inte alltför dålig rapport idag kommer med stor sannolikhet att förstärka det positiva sentimentet. Efter den senaste tidens kraftiga uppgång visar momentumindikatorerna på överköpta nivåer, vilket de alltid gör i samband med kraftiga uppgångar.Faller inte RSI igenom 70-nivån tror jag indexet samlat kraft för en ny uppgångsfas. Bryts däremot stödlinjen och med det 70-nivån på RSI kan vi se en andhämtning ned mot 950 till att börja med.

in-x1

Japanska Nikkei slutade efter en stark spurt på ett svagt plus. De sista timmarna var rena spurten, från att ha varit ned med 1,5 procent togs hela tappet igen. Den japanska börsen har gått starkt den senaste tiden och har en tid stadigt parkerat sig över magiska 10.000-nivån. Nu är det många som passar på att säkra av vinster inför den amerikanska jobbstatistiken i annat fall hade vi säkert sett en rejäl uppgång idag. Bilindustrin som varit inne i en positiv spiral ett tag backade rejält, Honda-aktien slutade på minus 2,6 procent och Toyota backade 2,9 procent.

Hong Kongs Hang Seng backar något mer än övriga asiatiska börser och stängde på minus 1,58 procent.

De fallande basmetallpriserna satte till en början press på de asiatiska börserna. Oljepriset ligger kvar på i stort sett oförändrade nivåer. Nikkei återhämtade sig starkt och slutade på plus.  Ledande index kl. 08.30:

indikatorer46

Det har varit tyst om försäljningen av Saab och ni som följer min blogg vet vad jag har för synpunkt på ”Kinderägget”. Flera av de medfinansiärer som det ryktas om skall vara med i upplägget uppskattar inte offentligheten som affärer oundvikligen ger de. Det nämns i Näringsdepartementets prospektet en amerikan vid namn Augie K Fabela som tidigare byggt en förmögenhet via telekomföretaget Vimpelcom. Det var mycket rykten i samband med den amerikanska börsintroduktionen av detta bolag. Läs gärna några av mina tidigare inlägg om denna affär på bla (Norrländsk hembrännare).  Cornucopia, e24, DN, GT, DN, DN, DN, SvD, dagensPS

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar