Fortsätter att brottas med motståndet 1380-1411

sammanfattningNEW YORK: RÄNTEHÖJARORO, OLJAN ORKADE INTE I MÅL, S&P -0,2%

STOCKHOLM (Direkt) Wall Street orkade inte riktigt försvara sina initiala uppgångar i takt med att oljan försvagades, varför fredagshandeln stängde kring nollan. Viss räntehöjaroro, efter tecken på högre inflation tyngde marknaden som nu stigit två veckor i följd.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 0,3 procent lägre vid 16.638. S&P 500 sjönk 0,2 procent till 1.948 vilket summerar veckouppgången till 1,6 procent eller de senaste två veckorna till plus 4,5 procent. Tekniktunga Nasdaq Composite ökade 0,2 procent till 4.590.

Omkring 840 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 1.700 miljoner aktier omsatts.

”Marknadens självförtroende har inte varit på topp vilket får mig att tror att vi kommer ligga kvar i det här intervallet ett tag. I dag går vi upp på stabilitet i oljan, positiva signaler från Kina medan inflationsdatan var högre”, sade Michael Block, aktiestrateg vid Rhino Trading i New York, till Bloomberg News.

En rapport på fredagen visade att inflationen i januari var något högre än väntat, vilket åter fick investerare att börja oroa sig för hur många räntehöjningar det kan bli i år. Dollarn steg på uppgifterna vilket pressades exportberoende bolag, Coca Cola sjönk 2 procent.

”Fed bevakar inflationen noggrant och det ser ut som att den tickar på uppåt. Problemet är att det finns ekonomier som inte går så bra. Det sista du vill ha är stigande inflation i en sjunkande ekonomi”, sade Thomas Garcia, aktiechef vid Santa Fe i New Mexico, till Bloomberg News.

Vidare framkom det från kinesiskt håll att landet ännu har utrymme för penningpolitisk stimulans, vilket sannolikt lugnade marknaden som varit orolig för utvecklingen i landet.

WTI-oljan, som rusade på torsdagen, var länge upp 3 procent vilket initialt hjälpte aktiemarknaden högre. Mot slutet av sessionen föll dock priset tillbaka till oförändrat vilket fick luften att gå ur aktiemarknaden. Tungviktarna Exxon och Chevron gick från plus till minus.

Vidare rusade JC Penney 15 procent, sedan varuhuskedjans vinst och försäljning överträffat konsensus för det fjärde kvartalet.

Sämre gick det för Monster Beverage som föll 2 procent efter att bolaget, som tillverkar energidryck, redovisade lägre intäkter och vinst i kvartalet.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 4 punkter till 1,75 procent.

Stockholmsbörsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Om det istället visar sig att 1380 inte tas ut eller punkteras någon dag efter att nivån erövrats får vi en säljsignal där först de kortare medelvärdena ska punkteras, därefter 1300 men framförallt 1250-nivån för att trigga nästa ben i nedtrenden.”

Den gångna veckan inleddes med att motståndsområdet kring 1380 testades men därefter gjordes en omtag vid MA-20 kring 1330 innan veckan avslutades med två positiva stängingar. Totalt steg veckan med 1,1 procent vilket innebär att årets nedgång reducerats till 5,2 procent.

I månadsgrafen noteras föregående vecka som en hammer där det är nästan 11 procent upp till årsmedelvärdet vilket innebär att februari månad med största sannolikhet blir den sjunde månaden som stänger under medelvärdet.

Bortsett från i onsdags har volymen legat klart under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Som jag påpekat tidigare i veckan bör vi hålla noggrann koll på den senaste veckans tydliga negativa volymbalans samtidigt som 1380-nivån testats av.

Kursen noteras under både det fallande årsmedelvärdet och primärtrenden samt tyngs av ett dödskors sedan slutet av augusti, som fortfarande är intakt.

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Trigon Agri (kl 8.00), Viking Supply Ships (ändrat datum från 11/2) (kl 8.30)

NGM
– Exeotech invest (kl 9.00), Biolight

FIRST NORTH
– Byggmästare Anders J Ahlström, Dome Energy, Hubbr, Kontigo Care, Misen Energy, Nexstim (på eftermiddagen), Pegroco, Pledpharma, Saltängen Property, Zinzino

AKTIETORGET
– Ambia Trading, Beowulf Mining (”management update”), Consensus Asset Management, Ecomb, Gullberg & Jansson, Homemaid, Imint, Josab, Latvian Forest Company (ändrat datum från 25/2), Lucent Oil, Micropos Medical, Mobile Loyalty, Play Hippo, RLS Global, Safe at Sea, Transferator, WNT Research

ÖVRIGA NORDEN
– Frontline, Höegh LNG

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Prosegur

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Trigon Agri: telefonkonferens kl 10.00
– Viking Supply Ships: telefonkonferens kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– Avanza: presenterar privatspararnas aktiehandel för februari
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Briox: anmälningstid i nyemission avslutas
– Invent Medic: första dag för handel på Aktietorget
– Papilly: anmälningstid i konvertibelemission inleds (avslutas 14/3)

MAKROSTATISTIK
– Japan: industriproduktion (prel) januari kl 0.50
– Japan: detaljhandel januari kl 0.50
– Finland: BNP 4 kv kl 8.00
– Danmark: BNP (prel) 4 kv kl 9.00
* SCB: BNP 4 kv kl 9.30
– SCB: konjunkturlöner december kl 9.30
– SCB: arbetskraftskostnader december kl 9.30
– Litauen: BNP (def) 4 kv kl 10.00
– Polen: BNP (def) 4 kv kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
* EMU: KPI (prel) februari kl 11.00
– Grekland: BNP (def) 4 kv kl 11.00
– Italien: KPI (prel) februari kl 11.00
– Lettland: BNP (def) 4 kv kl 12.00
– Portugal: BNP (def) 4 kv kl 12.00
– Belgien: BNP (def) 4 kv kl 15.00
– USA: Chicago inköpschefsindex februari kl 15.45
– USA: kontrakterade husköp januari kl 16.00

USA-börsen i fredags: För en vecka sedan skrev jag: ”Vi ska vara beredda på att risken för en vändning nedåt är stor när 1950-nivån närmar sig. Om 1950-nivån tas ut och hålls är förutsättningarna goda för en uppgång mot i första hand primärtrenden.”

Den gångna veckan inleddes med ett test av 1950-nivån som ledde till en rekyl ner mot den stigande stödlinjen vid 1891 där köparna stod och väntade på att suga upp säljtrycket. Kursen tog i fredags initialt ut nivån kring 1950 men innan stängningen föll kursen tillbaks för att stänga under 1950. Totalt steg indexet med 1,1 procent den gångna veckan och stängde sedan med en liten svans på ovansidan. Totalt reducerades årets nedgång till 5,2 procent.

Volymen har under hela veckan legat klart under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna, vilket är litet svaghetstecken strax under motståndsnivån.

Historiskt har den kommande femdagarsperioden ungefär lika många upp- som nedgångar.

Bästa sektorer den gångna veckan blev konsumenttjänster och verkstad. Den enda sektor som stängde på minus var kraftbolag.VIX (fearindex) föll med 12,9 procent och stängde veckan vid 19,8 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2060 och 1835 den närmaste månaden. Glaset tolkas nu något mer halvfullt.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar