Fortsätter kronfallet?

namnlosKronan har fallit mer den senaste tiden än någon gång de senaste 17 åren. I april förra året kostade en dollar 5:84 kronor, i fredags fick man betala 9:32 för en dollar. I nätbilagan DagensPS kan man läsa hur mycket dyrare det blir att semestra och att traktamentsnivåerna har justerats, samtidigt blir det mycket lättare för svenska exportföretag att konkurera.

I Dagens Industri kan man idag på morgonen läsa att kronan fortsätter att tappa mot Euron, men har stärkts något mot dollarn och att de svenska marknadsräntorna stiger i den inledande handeln.

I en mycket intressant artikel i Financial Times kan man läsa om att omvärlden ser mycket negativ på den ”smygdevalvering” som kronfallet innebär. Enligt en artikel i FT står det att kronan är en av få valutor i världen där landets central/riksbank inte försvarar sin valuta. FT varnar oxå för att Riksbanken kan få en stigande inflation att brottas med, men frågan är om inte inflationshotet är av mindre intresse idag, eller? Mycket intressant läsning i dessa artiklar.

Jag läste på Cornubots blogg lite funderingar över hur utländska utförsäljning av svenska aktier påverkar kronan när de flyttar likviden, gör de det genom att växla ut till dollar eller? Drar detta ner kronan ytterligare?

Industriproduktionen fortsätter att minska och i januari var den 2,5 procent lägre än i december. Jämfört med samma månad förra året sjönk produktionen med 22,9 procent. I tidningen E24 skriver man att det är ”Nattsvart” för svensk industriproduktion. De senaste tre månaderna har industriproduktionen backat 7,2 procent jämfört med närmast tidigare tremånadersperiod. I Bloomberg News skriver man att industriproduktionen i Storbritannien minskat

usdsek1Kommer kronfallet att fortsätta?  I det kortare perspektivet ser det ut som en mindre konsolodering håller på att bildas där 9,05 fungerar som ett stöd. Passeras 9,20 fortsätter nog uppgången ett tag till.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar