Fredag 29:e maj nära ett utbrott

Den första timmen backade börsen 1,5 procent igår, därefter konsoliderade börsen fram till USA-statistiken som visar att orderingången i USA stigit med 1,9 procent i april jämfört med mars. I USA inleddes börserna med en uppgång i några minuter för att sedan falla tillbaks innan en något bättre jobbstatistik än väntat fick investerarna på bättre humör. Nedgången reducerades till -0,25 procent efter en stark avslutning med draghjälp från USA. Omsättning var låg, endast 12 miljarder kronor. Bankerna som haft en fantastisk utveckling med Swedbank och SEB i spetsen kan komma att pressas hårt den närmaste tiden om Lettland tvingas devalvera. Färre är villiga att ta risk och väljer att stå utanför för att se vart börsen tar vägen. Verkstad och bank var sämsta branscher. Råvarubolagen gick bättre i spåren av det stigande olje- och metallpriserna.

Samtalsämnet världen över är nu GM. Skall bolaget behöva ansöka om konkursskydd, eller skall långivarna acceptera det nya sockrade budet som innebär att långivarna får fler aktier och möjlighet till bättre optionspaket. Initialt fick detta börserna i USA på bättre humör. När handeln satte igång i aktien steg den med 13 procent men glädjen höll inte i sig så länge, vid stängningen hade aktien fallit med 2,6 procent.

Det är skakigt nervöst och investerarna vågar inte ladda med några större positioner och sitta kvar. Vid minsta hint om dålig statistik och ett rykte som kan sätta press på börsen går man ur. Eftersom varannan nyhet är något bättre och varannan är något sämre än förväntat ser vi det omgående i börskurserna.

Både i Sverige och USA gick oljebolagen bra efter uppgifter om att oljelagren minskat rejält.

Det svenska börsen stärktes på slutet så att nedgången stannade vid minus 0,24 procent. I USA steg S&P 500 till 1,54 procent, DJIA och Nasdaq stängde på plus 1,2 procent. Draghjälp från oljepriset, räntorna på obligationsmarknaden och den ökade orderingången.

OMXS30 backade som väntat inledningsvis och backade första timmen för att sedan konsolidera fram till draghjälpen från USA-börsen. Stängningen skedde på 771,82 vilket innebar en marginell nedgång på 0,25 procent. Indexet befinner sig på kort sikt i en triangelformation och amplituden blir lägre och vi närmar oss ett utbrott. Utbrottet kan bli kraftigt, men det är omöjligt att säga om det sker uppåt eller nedåt. Det är viktigt att hålla koll på de olika stöd- och motståndslinjer för utbrott. Håll koll på volymerna så att de tilltar i riktning med utbrottet så att det inte är falskt. I förhållande till de amerikanska terminerna kan vi förvänta oss en uppgång inledningsvis, men å andra sidan kan börsen bli ganska sidledes inom formationen tills något sätter fart och får det förväntade utbrottet.

omxs30real090528

 

Viktiga hållpunkter idag:
– Första anmälningstid för Carl Lamm Holding löper ut
– 08:00 – 17:00 Avanza och Rededye har börsdagar
– 09:30-12:30 Nolato har kapitalmarknadsdag
– 09:30 SCB, finansmarknadsstatistik, konjunktur- och nationalräkenskaper
– 11:00 Snabbestimat EMU inlflation
– 14:30 USA BNP
– 15:45 USA Chicagoindex
– 16:00 USA Michiganindex maj

I Asien steg de flesta börserna (i alla fall inledningsvis), men de senaste timmarna har de börjat backa tillbaks. Råvaror finns på den positiva sidan, men cykliska företag hade det lite tuffare.

I Sydkorea är det rejält volatilt efter Nordkoreas tilltagande hot och provsprängningar.

Kina håller stängt även idag.

Råvarupriserna stiger på den förväntade ökningen  av efterfrågan. Jag har trott på ett stigande oljepris, men det har gått lite fort nu och efterfrågan har snabbt avtagit. Detta kan sätta press på oljepriset den närmaste tiden.

Nyheter i korthet:
– BNP steg i Indien med 5,8 procent första kvartalet.
– Huspriserna steg mer än väntat i Storbritannien i maj.
– Detaljhandeln sjönk mer än väntat i Tyskland i april.
– Koenigsegg vill fortsatt köpa Saab. En förlorare som vill köpa en annan. Personerna bakom Koenigsegg kan inte bygga sportbilar, de är livsfarliga att köra, se på Top Gear – pinsamt. Ett företag som blåser upp siffror genom att lacka om bilarna mellan mässorna för att säga att man har fler bilar än man har. I Sverige finns bara en registrerad Koenigsegg och det är den som Stefan Person (HM-sonen) fick sladd och körde av vägen med när han körde om en buss. Inte bara han har ”blåst” av vägen i denna vingelbil, även meriterade F1-förare tappar bilen helt utan anledning. Racerbilar skall byggas av människor som kan annat än att driva korvkiosker i Ängelholm. Christian är bara ute efter PR och det får han ju i varenda tidning nu… Låter som en dålig ekvation för alla  i mina öron.
– Ny indisk stororder till Ericsson.
– Lundin säljer uran till Sydkorea…
– Helt jämnt mellan de politiska blocken i Sverige enligt Skops senaste mätning.

 

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar