Fredag 27/2 – Lånar GM Obamas sedelpress?

Jag måste bara först få ur mig följande (siffernörd som jag är):
GM förlorar 700 miljoner kronor varje dygn! (kan förstå att inte SAAB toppar prioriteringarna just nu…).
Obama tycker inte att USA:s budgetunderskott är prio ett, nu hamnar det på 14.437.500.000.000.000 kronor (om jag inte räknade fel på någon nolla, men det tror jag inte…).

Det blev ett jätterally igår och när USA vände upp vid halv fem tog det fart ordentligt. När börsen stängde var det på starka 4,3 procent upp, på 643,9 under en ganska låg men tilltagande omsättning på 12,7 miljarder kronor. Det som drev börsen klart mest var finansrelaterade aktier, med stöd från Obamas löften på ytterligare 750 miljarder dollar till den amerikanska finanssektorn.

I Sverige steg SEB A med hela 11,6 procent, det var lite lugnare men uppåt även för övriga banker.

Sandvik och ABB som varit hårt pressade den senaste tiden steg bägge runt 6 procent.

Förlorare på börsen var Lunding Mining efter en dålig rapport och Eniro fortsätter sin kräftgång, vilket jag tycker känns helt naturligt. Precis som i rättegången mot Pirate Bay och den nya iPred-lagen är Eniro ett bolag som inte klarar att växla upp och dra nytta av det som dagens fria medium ger tillgång till. Gammalmodigt och lite ”Teliavarning” tycker jag det känns som, vad erbjuder Eniro som inte redan är gratis hos andra?

Volvo meddelade igår att man kommer att investera 30 miljarder kronor de närmaste åren för att så väl rustade när marknaden åter kommer igång. Detta är naturligtvis en bra strategi.

Volvo ligger fortfarande långsiktigt i en fallande trendkanal, motståndet som kanaltaket bildar tyder på att en vändning nedåt är på väg att ske. Med veckoinställning håller en omvänd huvud-skuldra på att bildas och det kan tyda på att nedgången sätter fart. Skulle aktien bryta upp genom motståndet runt 44 kronor med tilltagande volym står vi inför en vändning, håller motståndet tror jag grundscenariot om nedgång håller. Ett starkt stöd finns vid 32 kronor. Momentumindikatorerna pekar uppåt vilket kan tyda på en fortsatt rekyl eller början på en vändning. Det är dock det negativa som väger över.

090226_volv-b

OMXS30 avancerade kraftigt igår och rekylen blev kanske större än väntat. Nu närmar sig indexet ett sekundärt motstånd runt 650 som måste passeras för att vi skall se en uppgång mot nästa nivå runt 690. Histogrammen steg tills precis på slutet av gårdagen, men det är lite knepigt att säga var det skall ta vägen. Tekniskt är det uppåt som gäller, men momentumindikatorerna har börjat vända nedåt i alla fall på kort sikt. Kan vara klokt att avvakta tills trenden blir tydlig.

Motstånd: 646 / 656 / 673
Stöd: 630 / 618 / 611

090226_omxs301

USA: Efter en trevande start, steg de amerikanska börserna och en rejäl injektion till övriga börser, men efterhand som Obama sluddrade en del obegripligheter började börjserna backa och DJIA noterades vid stängningen 1,2 procent lägre, S&P backade 1,6 procent och Nasdaq slutade till slut 2,4 procent lägre än i onsdags.

Obama presenterade sin budget igår och det togs emot med blandade känslor. Det är helt klart behjärtansvärt och behövligt att få till ett sjukvårdssystem som är värt namnet. Problemen är nog att Mr. Obama kan skapa nya bubblor och tvetydiga budskap som är svårtolkade. Igår lovade presidenten att skjuta till ytterligare 750 miljarder dollar till den hårt sargade finanssektorn och det mottogs naturligtvis positivt och fick bankaktier att stiga, JP Morgan med 6,1 procent och Bank of America steg 3,1 procent. Hälsosektorn mottog inte budskapet om att de skall tvingas lämna rabatter för sina kunder lika positivt och agerade sänke så starkt att börserna backade rejält. 
Finansminister Timothy Geithner menar att stresstesterna av bankerna kommer att skingra det moln av osäkerhet som hänger över bankerna.

IBM upprepade sin vinstprognos för 2009 och det fick aktien att stiga med 3,6 procent.

General Motors som i förrgår redovisade en gigantisk förlust backade 6,7 procent och ryktena om samgående eller uppköp har tystnat. Siffrorna som GM visade säger i klarttext att de förlorar hisnande 84 miljoner dollar per dygn, ja ni läste rätt, per dygn!!! Det känns lite konstigt när man ser alla demonstranter springa och skrika att just deras fabrik är den viktigaste och just de är hårdast drabbade.

Ett stort problem med Mr. Obamas politik är att han verkar ha svårt att få bukt med det allvarligaste av alla problem, stabilisering av huspriserna, det är ändå det som på något sätt är ”pudelns kärna” (tycker jag…).

Nasdaq är nu nere runt den så kritiska 1400-nivån och har bildat en dubbelbotten som kan tyda på en rekyl uppåt, däremot indikerar MACD att ett brott nedåt kan komma och då är det en bra bit till nästa stöd…

090226_compx


– För några veckor sedan blev jag kallad kommunist, om detta är positivt vet jag inte… När Volvo redovisade sitt usla resultat för Q4 tyckte jag dels att det var dålig tajming med utdelningen och att det kan vara diskutabelt med bonusar i detta läget. Det är trots allt bara någon månad sedan bolaget flörtade med regeringen om ett lån i 50-miljardersklassen. Först och främst vill jag betona att jag inte har ett enda dugg emot aktieutdelningar och höga löner, tvärtom. Bra chefer skall ha bra löner, punkt! Det jag tycker är nästintill pinsamt med Volvo är deras brist på tajming. Först tigger man om pengar, sen redovisar man ett pinsamt resultat, varpå man delar ut rejält med pengar till ägarna, därefter sägs tiotusentals personer upp och i samband med detta presenteras en plan för att rejält höja lönerna för 250 toppchefer. Har inte Volvo någon informationsavdelning och någon som kan tala om för de att detta kan vara smart att vänta med ett halvår eller så…

Aftonbladet (bla) även på Dagens Nyheter kan man idag läsa att de svenska ”så aktiva” fonbolagen fortsätter att investera i företag som tillverkar kärnvapen. Rätt eller fel? Kommentera gärna!

 Detta händer idag fredag 27/2-2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Borås Wäfveri (på eftermiddagen), Dagon (kl 8.30), Epicept (kl 6.01), West Siberian (kl 7.30)

FIRST NORTH:
– 360 Holding, Allokton, Black Earth Farming, Capital Oil,
Emitor, EOS Russia, Lightlab Sweden, Malka Oil, Mediaprovider, New Nordic Healthbrands, Orasolv, Paradox Entertainment, Ruric, Scribona, Seanet, Stille, World Class

AKTIETORGET:
– Amhult 2, AU Holding, C-Rad, Do Networks, Eurocon Consulting, Eurovip, Fasttv, Genline, Global Gaming, Globalfun, Hammar Invest, Mähler International, Oden Control, Runaware, Scirocco, Stormfågeln

ÖVRIGA NORDEN:
– GN Store Nord (kl 8.00), Golar LNG, Opera Software, Schibsted

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Nyrstar

STÄMMOR:
– Lifeassays (extra)

BÖRS ÖVRIGT:
– West Siberian: telefonkonferens/webbsänd kl 10.00
– Epicept: telefonkonferens/webbsänd kl 15.00
– Broström: sista dag för handel i aktien
– Rederi: rater vecka 9

STATISTIK:
– Japan: arbetslöshet januari kl 0.30
– Japan: hushållens konsumtion januari kl 0.30
– Japan: KPI januari kl 0.30
– Japan: industriproduktion (prel) januari kl 0.50
– Japan: detaljhandel januari kl 0.50
– Finland: BNP 4 kv kl 8.00
– Spanien: KPI (prel) februari kl 9.00
– Danmark: BNP (prel) 4 kv kl 9.30
– SCB: bytesbalans 4 kv kl 9.30
– SCB: nationalräkenskaper 4 kv kl 9.30
– SCB: detaljhandel januari kl 9.30
– SCB: PPI januari kl 9.30
– ESV: statsbudgetens månadsutfall kl 10.00
– Litauen: BNP (prel) 4 kv kl 10.00
– Österrike: KPI januari kl 10.00
– EMU: arbetslöshet januari kl 11.00
– EMU: KPI januari kl 11.00
– USA: BNP (prel) 4 kv kl 14.30
– USA: Chicago inköpschefsindex februari kl 15.45
– USA: Michigan-index (def) februari kl 16.00

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar