Fortsatt uppgång under varningsflagg

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Både importen och exporten i Kina ökade mer än förväntat under juli (om man kan tro på siffrorna) vilket stärkte riskaptiten framförallt på börserna i Asien och Europa. I USA inledde börserna nedåt men hämtade sig och stängde överlag på plus. Antalet nyanmälda arbetssökande steg svagt den senaste veckan.

Stockholmsbörsen: Jag skrev igår morse att jag gillade utseendet av de tre topparna kring 1244 och stigande bottnar under onsdagen. Kursen inledde inte oväntat upp under torsdagen och toppade vid 1254 strax efter lunch innan kursen vände ner och stängde på 1249,0 som motsvarade en uppgång med 0,7 procent.

Föregående vecka stängde med en uppgång på 1,8 procent vilket innebär att vi nu kan lägga sex veckors uppgång till handlingarna. Den totala uppgången i år uppgår nu till 13,1 procent.

Totalt steg igår 260 aktier medan 187 stängde ner och på OMXS30 steg 79 procent av de aktier som ingår i indexet.

Endast fyra av aktierna på OMXS30 stängde på minus igår. Bäst utveckling hade SSAB A (+2,3%), SEB A (+2,1%) följt av Sandvik (+2,0%). Sämst gick AstraZeneca (-0,8%), Assa Abloy B (-0,6%) följt av SCA B (-0,5%).

Omsättningen på OMXS30 var visserligen något högre än i onsdags och uppgick till 8,2 miljarder kronor vilket dock var 21 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

OMXS30 inför fredagen:

SP500 inför fredagen:

Rapporter på Stockholmsbörsen:
– Catena

Utländska rapporter:
– Novozymes

Övriga nyheter av intresse:
– NSP Holding: presenterar försäljningssiffror kl 7.30
– Finnair: trafiksiffror för juli kl 8.00
– Alliance Oil: produktionssiffror juli

Håll koll på följande tider idag:
– Kina: KPI, PPI juli kl 3.30
– Kina: industriproduktion, detaljhandel, investeringar juli kl 7.30
– AF: arbetslöshet juli kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion juni kl 8.45
– IEA: månadsrapport kl 10.00
– Norge: KPI juli kl 10.00
– ECB: annonserar återbetalning av LTRO kl 12.00
– Opec: månadsrapport kl 12.40
– USA: grossistlager juni kl 16.00

USA igår: Efter att ha testat av 1700-nivån i öppningen föll kursen tillbaks ner mot 1688 där köparna sög upp säljtrycket. Någon timme innan stängning gjordes ett nytt försök att ta ut 1700-nivån som även denna gång stod emot. Stängningen vid 1697,50 motsvarade en måttlig uppgång med 0,4 procent.

Jag skrev igår att om just nivån 1695/1700 utgjorde ett första motstånd innan en passering av 1710 kan utgöra en trigger för en ny uppgångsfas. Denna bedömning gör jag fortfarande men samtidigt ska vi komma ihåg att augusti är en svag period och att vi har gott om varningssignaler om att en topp är i antågande.

Volymen var något högre än i onsdags och nästan 20 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Alla sektorer stängde på plus igår där basråvaror och ickecykliska aktier gick bäst. Sämst gick hälsovård.

Endast en av de tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under gårdagen. Apple backade med måttliga 0,2 procent till $461,0. Facebook föll med 0,8 procent till $38,5 medan Google steg med måttliga 0,3 procent till $892,7.

Asien idag på morgonen: Det var överlag stigande kurser när börserna i Asien öppnade i natt för att toppa vid fyratiden. När detta skrivs har flera börser vänt ner och noteras nu strax under nollan. BHP Billiton Ltd. (BHP), världens största gruvbolag, stiger nästan 2 procent på den australiska börsen. Den kinesiska inflationstakten höll sig kvar kring 2,7 procent i juli.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar