Fredag 24:e april – Uselt Volvo – Dåligt SEB – Börsen ned…

Stockholmsbörsen öppnade lite trevande igår och testade motsståndsnivån runt 770-775 vid några tillfällen men lyckades aldrig ta över denna nivå. Just nu ligger indexet i spannet 765-775. Stängningen ovanför det glidande medelvärdet indikerar viss styrka. Momentum har avtagit och utvecklingen styrs till stor del av omvärlden.

OMXS30 steg med 0,61 procent till 773, omsättningen var åter hög, hela 21 miljarder kronor omsattes. Tekniskt måste motståndsnivån brytas, helst med ökande volym för att det skall bli en varaktig uppgång. Styrkan i USA igår kan vara lite missledande, det är inte alls säkert att vi följer med på detta tåg. De behövs inte mycket för att säljarna skall komma tillbaks. Håll koll på stöd- och motståndsnivåer.

090423_omxs30real

Swedbanks rapport var en stor besvikelse, men jag tror ingen blir förvånad över att bubblan håller på att spricka i Baltikum. Jag har skrivit det länge och vidhåller att det är värre ställt i Baltikum än Island. De banker som hela tiden vidhållit att de inte ser någon större risk med sina exponeringar (tänker då på Swedbank och SEB) kommer säkert att få bekänna färg vartefter de rapporterar. Swedbank backade hela 7,9 procent och stängde på 43,30 kronor. Övriga banker gick bättre än index.

Ericsson fortsatte backa och stängde på minus 1,3 procent på 76,90, aktien fortsatte backa under kvällen i USA.

Jag tycker Volvo är ett häftigt bolag… Nååååt.. Först redovisar man urusla siffror, men motiverar ändå för aktieägarna att tömma kassan i genom att dela ut fyra miljarder. Man argumenterar för att det värsta ligger bakom och nu ser allt så mycket bättre ut. Man sparkar 8000 personer och tycker att det skall lösa krisen i bolaget. Nu visar det sig att siffrorna är katastrofala. Bolaget redovisar en förlust på minus 5.843 miljoner kronor, vilket är katastrofalt dåligt. Nu tar det väl inte lång tid innan man går till regeringen och skall tigga pengar. Det är på gränsen till pinsamt. Hade en småföretagare som gjort av med bolagets pengar på samma ansvarslösa sätt hållts skadefri? Klarar sig inte Volvo Lastvagnar själva tycker jag de skall lämnas åt sitt eget öde. Volvo, nu blir det skoskaftet…

Många analytiker tycker att SEB:s rapport är bra, jag ser tyvärr inte lika positivt på framtiden. SEB:s kostnader ökar under kvartalet med hela 10 procent och det ser inte bra ut inför det som komma skall österut. Bonusar rullar vidare i oförminskad takt, det är bara för toppscheferna som de stryks, samtidigt ber man nu staten om hjälp

Enligt SKOP tror svenska aktieägare på en börsuppgång de närmaste tre månaderna och undersökningen visar att det är mer än två år sedan som aktieägarna var lika positiva. Detta stämmer dåligt med den undersökning som ligger här på bloggen och redovisas idag. Visserligen är det när detta skrivs 107st som röstat (mot 1100 hos SKOP), men av de som läser min blogg tror hela 47 procent att börsen skall ner de närmaste månaderna. Vi får väl se vilka som gissar bäst.

[poll id=”5″]

Följande klockslag bör man se upp med idag:
10.00 Tyskland: IFO-index för april
10.30 Storbritannien: BNP (est) 1 kvartalet (nästan alltid 10.30)
10.30 Storbritannien: detaljhandel för mars
14.30 USA: order varaktiga varor för mars
16.00 USA: försäljning nya hem mars OBS denna!
Det var en skvalpig och rejält volatil dag på de amerikanska börserna. Efter att den svenska börsen stängt drog börserna rejält uppåt, med undantag för en dipp runt kl. 20.00 och den sista timmen var det rallystämning. Jämfört med vad S&P 500 stod i när den svensk börsen stängde har S&P-terminen varit upp 2,4 procent (inkl efterbörsen som var stark). Däremot har terminen trillat hela natten och jämför jag nivån vid stockholmsbörsens stängning mot just nu (kl. 06.22) ligger terminen 1,1 procent terminen högre än 17.20 igår, den är fortfarande på väg nedåt.

Hussiffrorna som kom under eftermiddagen var betydligt sämre än väntat, arbetsmarknadssiffrorna var inte heller bra, men låg i linje med de låga förväntningarna. Ryktet om att Chrysler skall gå i konkurs nästa vecka spädde på oron, men gynnar naturligtvis Ford och utländska bilmärken. General Motors meddelade att man skall stänga 13 fabriker för att minska lagren, detta fick aktien att backa med 4 procent.

Apple lämnade som väntat en positiv rapport som fick tillbaks köparna och börhumöret steg åter. Den senaste timmen styrdes handeln och även efterbörsen för den delen av rykten kring American Express, Microsoft och Amazon.com.

När de amerikanska börserna stängde var det på plus. S&P 500 steg 1,0 procent, DJIA 0,9 procent och Nasdaq slutade igår upp med 0,4 procent.

S&P 500 stängde igår precis på den viktiga 850-nivån, vi kan dock se att indexet laddar upp för ett utbrott. Om det sedan blir uppåt som Ben Bernanke och många andra påstår vill jag inte ha några uppfattningar om, men ett utbrott kommer, kanske redan idag.

090423_in-x

Financial Times skriver igår att Bank of Americas vd Ken Lewis accepterade att ta över Merrill Lynch efter ett hot från den amerikanska regeringen att han annars skulle bli avsatt om banken inte genomförde affären. Detta är upplagt för en såpa… Ben Bernanke vägrar uttala sig meddelar tidningen.

I Asien är det mestadels nedåt idag på morgonen, Nikkei backar mest och ligger när detta skrivs på minus 1,6 procent.

Detta händer idag fredag den 24:e april 2009.

RAPPORTER PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN:
– Atrium Ljungberg (kl 8.30), BE Group (kl 7.30), Duni (kl 8.00), Haldex (kl 8.30), Havsfrun (troligen vid 12-tiden), HMS Networks (kl 8.00), Jeeves (kl 8.30), Kungsleden (vid lunch), New Wave Group (kl 7.00), Nexus, Nobia (kl 8.00), Proact (kl 9.00), SEB (kl 7.30), Teliasonera (kl 7.30), Tietoenator (kl 7.00), Volvo (kl 7.30)

FIRST NORTH:
– Tripep, VKG Energy

AKTIETORGET:
– Genline, Oden Control, Scirocco, Taurus, Tractechnology

ÖVRIGA NORDEN:
– Elisa, Pöyry, Stockmann (kl 8.00), Wärtsilä, YIT (kl 14.00)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA:
– Ford (kl 13.00), Honeywell (före USA-börsernas öppning), Kennametal, Samsung

STÄMMOR:
– Betting Promotion (extra), EOS Russia, G&L Beijer, Gexco, Impact Coatings, Karo Bio, NFO Drives, Pricer, Swedbank (kl 11.00), Systematisk Kapitalförvaltning, Trigon, Wise Group

BÖRS ÖVRIGT:
– BE Group: telefonkonferens kl 9.00
– Tietoenator: press- och analytikerträff/webbsänd kl 9.00
– SEB: presskonferens kl 9.30
– Teliasonera: press- och analytikerträff/telefonkonferens/webbsänd kl 9.30
– Duni: telefonkonferens kl 10.00
– New Wave Group: press- och analytikerträff kl 10.00
– Nobia: analytikerpresentation kl 10.00
– Volvo: presskonferens kl 10.00
– Proact: press- och analytikerträff kl 12.00
– Jeeves: telefonkonferens/webbsänd kl 13.00
– Haldex: press- och analytikerträff/telefonkonferens/webbsänd kl 14.30
– Tietoenator: telefonkonferens kl 14.30
– Volvo: telefonkonferens för analytiker kl 14.30
– SEB: telefonkonferens/webbsänd kl 15.00
– Fordon: registreringsstatistik lastbilar mars från ACEA
– Rederi: rater vecka 17
– Volvo: lastvagnsleveranser mars

ÖVRIGA BOLAGSHÄNDELSER:
– Carl Lamm Holding: anmälningsperiod Ricoh Europe Holdings bud inleds
– Semcon: acceptperiod JCE:s  bud går ut
– Trelleborg: första dag för handel exklusive teckningsrätt i nyemissionen

EXKLUSIVE UTDELNING:
– Assa Abloy (3:60 kr), Björn Borg (1:50 kr), D/S Norden (13:00 DKK), Knowit (2:25 kr), Nokia (0:40 EUR), Nordnet (0:50 kr), Odd Molly (3:00 kr), OEM (3:00 kr), Orkla (2:25 NOK), Sensys Traffic (0:05 kr), Tandberg (1:25 NOK), Transatlantic (2:50 kr), Wihlborgs (6:50 kr)

STATISTIK:
– Tyskland: IFO-index april kl 10.00
– Storbritannien: BNP (est) 1 kv kl 10.30
– Storbritannien: detaljhandel mars kl 10.30
– USA: order varaktiga varor mars kl 14.30
– USA: försäljning nya hem mars kl 16.00

POLITIK:
– Socialdemokraterna: Socialdemokraternas ordförande Mona
Sahlin presenterar jobbkongressens huvudföredragande och därmed S-talespersoner kl 13.00

CENTRALBANKER:
– Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00

Övrigt: Väljarflykt från S
Socialdemokraterna har förlorat runt 250.000 väljare och ligger nu klart under valresultatet från 2006. Att påstå att det bara har att göra med Wanja Lundby-Wedin är att göra det för enkelt för sig. Orsakerna är definitivt inte enbart persondrivna, de beror säkert på att väljarna inte längre känner igen sig. Partiet driver längre och längre ut åt vänster och försöker med desperation smutskasta regeringen för att vinna billiga poäng. Det är precis lika dumt som när en säljare pratar skit om konkurrenterna, det slår alltid tillbaks. Alla räknekunniga svenskar förstår att den energipolitik som färgas och präglas av flörten med miljöpartiet inte håller. Vi har inte råd att bygga ut vindkraften, alla vet att den inte är hållbar och kostar ungefär tre gånger så mycket som kärnkraften. Tomas Östros ideliga oroande och naiva gnällande tror jag mer och mer på. Han är naturligtvis orolig för att ett regerande tillsammans med lusekoftor och kommunister kommer att leda till att sossarna får hålla sig så långt till vänster att de kör i diket eller frontalkrockar. Margot Wallström har alltid kännts lite för smart för Sahlin-trojkan och nu tackar hon nej till en comeback inom inrikespolitiken, detta säger hon i en intervju i SvD. Mona säger att de låga siffrorna beror på en rad omständigheter och att partiet måste bli tydligare. Bra Mona, det går nog inte att vara både Socialdemokrat, Miljöpartist och Vänsterpartist. Framförallt med så olika syn på en mängd kärnfrågor. Skall ni lyckas är nog de enda alternativen att inte rucka på hjärtefrågorna och inte låta småpartierna styra för mycket. Det kan vara klokt att inte racka ner på frågor som tidigare varit typiskt socialdemokratiska bara för att de framförs av alliansen. Det är ju inte säkert att de trogna väljarna vänder kappan lika fort som Mona och Thomas, de kanske behöver lite träning…
Läs mer på DN, SvD, dagensPS, Affärsvärlden

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar