Från idag och till tisdag är chansen för en lågpunkt stor


sammanfattningNEW YORK: NEDGÅNGAR PÅ GREKISKT DRAMA OCH USA-DATA, S&P500-0,9%

STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna sjönk brett på torsdagen. Aktiekurserna tyngdes av grekiskt drama och ekonomiska rapporter.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,9 procent ned till indexnivån 17.907. S&P500 backade med samma procenttal till 2.096 och Nasdaq Composite noterades 0,8 procent ned till 5.059.

Omsättningen uppgick till 700 miljoner aktier på New York Stock Exchange samt 1,8 miljarder på Nasdaq.

Grekland, som under fyra tillfällen i juni månad förväntas betala tillbaka lån om en summa på sammanlagt 1,6 miljarder euro till IMF, begärde under torsdagskvällen att i stället få betala tillbaka allt i en klumpsumma i slutet av månaden. IMF svarade att landet får till den 19 juni på sig att betala tillbaka klumpsumman.

Färsk statistik visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA uppgick till 276.000 personer under vecka 22, en minskning om 8.000 jämfört med föregående vecka.

Även produktiviteten i USA minskade, med 3,1 procent i årstakt under första kvartalet.

På börsgolvet föll Navistar med 8,3 procent. Lastbilstillverkaren redovisade under torsdagseftermiddagen en delårsrapport där bland annat förlusten var större än förväntad.

Dish Network gick i motsatt riktning och avancerade med 4,9 procent. Bolaget presterade därmed näst bäst i Nasdaq Composite. Enligt mediauppgifter pågår samtal mellan telekomjätten och konkurrenten T-Mobile om ett samgående. T-Mobile var upp 2,7 procent.

Kasinobolaget Wynn Resorts toppade indexet efter en uppgång om 7,2 procent.

Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”De senaste dagarna har vi haft flera negativa CS-formation som än så länge inte lett till några större nedgångar, men formationerna har inte heller eliminerats. Gårdagens doji med utseendet av en spinning top ser oansenlig ut men små rörelser leder ofta till större och vice versa.”

Det negativa gapet täpptes aldrig till igår istället markerades 1638. Som jag sade på ETP Direkt igår morse var bla 1637 och framförallt 1630 två nivåer som hade potential att trigga ytterligare nedgångar. Efter en halvtimmes handel hade bägge nivåer gett vika. Då så då vet alla som lyssnat på mig ett tag att det är stor chans för en fortsatt nedgång till 10:30 men att vi där ska bevaka en vändning. Hur dags tror ni det bottnade? Jo, denna gång var det på ”sekunden” enligt skolboken. 1619 blev gårdagens lägsta och efter ett halvhjärtat test en halvtimme senare bar det iväg upp för att testa av, vadå? Jo nivån som markerades den första kvarten vid 1638, innan säljarna på nytt tog över tillställningen och ledde oss i mål vid 1625,0 vilket motsvarade en nedgång med 1,0 procent.

Jag brukar säga att vi ska vara beredda på varannandagsmönster när kursen är fångad i en tradingrange och den senaste tiden har detta varit påtagligt. Sedan toppen den 27:e maj har vi bara haft tre positiva candlesticks med en volym som överstigit det dagliga snittet för de senaste tre månaderna men sju negativa.

Historiskt har kursen backat i fler fall än den stigit fram till midsommar. Enligt den så kallade ”15-dagarscykeln” är det 70 procents chans för en lågpunkt från nu och fram till den 9:e juni. Det ska bli spännande att se om det var gårdagens lägsta eller var lågpunkten hamnar eftersom det betyder mycket för det medellånga utseendet.

Volymen igår var var den högsta sedan i fredags men trots det 15 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektor igår och den enda som stängde på plus blev teknologi. Sämst gick precis som i USA basråvaror, kraftbolag och energirelaterade aktier. Totalt steg 160 aktier på Stockholmsbörsen igår medan 399 stängde på rött. Jag har de senaste dagarna pratat om att isen börjar bli tunnare och att allt färre aktier bär uppgångarna och nu ser vi ett tidigt tecken på en viss defensiv rotation, men det är för tidigt att dra några slutsatser några få dagars varningssignaler.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Brighter

STÄMMOR
– Starbreeze (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Agora: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– SAS: trafiksiffror för maj kl 11.00
– East Cap Explorer: presenterar fondinnehavens värdeutveckling

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Life Assays: teckningstid av units i emission 3:1 avslutas
– Mackmyra: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Magnolia Bostad: meddelar försäljningspris inför listning på First North
– Pilum: anmälningstid i nyemission 5:3 avslutas

MAKROSTATISTIK
* Tyskland: industriorder april kl 8.00
– BOE: enkät om inflationsförväntningarna kl 10.30
* USA: sysselsättning maj kl 14.30

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: utfall statens betalningar maj kl 9.30
– Opec: möte kl 10.00-16.00

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 9.00

USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Både öppning och stängning skedde även i onsdags i den nedre delen av kursstapeln vilket är ett svaghetstecken. Närmast på nedsidan hittar vi stöd kring 2103-2095.”

Torsdagen inleddes med ett negativt gap och kursen fortsatte de närmaste minuterna ner för att markera 2102-nivån och en halvtimme senare hade hälften av inledningsgapet täppts till, men trots ett par försök tog uppgången slut där. Resten av dagen dominerades av säljarna och stängningen vid 2095,9 motsvarade en nedgång med 0,9 procent.

Av de senaste 12 kursstaplarna har 9 stängt i den nedre halvan men inte ens den kraftfullaste av dessa den 27/5 med en uppgång på 0,9 procent hade en positiv volymbalans. Det är mer än 70 procents chans att nuvarande nivå inte blir den lägsta i den pågående 36-dagarscykeln.

Volymen igår var högre än i onsdags men trots det 3 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick basråvaror och energi. Endast 59 aktier steg medan 430 av de 500 aktierna i indexet backade.

Alla de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt backade igår. Apple vände ner med 0,6 procent för att stänga vid $129,4. Även Google föll med 0,6 procent och stängde vid $537,1. Twitter vände ner och backade 0,8 procent för att stänga vid $36,7 medan den sociala kollegan Facebook noterade en nedgång med 0,5 procent för att till slut stänga vid $82,0.

Asien: Återigen tar den kinesiska börsen fart och fortsätter sin paraboliska uppgång och effektuerar nya ATH-noteringar kring och även över 5000-nivån. Det är nästan på dagen fyra år sedan Greklandskrisen fick börserna inledda ett kraftigt nedställ sommaren och hösten 2011. Paraboliska uppgångar är aldrig hälsosamma och det kommer inte denna heller att vara. Risken för en tilltagande volla i hela regionen är påtaglig!

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar