Fortsatt risk för tvära kast men positiv underton

NEW YORK: UPPGÅNG I VECKOSLUTET S&P +0,7%

STOCKHOLM (Direkt) Amerikanska börser rörde sig stadigt uppåt på fredagen, och flera bedömare noterade att frånvaron av negativa nyheter från Washington DC kombinerat med solida rapporter bidrog till att lyfta börserna.

Lyckan skulle visa sig vara kortvarig och på kvällen rapporterade Washington Post att utredningen kring kopplingar mellan Donald Trumps presidentkampanj och Ryssland har identifierat en ”intressant person” tyngde något på slutet.

Vid stängning var både Dow Jones industriindex och S&P 500 upp omkring 0,7 procent medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex hade stigit 0,5 procent.

Samtliga sektorer i S&P 500 stängde på plus och starkast gick industri och energi som steg 1,4 respektive 1,2.

Deere steg 7,3 procent på fredagen efter en rapport som överträffade analytikernas förväntningar. Bolaget höjde sin egen prognos om försäljningstillväxten för räkenskapsåret från 4 till 9 procent. Deere räknar vidare med att nettoresultatet hamnar omkring 2 miljarder dollar, en höjning från tidigare uppskattning som var en vinst på 1,5 miljarder.

Sportskokedjan Foot Locker missade analytikernas förväntningar gällande såväl vinst per aktie som försäljning i jämförbara butiker för det första kvartalet. Aktien tappade 16,7 procent på fredagen.

Aktier i Dynegy steg 25,6 procent efter rapporter om att Vistra Energy gjort en framstöt om ett möjligt övertagande. Enligt källor till Wall Street Journal är de båda bolagen i ett stadium av inledande samtal.

Wal-Mart, steg 1,6 på fredagen efter att BMO lyft rekommendationen till ”market perform” från ”underperform” efter högre försäljning än väntat i amerikanska butiker.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var oförändrad på 2,23 procent.


Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Även om OMXS30 är överköpt och spänningen ner mot de korta medelvärdena är lite väl spänt talar mer för att fortsättningen kommer att ske norrut efter den rekyl som kommer inom kort. Trenden är stark, kanske lite väl stark för tillfället, vilket gör det lite knepigt att jaga priset på nuvarande nivå. Mycket talar för att en kortare rekyl är i antågande men inga tecken finns på att indexet är på väg att toppa – än.”

Den gångna veckan inleddes uppåt men med avtagande volym och det var inte oväntat att en lokal topp var nära förestående. Onsdagen och torsdagen bjöd på kraftiga nedgångar men som jag skrev inför fredagen hade vi redan då en bra edge för uppgång på någon veckas sikt. Totalt backade OMXS30 med 1,0 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 7,4 procent.

I månadsgrafen noteras maj månad som en doji vilket kan vara ett tecken på tilltagande osäkerhet vilket inte skulle vara så märkligt efter tio månaders konstant uppgång. Föregående vecka utvecklades till en bearish engulfing men det ska påpekas att svansen på nedsidan indikerar att säljtrycket inte var så starkt i slutet av veckan. I dagschartet punkterades både EMA-8 och MA-20 men om dessa tas ut under inledningen av den kommande veckan tolkar jag det i den positiva vågskålen.

Volymen den gångna veckan var den högsta under de senaste fyra veckorna och torsdagen bjöds på den högsta volymen sedan den 25 april.


Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Absolent (ändrat datum från 23/5), Zetadisplay

AKTIETORGET
– Camanio Care, Hybricon, Insplorion, Latvian Forest Company, Parans Solar Lightning, Prebona, Vibrosense

ÖVRIGA NORDEN
– Selvaag Bolig (kl 7.00)

STÄMMOR
– Absolent (ändrat datum från 23/5), Arbona, Ellen (ändrat datum från 20/4), Episurf Medical, Gasporox, Hybricon, Mertiva, MYFC, Zetadisplay

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Ferronordic: rapportpresentation (rapporten publicerades 19/5) kl 9.30
– Shortcut Media: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Advenica: anmälningstid i nyemission avslutas
– Bioservo: första dag för handel på First North
– Deflamo: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Effnetplattformen Dividend: anmälningstid i nyemission avslutas
– Medicover: anmälningstid avslutas för institutioner inför notering på Stockholmsbörsen (avslutas 19/5 för allmänheten)
– Pilum: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 8/6)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Consilium (2:00 kr), Skånska Energi (2:00 kr)

MAKROSTATISTIK
– Storbritannien: Rightmove huspriser maj kl 1.01
– Japan: handelsbalans april kl 1.50
– AF: veckostatistik kl 10.45

POLITIK
– EMU: eurogruppsmöte kl 15.00

CENTRALBANKER
– Riksbanken: direktionsmöte kl 9.00
– ECB: obligationsköp kl 15.45

MAKRO ÖVRIGT
– Sverige: Teknikföretagen presenterar konjunkturprognos kl 7.00


USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Indexet är fortsatt fångat i en tradingrange mellan zonen vid 2400-2404 och 2320 och så länge den inte tas ut eller punkteras är det mycket som talar för fortsatt skvalpiga rörelser. Efter den nuvarande lågvolatila perioden är det goda chanser för att utbrottet kommer att bli värt att följa när det väl kommer.”

Föregående vecka inleddes upp och hann notera ett par nya ATH, innan onsdagen då vi bjöds på ett negativt gap och en nedgång som punkterade både MA-20 och MA-50. Den gångna veckan avslutades i positiva tongångar vilket reducerade nedgången till 0,4 procent vilket innebär att uppgången sedan årsskiftet nu skrivs till 6,4 procent

Torsdagen blev en skvalpig tillställning där första timmens begränsningar vid 2368/2353 stod pall fram till ett par timmar innan stängning då en kort uppgång misslyckade att ta ut 2375. Stängningen var svag och noterades kring 2365,7 vilket motsvarade en måttlig uppgång med 0,4 procent.

Maj månad noteras än så länge som en dojistapel och i veckografen har de två senaste veckorna noterats som röda candlar där föregående vecka stängde i den övre delen med en tydlig svans på nedsidan.

Indexet är fortfarande fångat i tradingrangen mellan 2400-2320 och vi kan fortsatt vänta oss tvära kast och slagig handel så länge inte någon av dessa begränsningar bryts eller tas ut.

Volymen den gångna veckan har bortsett från i måndags och i tisdags noterats över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Volymbalansen har återigen fallit den senaste veckan och noteras nu under tremånaderssnittet men har ännu inte punkterat lågpunkten från mitten av april.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar