Fortsatt svårbedömt

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): De ledande amerikanska aktieindexen bjöd inledningsvis på uppgångar om cirka 1,5 procent på tisdagen, men börsglädjen avtog allteftersom och vid stängning hade indexen fallit ned i negativt territorium. Energi- och råvarubolag utvecklades svagt, medan ett par defensiva sektorer stängde på plus.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,2 procent lägre på indexnivån 17.614, medan det bredare S&P 500 backade 0,3 procent till 2.023. Tekniktunga Nasdaq Composite försvagades 0,1 procent till 4.662.

Omsättningen uppgick till cirka 780 miljoner aktier på New York-börsen och 2,1 miljarder aktier på Nasdaq.

”Jag är inte förvånad över de här stora svängningarna. Tills vi har en samlad bild av bolagens kvartalsresultat kommer marknaden antagligen vara ganska trendlös, och en trendlös marknad blandad med hög volatilitet är inte en bra miljö”, sade Kevin Divney, chefinvesterare på Beaconcrest Capital Management, till Bloomberg News.

Aluminiumproducenten Alcoa, som öppnade böckerna för det fjärde kvartalet efter USA-börsernas stängning på måndagen, backade 2,3 procent – trots att vinst och intäkter var högre än väntat.

Energisektorn återfanns tillsammans med råvarusektorn i botten av S&P 500. Bäst gick defensiva el- och gasbolag samt teleoperatörer, som var de enda sektorerna på plus.

Byggbolag straffades efter att KB Home vid en telefonkonferens sagt att vinstmarginalen kommer att krympa rejält under det första kvartalet, och att marginalmålet för 2015 på 20 procent troligtvis inte kommer att uppnås. Aktien backade 16,3 procent.

Actionkameratillverkaren Gopro var också en av dagens förlorare. Aktien föll kraftigt efter att Apple fått patent på ett fjärrstyrt sportkamerasystem, och stängning skedde på minus 12,2 procent.

Apple steg däremot 0,9 procent. Credit Suisse har höjt rekommendationen för aktien till outperform, från tidigare neutral, då banken bland annat anser att en stark Iphone-försäljning och möjligheter till höjda utdelningar motiverar en högre kurs.

Statistik från National Federation of Individual Business visade att det ekonomiska förtroendet bland amerikanska småföretag förbättrades i december jämfört med föregående månad. Uppgången från 98,5 till 100,4 var till den högsta nivån sedan oktober 2006.

Mätningen visade också att fler småföretag nu räknar med att höja lönerna de kommande månaderna, jämfört med vid tidpunkten för den förra undersökningen.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”OMXS30 presterar med 70 procents sannolikhet en lågpunkt var 15:e dag, plus minus 7 dagar. Det innebär att vi har ungefär 70 procents chans till en botten fram till torsdag nästa vecka.”

Efter en trevande öppning bjöd måndagens högsta vid 1460 på ett litet motstånd som gav vika när det var ett par timmar kvar av gårdagens handel. Stängningen vid 1465,7 motsvarade en uppgång med 0,8 procent.

Med en stängning högt upp i kursstapeln, efter en inside day, placerar jag gårdagens kursstapel i den positiva vågskålen. Nu närmar sig dock det tuffa motståndsområdet kring 1470-1480 och det blir mycket spännande att se hur angelägna köparna är att ta ut nivån.

Gårdagens volym var högre än i måndags och hela 21 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under gårdagen blev konsumenttjänster och defensiva telekom. Sämst gick teknologi och oljebolagen.

265 av aktierna som ingår på Nasdaq OMX stängde på plus under gårdagen medan 277 aktier stängde på minus. Högst omsatta aktier blev Hennes & Mauritz B, SKF B och Volvo B. Jag tolkar den dåliga bredden och den defensiva sektorrotationen som att glaset är lite mer halvtomt.

Bäst av aktierna som ingår i OMXS30 gick igår SKF B, Volvo B och SHB A. Sämst gick SSAB A, Ericsson B och ABB.

OMXS30 inför onsdagen:

Sp500 inför onsdagen:

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
* Kappahl (kl 7.30)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
* JP Morgan (kl 13.00), Wells Fargo (kl 14.00)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Kappahl: telefonkonferens kl 9.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Aerocrine: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 28/1)

MAKROSTATISTIK
– Finland: KPI december kl 8.00
– Frankrike: KPI december kl 8.45
* EMU: industriproduktion november kl 11.00
* USA: detaljhandel december kl 14.30
* USA: importpriser december kl 14.30
– USA: lager osålda varor november kl 16.00

POLITIK
– Riksdagen: partiledardebatt kl 9.00

CENTRALBANKER
– Polen: räntebesked kl 14.00
* Fed: publicerar Beige Book kl 20.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: annonsering växelemission kl 16.20

ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 12.00. Från imorgon torsdag sänds ETP Direkt kl 09.00 i samband med börsöppningen.
USA: Igår skrev jag: ”Det vore önskvärt att köparna visade sig innan eller kring den stigande stödlinjen som inför dagen möter upp vid 2009 men om vi inte får en positiv CS-formation gör vi klokt i att sitta på händerna till bilden klarnat.”

Tisdagen inleddes med en uppgång till 2057 som testades två gånger innan säljarna tog över och höll i taktpinnen hela vägen ner till den stigande stödlinjen. Efter en liten återhämtning de två sista timmarna stängde indexet vid 2022,9 som motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent.

De senaste dagarna har jag påpekat att vi kan förvänta oss en slagig handel med tvära kast så länge tradingrangen mellan 2094 och 1992 är intakt. Gårdagens kursstapel med långa svansar på bägge sidor visar att det råder en påtaglig osäkerhet, men jag placerar ändå det faktum att den stigande stödlinjen stod pall i den positiva vågskålen.

Volymen igår var högre än i måndags och 8 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Historiskt har den kommande veckan inte utvecklats positivt mer än i knappt 40 procent av fallen men samtidigt är gott om stöd i området ner mot förra veckans botten strax under 2000-nivån. Trots de positiva åren utvecklades den kommande femdagarsperioden negativt varenda år mellan 2003 och 2011 medan de tre senaste åren har inneburit stigande kurser. Eftersom den nuvarande cykliska utvecklingen inte ger någon vägledning och kursen är fast i tradingrangen är det bättre att vänta på att bilden klarnar.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igårs. Apple vände upp och steg med 0,8 procent för att stänga vid $110,2. Googles nedgång bromsades åtminstone tillfälligt upp och aktien steg med 0,7 procent för att stänga vid $496,0. Twitter steg med 0,7 procent som fick aktien att stänga vid $39,6 medan den sociala kollegan Facebook backade med ytterligare 0,4 procent till $76,4. Endast 196 av aktierna inom S&P500-indexet stängde på plus igår.

Bästa sektorer under tisdagen blev telekom och ickecykliska produkter. Sämst gick basråvaror och cykliska konsumentprodukter.

Asien: Det är mestadels nedgångar i Asien nu på morgonen i spåren på fortsatta nedgångar för råvaror. Yenen stiger mot den nordamerikanska dollarn för fjärde dagen i rad vilket får den japanska börsen att agera sänke. Enligt Bloomberg faller tre av fem aktier. Vi ser tecken på en tilltagande riskaversionen i Asien.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar