Efter den förväntade uppstudsen på Stockholmsbörsen i fredags kom säljarna tillbaks och lyckades till att börja med punktera öppningskursen. Vid lunch punkterades kraschstödet kring 850 och nedgången lät inte vänta på sig. Vid tvåtiden i fredags noterades som mest en nedgång på 3,4 procent innan köparna vågade sig tillbaks. Återhämtningen under eftermiddagen var kraftfull och köparna lyckades få till en stängning precis ovanför nollan. Stängningskursen 862,38 innebar en marginell uppgång med 0,02 procent. Förra veckan slutade med en nedgång på 7 procent och hittills i år har OMXS30 fallit med 25,4 procent. Av de 65 aktier jag dagligen bevakar föll 46 och endast 16 stängde med positiva förtecken. Omsättningen uppgick till 14,7 miljarder kronor, vilket visserligen var något högre än i torsdags, men 4 procent lägre än snittet. VA
Högst omsatt i fredags var Atlas Copco som föll med 2,7 procent till 123,30 kronor. Tvåa (omsättningsmässigt) kom Volvo B som föll ytterligare 1,3 procent till 66,85 (märkligt Christer Gardell sade ju att aktien inte kunde sjunka under 120 kronor…). HM B på tredje plats gick emot strömmen med en uppgång på 1,3 procent till 189,30 kronor.
Bäst bland OMXS30-aktierna gick Electrolux B som steg med 5 procent till 100,70 kronor.
Den starkaste sektorn i fredags var sällanköpsvaror med draghjälp av Electrolux och HM. Electrolux fick draghjälp av beskedet att den strejk som lamslagit fabriken i Egypten avbrutits.
Koppar (och även övriga metallpriser) faller brant med definitiv kraschvarning. Boliden föll i fredags med 3,8 procent till 71 kronor.
Astra-Zeneca backade endast marginellt. Bolaget meddelade i fredags att den europeiska läkemedelsmyndigheten gett positiva besked kring bolagets diabetesmedicin Onglyza. Aktien befinner sig i ett mycket intressant läge (om börsklimatet vänder upp…). Lågvollaformationen kan ge ett trevligt utbrott om taket i triangeln bryts.
Tanken på att bygga en brandvägg runt Grekland för att motverka riskerna för att problemen sprider sig till andra länder eller knäcker banker verkar vara den outtalade planen från Washington-mötet i helgen.
Enligt tidningsuppgifter kräver Tyskland en ordnad betalningsinställelse för Grekland, men att landet dock kvarstår i euroområdet.
VIX (fear index) stängde i fredags på 41,2 vilket motsvarade en nedgång på endast 0,2 procent. Trots uppgång i ett läge då marknaden förväntades falla steg börsen men placerarkollektivet garderar sig fortfarande för en börskrasch. Nuvaraden höga nivå innebär att placerarkollektivet räknar med extremt hög volatilitet den närmaste 30-dagars perioden och volatilitet är som bekant lika med risk. Tassa fortsatt fram med små positioner och var beredd på fortsatt tvära kast!
Dollarn noteras nu på morgonen i 6,98 mot kronan vilket kan jämföras 6,85 i fredags morse. Valutaparet USD/SEK närmar sig nu målkursen för det utbrott vi fick för en vecka sedan. Tas nivån ut kan vi se fram emot ytterligare stärkt dollar och förmodligen fallande börskurser. I fredags morse noterades USD/EUR i 0,73 och idag på morgonen noteras valutaparet i 0,75. SVD
Råoljepriset (Brent) fortsätter försvagas. I fredags morse kostade ett fat brent råolja 106,3 dollar per fat men under måndagen har fallet fortsatt och priset noteras nu kring 103,7 dollar per fat.
Guldpriset fortsätter falla från toppnoteringen för någon vecka sedan. I fredags morse kostade ett uns av ädelmetallen 1743 dollar. Idag på morgonen har priset fallit till 1582 dollar. Guldet har varit extremt överköpt och rekylen har nu på någon dag tagit ner priset till den stigande kanal som gällt under flera år. Det tillhör verkligen ovanligheterna att guldpriset faller som nu när även börserna och räntorna faller. Ur led är tiden…
Silverpriset har nu punkterat golvet i det lågvollaläge som gällde fram till idag. I fredags morse kostade ett uns silver 36,2 dollar men när detta skrivs har priset fallit ner till 26 dollar per uns!!! Nedgången är när detta skrivs minst sagt brant!!!
Den tioåriga amerikanska obligationsräntan steg med 12 punkter till 1,84 procent.
Nu återstår det att se om köpsignalen hos OMXS30 från i fredags bekräftas när veckan inleds och om den positiva månadseffekten ”rår på” säljarna. Även om den starka avslutningen i fredags borde innebära att vi får en initial uppgång behöver de närmaste motstånden tas ut redan under måndagen för att undvika ett nytt kraftigt nedställ när veckan inleds. Det är tunt på statistikfronten, bortsett från försäljningen av nya hem i USA under augusti.
Motstånd: 880 / 897 / 938 / 948 / 966-970 / 987
Stöd: 850 / 839 / 833 / 816 / 775 / 735
Enligt IMF har den globala ekonomin trätt in i en farlig fas. IMFC (som är styrkommittén i IMF) skriver i ett uttalande att de enasts om att ”agera beslutsamt”. DN
Anders Borg påpekade igår att helgens möte i Washington inte lett till någon bred lösning kring Grekland och bankerna i Europa. Det finns enligt Anders Borg en risk för att marknaderna reagerar negativt när handelsveckan inleds. Visst är det skönt med en minister som inte hela tiden försöker frisera verkligheten. SVD, AFV
I Svenska Dagbladet läser jag att Folkpartiet vill ha lägre ingångslöner för unga, för att få bukt med arbetslösheten. Frågan splittrar dock regeringspartierna. Jag brukar inte hålla med FP speciellt ofta, men i detta fall har de helt rätt. SVD
SD förlorar ett viktigt mandat i Riksdagen när William Petzäll lämnar partiet på grund av sitt missbruk och fylleskandaler.
De fallande aktiekurserna och de extremt låga räntorna är på väg att knäcka pensionsbolagen, enligt en analys från Söderberg & Partners. För mig är det obegripligt att proffs (som man ändå för förutse sitter i pensionsbolagen) kan vara förvånade över marknadsrörelserna? Är det verkligen ingen som såg att detta skulle hända?
Den politiska vänsterna har tagit makten i Frankrike för första gången sedan 1958. Nu blir det väl riktigt nedförsåka när man lovar allt till alla.
Inga rapporter av värde idag.
Följande tider kan det vara bra att hålla koll på:
– SCB: handelsnetto augusti kl 9.30
– Tyskland: IFO-index september kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: försäljning nya hem augusti kl 16.00
Efter en skvalpig inledning drog sig de amerikanska börsindexen upp i fredags. Förhoppningar om helgens IMF-möte i Washington skulle innebära besked om en kraftfull lösning på den europeiska skuldkrisen stärkte riskaptiten. Stängningen 1136,43 motsvarade en uppgång med 0,61 procent. Nasdaq Composite och Russel 2000 steg bägge över 1 procent. S&P 500 föll totalt 6,4 procent den gångna veckan. Volymen var lägre än i torsdags men de 3,6 miljarderna aktier som omsattes var 12,6 procent fler än snittet. DN
Den största vinnaren på Dow Jones i fredags blev Bank of America som avancerade 4,1 procent efter beskedet i om att banken fortsätter sälja ut tillgångar för att stärka sin kapitalisering. Det gick bra även för Citigroup och Wells Fargo steg 4,3 respektive 2,2 procent.
De flesta teknikaktier hade en stark dag i fredags men för Hewlett-Packard var det tungt. Aktien backade 2,1 procent efter beskedet om att bolaget utsett Meg Whitman, tidigare vd för Ebay, som ny vd.
Råvaror fortsatte sin kräftgång och det var breda nedgångar för både metaller och olja.
S&P 500 inför dagen: Även om vi den kommande veckan är inne i den mest positiva delen av september och fick en köpsignal i fredags via den Bullish Harami som effektuerades är jag tveksam till att uppgången blir speciellt långvarig. Redan kring 1150-1155 möter den tidigare stödlinjen, som nu är en motståndsnivå upp. Om inte indexet tar sig över denna nivå kan vi snabbt få nivån 1120-1101 testad igen. Läget är mer osäkert än vanligt. Osäkerheten är stor, vilket inte minst den höga nivån på VIX visar och osäkerhet i en kraftig nedtrend innebär oftast att utbrotten sker söderut. Vi skall samtidigt komma ihåg att de kraftigaste uppgångsfaserna inträffar vid bearmarkets vilket inte gör tradingen enklare.
Motstånd: 1145 / 1152 / 1174 / 1194 / 1220-1231 / 1237 / 1287
Stöd: 1125 / 1113 / 1120-1101 / 1092 / 1072
I Asien öppnade börserna upp i spåren på den starka stängningen i USA i fredags. Uppgångarna grusades efterhand som alltfler inser att tiden är på väg att rinna ut för IMF och G20-ländernas ledare när det gäller att bygga murar och isolera problemen med banker i Europa och skuldkrisen i både syd- och västeuropa. Precis som Anders Borg sade i helgen (den enda av ministrarna som var kritisk) kan vi förvänta oss en negativ marknadsreaktion när börsveckan inleds. När detta skrivs är det nedgångar på de flesta asiatiska börserna. Det bredare Asia Top 100 Indexet faller med 1,3 procent. Mitsubishi, Japans största råvarubolag, föll hela 8 procent i spåren av fallande kopparpriser. Japanska Nikkei backar 2,2 procent och i Australien noteras All Ordinaries för en nedgång med 1,3 procent. MSCI-indexet noterade ett nytt 16-månaderslägasta
Det som alla fasat för, nämligen att bolagen dessutom skall börja vinstvarna i spåren på börsnedgångarna ser nu ut att bekräftas. Flera bolag (bland annat Nippon Electric Glass och China Yurun Food) på de asiatiska börserna vinstvarnade under morgonen.