Fortsatt skvalprisk

NEW YORK: NÅGOT UPP PÅ FREDAGEN, SNAP UPP, S&P +0,1%

STOCKHOLM (Direkt) Amerikanska börser var oförändrade på fredagen när Fed-chefen Janet Yellen, enligt flera bedömare, så gott som bekräftade en räntehöjning vid mötet 14-15 mars när hon på fredagen talade i Chicago.

Sannolikheten för en räntehöjning enligt Bloomberg News indikator var efter Janet Yellens tal 96 procent.

”En räntehöjning i mars har i stort redan prisats in”, sade Wouter Sturkenboom, vid Russell Investments, till Marketwatch.

Han sade att kommentarer om höjning från flera ledamöter samtidigt visar att det har gjorts en samlad insats för att höja förväntningarna i marknaden.

”På sätt och vis har de nu tvingat sig själva att höja den här månaden och om de väljer att inte göra det för att jobbrapporten är svag kan de skapa volatilitet”, sade han.

Dow Jones var oförändrad vid 21.001. S&P 500 steg 0,1 procent till 2.383 och Nasdaq Composite 0,2 procent till 5.871.

Bland enstaka aktier stod Snap ut som fortsatte rusa även på fredagen och steg 10,6 procent efter att ha stigit 45 under aktiens första handelsdag på torsdagen.

Samtidigt är tre av fem analytiker negativa till aktien enligt Bloomberg med riktkurser mellan 10 och 16 dollar.

Costco Wholesale backade 4,4 procent efter att kvartalsrapporten var sämre än väntat med försäljning och vinst under analytikernas förväntningar.

Caterpillar steg 0,8 procent på fredagen efter att ha tappat 4,2 procent på torsdagen efter nyheter om att federala myndigheter gjort en razzia mot bolagets huvudkontor. Enligt ett uttalande från bolaget är det sannolikt relaterat till ett sedan tidigare känt skatteärende i Schweiz.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var oförändrad vid 2,48 procent.


Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Om den korta sentimentsnivån (EMA-8) återtas ställs siktet i första hand in mot 1594-1600. Det råder fortfarande en viss tveksamhet i den rådande uppgången och även en negativ divergens. Om köparna kommer tillbaks och presterar kraftfullare candlesticks är det mycket som talar för ytterligare uppgångar, åtminstone på sikt.”

Efter en svag veckoinledning togs den kortare sentimentsnivån ut och någon dag senare testades årshögstanivån vid 1594 av utan att tas ut. Totalt innebar den gångna veckan att OMXS30 steg med måttliga 0,7 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 4,2 procent och sedan förra året i mars har indexet stigit med 12,6 procent.

I slutet av februari noterades trendstyrkan på nivåer där indexet inte sällan historiskt visat överhettningstendenser men efter de senaste två veckornas konsolidring har dessa tendens mattats av.

Volymen har bortsett från i tisdags och onsdags noterats klart under snittet den senaste veckan. Volymbalansen är positiv och stiger ovanför tremånaderssnittet.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– New Nordic Healthbrands, Savo-Solar

STÄMMOR
– Kungsleden (extra), Xtranet (extra)

BÖRSSTATISTIK
– Norwegian: trafiksiffror för februari kl 8.00
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Fordon: uppdatering bilförsäljning Västeuropa i febr från LMC Automotive
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Empire: sista handelsdag före omvänd split

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: VDMA maskinorder januari kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Grekland: BNP (def) 4 kv kl 11.00
– USA: industriorder januari kl 16.00

CENTRALBANKER
– ECB: obligationsköp kl 15.45


USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Så länge en rekyl inte punkterar 50-dagars medeltal är den i allra högsta grad hälsosam och kan vara så hela vägen ner mot golvet i den stigande kanalen. Än så länge har vi ingen candlesticksformation som indikerar en topp men redan en dagsstängning under EMA-8 kan få köpintresset att avta.”

Efter en skvalpig veckoinledning bröt de ledande indexen ut uppåt efter Donald Trumps tal i tisdags och markerade nya ATH-nivåer där 2401 är den nya markeringen för SP500. Den gångna veckan adderade ytterligare 0,7 procent till årets uppgång som nu skrivs till 6,4 procent. Uppgången sedan mars förra året noteras nu kring 19 procent.

Februari blev den fjärde månaden i rad som stängde på plus och den gångna veckan blev den sjätte i rad med en positiv stängning. Fram till den 22 februari steg trendstyrkan men har därefter avtagit från en nivå kring 70 som är extremt högt och euforiskt och de senaste 20 åren har jag bara sett det vid i snitt en gång per år och vid de flesta av dessa har det lett till en tids konsoliering men i 15 av dessa har kursen sedan tagit fart i den rådande långsiktiga trendens riktning.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar