Fortsatt skvalpigt in i månadsskiftet

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): På makrofronten i fredags var det tal som hölls av Fed-chefen i St. Louis, James Bullard, i fokus. Han kommenterade då bland annat Fed-chefen Janet Yellens uttalanden på onsdagen.

”Yanet Yellens uttalanden om den förväntade räntehöjningen är i linje med de rådande förväntningarna på marknaden”, sade James Bullard.

Fredagen bjöd på en så kallad ”quadruple witching” (häxfredag), vilket innebär att kontrakten för aktieindexterminer, aktieindexoptioner och aktieoptioner förfaller.

”Rörelserna beror på en kombination av ’witching’ och den fortsatta osäkerheten på den geopolitiska fronten. Dagar som denna är ofta volatila”, sade Chad Morganlander, fondförvaltare på Stifel Nicolaus & Co, till Bloomberg News.

Stockholmsbörsen: Fredagen inleddes uppåt och dagens högsta 1355 noterades strax innan 9/10-boxen var klar och testades ytterligare en gång en timme innan stängning. Stängningskursen vid 1351,5 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent.

Föregående vecka stängde med en uppgång på 1,9 procent, mars månad noteras just nu med en nedgång på 1,3 procent och hittills i år noteras börsuppgången till 1,4 procent.

De tre dagarnas kursstaplar är små och avvaktande och indikerar en del osäkerhet men om det leder till upp- eller nedgång är svårt att säga.

Fredagens volym uppgick till 14,9 miljarder kronor vilket var den högsta omsättningen sedan den 6/2 och hela 36 procent högre än det genomsnittliga snittet för de senaste 3 månaderna. Noteringen är dock inte jämförbar eftersom det var häxfredag och stor lösendag.

Bästa sektorer i fredags blev teknologi och oljebolagen. Sämst gick finans och verkstad (jag räknar inte kraftbolagen).

Totalt steg 266 aktier i fredags medan 222 stängde ner. 61 procent av aktierna på large cap steg igår.

Högst omsatta aktier i fredags blev Ericsson B där aktier för 1456 miljoner kronor bytte ägare. Nordea kom på andra plats med 1245 miljoner kronor och tredje högst omsatta aktie blev Volvo B med totalt 1062 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade i fredags Boliden (+1,5%) följt av Volvo B (+1,4%) och Investor B (+1,1%). Sämst gick Nordea Bank (-3,0%), Nokia (-2,6%) följt av SKF B (-1,3%).

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

STÄMMOR
– East Cap Explorer (extra), Fint, Fortnox, Kemira, Vestas Wind Systems

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– East Cap Explorer: investerarträff kl 8.30
– Lucara Diamond: vd William Lamb håller presentation i Stockholm kl 18.30

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Karo Bio: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 7/4)
– Latvian Forest: första dag för handel exklusive teckningsrätt i nyemission
– Sotkamo Silver: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

MAKROSTATISTIK
– Kina: HSBC/Markit industri-PMI (prel) mars kl 2.45 (sjönk mer än väntat)
– Frankrike: industri-PMI (prel) mars kl 8.58
* Tyskland: industri-PMI (prel) mars kl 9.28
– EMU: industri-PMI (prel) mars kl 9.58
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: Markits industri-PMI (prel) mars kl 13.58

USA: Fredagen inleddes positivt och indexet steg de första minuterna för att testa av ATH-nivån kring 1884, men där tog det stopp. Indexet föll och stängde vid 1865,9 nära dagslägsta vilket motsvarade en måttlig nedgång med 0,3 procent.

Den initiala uppgången där säljarna tog över i fredags innebar att vi fick en negativ reversalstapel som dock för fjärde dagen i rad stängde ovanför 20-dagars medelvärde.

Föregående vecka summeras till en uppgång med 1,4 procent (hela årets uppgång) och hittills i mars noterar vi en uppgång med marginella 0,3 procent.

I fredags skrev jag: ”Torsdagens inside day är trots allt positiv men ännu ligger ATH-nivån vid 1884 som ett lock över indexet”.

Volymen i fredags var naturligtvis betydligt högre än snittet eftersom det var häxfredag och därför bryr jag mig inte om att jämföra den med det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer under fredagen blev energi och basråvaror. Sämst gick teknologi och telekomtjänster.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg i fredags. Apple vände upp med 0,8 procent till $532,9. Google fortsatte nedåt med 1,2 procent till $1183,0. Twitter vände upp och steg med 1,6 procent för att stänga vid $50,9 och den sociala kollegan Facebook steg med 0,4 procent för att stänga vid $67,2.

Asien: Idag är det mestadels uppåt på börserna i de asiatiska tidszonerna. Börserna rekylerar upp från den största enskilda nedgången på sju månader.
Nikkei: +1,8%
Kospi: +0,6%
Shanghai: +1,0%
Hang Seng: +1,7%
Taiwan: +0,6%
All Ordinaries: +0,2%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar