Fortsatt press på börsen men rekylchans redan vid nästa stöd

Som väntat inledde Stockholmsbörsen nedåt i fredags i spåren på den svaga avslutningen i torsdags. Köparna vågade sig inte tillbaks förrän vid 851. Efterhand som motstånden passerades (inte utan besvär) tog sig OMXS30 upp och en timme före stängning noterades indexet på plus, under några minuter. Den sista timmen kom dock säljarna tillbaks och stängningen var svag med tilltagande volym den sista halvtimmen. Stängningen vid 877,43 motsvarade en nedgång med 1,75 procent vilket innebär att förra veckan stängde ner med 8,4 procent och hittills i år stannar nedgången nu vid 24 procent. Av de 65 aktier som jag dagligen bevakar var det endast 8 som stängde på plus. Alliance Oil som kom med en rapport i fredags som låg i underkant av förväntningarna föll med 10 procent. Lundin Petroleum imponerade även i fredags med en uppgång på hela 6,1 procent till 89,35 kronor. Omsättningen uppgick till 23 miljarder kronor vilket var 52 procent över snittet. DN, VA

Högst omsatt var Hennes & Mauritz som backade 3,3 procent och stängde på 188,00 kronor. Näst högst omsatt var Volvo B som föll 3 procent till stängningen 71,60 kronor.

Mot strömmen bland de större bolagen gick Atlas Copco som steg 0,6 procent till 128,40 kronor och Lundin Petroleum som fortsatte uppåt med 6,1 procent till 89,35 kronor.

Sämsta sektorer i fredags blev sällanköpsvaror tyngda av HM och finans efter snacket om euroobligationer som vore en katastrof och förändrar EU från att underlätta för varor och tjänster inom Europa till att bli ett instrument för att flytta tillgångar från rikare länder till de som inte sköter sin ekonomi. Energi var den enda sektor som slutade på plus efter draghjälp från Lupe.

VIX (fear index) steg marginellt i fredags till 43 vilket fortfarande innebär en klart förhöjd kraschrisk. Placerarkollektivet räknar med stor volatilitet (osäkerhet) under den närmsta tiden och hedgar sig ordentligt. Som jag nämnde ovan är det historiskt (även om historiken egentligen inte är tillräckligt omfattande på VIX) inte bra när VIX stänger ovanför 200-veckors medelärde. Det är påtagligt skakigt och det gäller att inte bli kaxig under rekylerna. Tassa fram med små positioner och var beredd på tvära kast!

Dollarn noteras nu på morgonen i 6,39 mot den svenska kronan och vände upp vid stödet 6,36 tidigare i morse (läs gärna min dollaranalys i torsdags). Dollarn och Euron noteras kring 0,696 ingen större förändring sedan i fredags.  

Råoljepriset (Brent) under större delen av förra veckan men har sedan botten vid 105 dollar vänt upp och noteras nu på morgonen i 109 dollar per fat.

Guldpriset har nått den kritiska nivån kring 1880 dollar och det har länge sett ut som en tuff motståndsnivå. Det fortsatt kraftiga momentumet tyder dock inte på att det är någon större rekyl i sikte. Läs gärna Cornucopias artikel om guld, råvaru eller valuta?

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan steg marginellt med 1 punkt till 2,06 i fredags.  

Även om de flesta indikatorer pekar på fortsatt nedgång skall vi vara medvetna om att OMXS30  fallit mycket på kort tid, vilket har medfört att det nu uppstår konvergenser mellan momentumindikatorerna och prisgrafen. Konvergensen behöver inte innebära att en eventuell uppstuds blir varken stor eller långvarig, chansen för att vi istället går in i en konsolidering (uppladdningsfas) är lika trolig. Det gäller som vanligt under nedgångsfaser att tassa fram med små steg och vara beredd att snabbt stänga sina positioner när de inte utvecklas som önskat. Inför början av veckan pekar det mesta på att den svaga avslutningen i fredags kommer att prägla öppningen med en inledande nedgång. Håll koll på de närmaste stödnivåerna där vi kan få uppstudsar. DN, SvD, VA, VA

Motstånd: 861 / 897 / 900 / 917-920 / 938 / 960 / 970 / 1002
Stöd: 854 / 851 / 831 / 789 / 746

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX A med en hävstång kring 6,05 och en stop loss på 758,00.
Nedgång: MINISHRT OMX R8 med en hävstång kring 5,38 och en stop loss på 1010,00.
(Läs mer om minisar på RBS hemsida)

Miljöpartiet har börjat flörta med regeringen och i lördags kunde vi läsa att Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson kan tänka sig att förhandla om investeringar i infrastruktur, bostäder och skolan. Inte så konstigt att Moderaterna gick ut och tog strid för en av Miljöpartiets frågor som avser sänkt restaurangmoms istället för sänkt skatt för pensionärer som tidigare låg högre i prioritet. Ge och ta för att nå kompromisser… Juholtaren är som vanligt ute på djupt medelhavsvatten med sina ideliga kovändningar och patetiska uttalanden i Libyenfrågan. Han är snart uppe och tangerar sina pinsamheter från sin tid som  Oskarshamnspolitiker :-) och mer kommer det från denna man jag lovar…

Juholt kämpar för att få pluspoäng i fråga efter fråga. Nu senast säger han att han vill satsa på att tvinga kommunerna att bygga studenlägenheter och lagstadga om sommarjobb för ungdomar. Han är mycket för tvång och lagar Juholtarn. Det är komiskt att han tajmar tvånget om bostäder lagom som vi går mot den största bostadsbubblan någonsin. Verklighetsförankring har aldrig varit Juholtarns starka sida. På den gamla goda tiden såg han till att Oskarhamns kommun betalade över 20 kronor per blyertspenna, för som han sade: ”di kostar väl så mycke´ eller”?

Obama har personligen uppmanat Kadaffi att ge sig och enligt uppgifter i morse har rebeller tagit kontrollen över nästan hela Tripoli. Två av Muammar Kadaffis söner skall enligt uppgifter ha tillfångatagits. DN, SvD, AFV

Idag rapporterar:
– Avega Group (kl 8.30), Latour (kl 8.30), Jyske Bank

Det är lugnt på statistikfronten och ”veckans händelse” är i så fall Ben Bernankes tal på fredag.

De amerikanska börserna stängde på minus med störst nedgångar bland de aktier som förknippas med hög risk i fredags (Nasdaq och Russel 2000). Efter en inledande uppgång vände S&P 500-indexet ner från motståndsnivån 1155 redan efter en halvtimme (även DJIA och Nasdaq vände ner). Oron för vad som komma skall gör att placerarkollektivet snarare letar efter orsaker att kliva av och i fredags var det den allt sämre sysselsättningsstatistiken som fick klä skott. Det negativa pengainflödet sänker riskaptiten och de blir allt tydligare hur man säljer risk till förmån för placeringar som känns tryggare, även om det innebär obefintlig avkastning. Humöret påverkades även av att JP Morgan skrev ned sin prognos för USA:s tillväxt i det fjärde kvartalet i år till 1,0 procent från tidigare 2,5 procent. För det första kvartalet nästa år spår banken nu en tillväxt på 0,5 procent från tidigare 1,5 procent. Även Citigroup sänkte förväntningarna för den amerikanska ekonomin på torsdagskvällen. S&P föll efter den inledande uppgången hela dagen och stängde på dagslägsta 1123,53 vilket motsvarade en nedgång med 1,5 procent. Totalt omsattes 4,3 miljarder aktier vilket var 45 procent fler än snittet. VA

Det kommer bli spännande att höra vad Fed har att säga när centralbanksmötet i Jackson Hole inleds på fredag. Inte är det någon högoddsare att det kommer lugnande ord om hur billigt det börjar bli på börsen och att den ekonomiska återhämtningen fortsätter, dock i lugnare takt än väntat och inte är det heller osannolikt med någon form av stödpaket för att lugna marknaden. SvD, AFV

S&P 500 inför måndagen: Även om de flesta indikatorer pekar på fortsatt nedgång skall vi vara medvetna om att S&P 500 har fallit mycket på kort tid, vilket har medfört att det nu uppstår konvergenser mellan momentumindikatorerna och prisgrafen. Konvergensen behöver inte innebära att en eventuell uppstuds blir varken stor eller långvarig, chansen för att vi istället går in i en konsolidering (uppladdningsfas) är lika trolig. Det gäller som vanligt under nedgångsfaser att tassa fram med små steg och vara beredd att snabbt stänga sina positioner när de inte utvecklas som önskat. Inför början av veckan pekar det mesta på att den svaga avslutningen kommer att prägla öppningen men jag är övertygad om att köparna gör vad de kan för att komma tillbaks vid något av de närmaste stöden.

Motstånd: 1145 / 1166 / 1172 / 1200 / 1234 / 1258
Stöd: 1121 / 1112 / 1101 / 1068 / 1036

Du kan handla S&P 500 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG SP500 K med en hävstång kring 5,57 och en stop loss på 954,00.
Nedgång: MINISHRT SP500 U med en kring 5,20 och en stop loss på 1299,00.
(Läs mer om minisar på RBS hemsida)

I Asien har det varit skvalpigt och osäkert när veckan inleddes. Från uppgångar inledningsvis har de flesta börser vänt ner för tredje dagen i rad. Den japanska yenen stärktes till den högsta nivån sedan 40-talet vilket naturligtvis tynger japanska exportföretag. Japanska Nikkei faller med ungefär 1 procent. Toyota backade hela 4 procent. Risken för att den japanska riksbanken kommer att intervenera yenen har ökat och det kommer inte få USA att vila på hanen, skall vi gissa att Ben Bernanke på fredag ”öppnar upp” för ett förlängt QE2 eller ett nytt stödpaket… AFV

I Kina backar Shanghai med måttliga 0,3 procent och i Hong Kong faller Hang Seng med 0,8 procent.

I Australien är det marginella nedgångar (som i och för sig verkar tillta på slutet).

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar