Fredag 10:e juli – avvaktande börs med små rörelser initialt

Börsen fortsätter att konsolidera, igår var det inget undantag. Omsättningen uppgick inte till mer än fjuttiga 7,4 miljarder kronor. OMXS30 slutade på 778 vilket blev en knapp uppgång på 0,1 procent. Det innebär att det inte händer någonting just nu, varför? Jo, det är enkelt:

– Börsen tjurrusade med början i mars efter det att Q1:s rapporter inte var fullt så dåliga som väntat, ja ni läste rätt. Världens börser fortsatte sedan upp med tvåsiffriga procenttal på bara några veckor på ”gröna skott” och möjliga ”ljus i tunnlarna”, den formligen tjurrusade på ord som ”nedgången är inte lika brant som tidigare”. Ja, ni läste rätt, om ni läste eller gör som många investerare och analytiker tror att Ni läser rätt. En minskad nedgång är inte samma sak som en uppgång. Det är som att ha diaré, bara för att det inte längre kommer ut lika mycket baktill är inte magsjukan borta. Det krävs några ”stålbad” till innan man blir frisk. Men så fungerar inte ”marknaden”. Den går ut på att ”vara smartare än andra”. Det gäller alltså att vara med ”tidigt” för att inte ”bli stående på perrongen”. Rädslan och girigheten drev upp börserna till höga nivåer på bara en månad. Helt plötsligt värderades börsen högre än i högkonjunkturen 2007, räknat på förväntande vinster och rullande p/e-tal. Vi som daytradar och inte ville gå in i längre positioner blev kallade sura, bittra och fega för att vi inte kunde acceptera att börsuppgången var här.

Nu är det fler som inser att börsen är dyr och hoppet ställs nu till att rapporterna som börjar strömma in slår förväntningarna. En konsolidering är ingenting annat än rädsla. Säljare och köpare vågar inte göra affärer, de vet inte vad de skall tro och vågar inte handla – då bildas en konsolidering.

Ju längre en konsolidering varar, desto större brukar utbrottet bli. Skall då börsen nedåt med mitt resonemang? Ingen aning! Vad jag tror och tycker saknar betydelse på börsen, det kommer de tunga pojkarna snart att visa. Men det är helt klart att med nuvarande kurser har bolagen en del att bevisa i de kommande rapporterna.

Bankerna gick starkt igår med SEB som draglok, aktien steg 1,8 procent till 34,10 efter höjda riktkurser (fick höjd riktkurs till 25 kronor…).

OMXS30 ligger som jag nämnde ovan i en konsolidering mellan 750 och 815 och de senaste dagarna har topparna blivit lägre och vi kan se tecken på att en liksidig triangel bildats. Nu befinner sig kursen i botten på konsolideringsformationen, vilket innebär att vi kan få en liten upprekyl, men det kommer i alla fall inte initialt att bli några större rörelser. Min grundtes gäller fortfarande att stöd och motståndsnivåerna för tvåmånaderskonsolideringen måste brytas innan vi kan se en ny trend, allt annat är bara brus. Det var länge sedan jag såg så små rörelser innan börsöppningen som idag. Tittar jag på DJ:s samlade index ligger det globala indexet på 0,18 procent.

Motstånd: 796 / 815
Stöd: 775 / 750

omxs30real090709

Enligt SCB steg konsumentpriserna med 0,2 procent under juni i år jämfört med maj månad. Däremot sjönk priserna med 0,6 procent jämfört med förra året. Är detta ett problem? Ja, det är alltid två sidor av samma mynt. Konsumtionen faller i regel om priserna faller, det blir ju billigare att vänta. Ett annat problem är att fastigheter som är hårt belånade, riskerar att bli mindre värda än belåningen. För att motverka deflation sänker Riksbanken styrräntan för att få igång konsumtionen. Å andra sidan tror jag inte på stödåtgärder, en marknadsekonomi bygger på och måste bygga på att företag som är duktiga överlever och de andra skall slås ut. Banker, företag och privatpersoner som inte sparar och har en buffert för oförutsedda händelser skall rensas bort. Det håller inte att dela ut stommen i bolagen i aktieutdelning och spekulera bort det egna kapitalet i banker genom högrisk och deriverande produkter som kan bli värdelösa över en natt. Vi behöver ett riktigt stålbad och inga mer stöd från regeringen. De som är duktiga överlever och får dela på en större marknad när ekonomin vänder och de sjuka delarna slagits ut.

Igår tolkades arbetslöshetssiffrorna i USA på ”endast 565.000 nya arbetslösa” som något positivt. Hur kan nästan 600.000 nya arbetslösa ses som något positivt. Det är ju trots allt 0,2 procent fler arbetslösa på bara en vecka. Bara ökningen motsvarar ju över 10 procent på årsbasis, att läggas till den befintliga arbetslösheten på 9,5 procent, hur kan det tolkas positivt. Jag skulle gärna vilka ha lite debatt och mothugg på denna punkt. 

Idag händer det en del, både bolagsrapporter och statistik. Håll koll på följande idag:
– 07.30 Avanza: Rapport (61 miljoner kronor)
– 08.00 Orc Software: Rapport (42,2 miljoner, förväntat 53,8)
– 08.00 Proact: Rapport
– 08.00 Tyskland: Grossistpriser juni (+0,9 procent)
– 08.30 Fabege: Rapport
– 08.45 Frankrike: Industriproduktion maj
– 09.00 Spanien: KPI för juni
– 09.30 Danmark: KPI för juni
– 10.00 Arbetsförmedlingen: Arbetslöshet juni
– 10.00 Norge: KPI för juni
– 10.00 Olja: Månadsrapport för juli
– 10.30 Storbritannien: Producentpriser juni
* 14.30 USA: Handelsbalans och importpriser
* 14.30 USA: Michiganindex

Igår kom siffror som visar att det blivit färre nya arbetslösa än förväntat. Det var 52.000 färre personer som sökte arbetslöshetsunderstöd jämfört med föregående vecka. Detta fick börsen att göra ett litet ryck uppåt, men när USA hade haft öppet en kvart blev det åter lättare att trycka på säljknappen. I USA sjönk försäljningen i de amerikanska detaljhandelskedjorna med 5,1 procent jämfört med juni förra året. Detta var ungefär 20 procent lägre än förväntat och kommer säkert att sätta spår under dagens handelssession.

De amerikanska börserna steg svagt på torsdagen, det var dock små rörelser och totalt omsattes inte mer än 2,9 miljarder aktier. S&P 500 steg 0,4 procent och ligger fortfarande och konsoliderar mellan 875 och 900. DJIA steg 0,1 procent och Nasdaq stängde 0,3 procent högre än i onsdags.

Börserna i Asien ligger allihop runt nollstrecket och skvalpar. På slutet såg vi en viss dragning uppåt, men det var små rörelser som saknar betydelse. Gruv- och tekniksektorn gör att indexen ändå når upp till nollstrecket.

Oljepriset har stabiliserat sig något kring stödnivån kring 60 dollar per fat. De är bara små rörelser bland de ledande indexen idag på morgonen, det råder stor osäkerhet.

indikatorer35

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar