Förtroendet för (v/s/mp) försvinner som en avlöning

The Wanja principle slår nu med full kraft igenom mot partiet och hela vänsterblocket!

Demoskop/Expressen redovisar nu i sin senaste undersökning och sveriges största parti för första gången någonsin är Moderaterna. Helt unikt är att Socialdemokraterna backar hela nio procent, lika mycket som Moderaterna ökar.

Är det någon som tycker att det är anmärkningsvärt, nej det är helt naturligt efter den press som Socialdemokraterna utsatts för. Instängda i ett inskränkt betongblock där det är enorma splittringar. Trots att Mona Sahlin och Thomas Östros egentligen vet vad som behöver göras i Sverige och att det är precis det som görs av den sittande regeringen, kan de ju inte gå och säga det.  Hur skulle det se ut om Mona och Thomas ger regeringen sitt stöd, när opinionssiffrorna liknar fritt fall på Grönan. Nu har (s) panik och försöker hitta vägen ut ur den nedåtgående spiralen, det snurrar fort nu inte bara i huvudet på Mona… Nu är det panik! Panik är väl det ord som bäst beskriver och präglar de flesta av trojkans senaste utspel. Internt inom partiet och i vänsterblocket börjar det knaka och skatteutspelet för några veckor sedan var inte heller det så genomtänkt. Sven-Erik Österberg (s), före detta vice finansminister i den tidigare regeringen säger att a-kassereformen en grupp inom det egna partiet lagt fram blir ”dyrt-väldigt-dyrt” och med enkel matematik räknar vem som helst ut att skattehöjningarna inte ens i ett optimalt scenario räcker för ens a-kassereformen. De föreslagna höjda skatter som skall införas om vänstern vinner valet har inte heller de tänkts igenom och de kommer att kosta Sverige det som bäst behövs framöver, riktiga jobb. 

Det är synd om Mona, Thomas och hela vänsterblocket, mest på det personliga planet. Men nationalekonomiskt är det nog oerhört positvit om den sittande får fortsätta även in i nästa mandatperiod. Det är inte lätt för Thomas, som brukar vara så orolig att få allt han säger emot sig. Sprickorna inom socialdemokratin syns nu tydligt och alla som ägnar minsta lilla eftertanke till det som sägs genomskådar paniken.

Självklart beror mycket av tappet på hur otroligt oproffsigt bla AMF-affären skötts. Vi vet sedan gammalt att LO-topparna skor sig på medlemmarna, när de börjar komma uppåt i LO-borgen eller inom partiet, men aldrig har det väl varit tydligare än på senare tid. Wanja-affären är bara toppen på ett isberg och det är mycket mer som skall fram i rampljuset.  

The Wanja Principle som innebär att en person stiger i en organisation i omvänd proportion till sin kompetens är mer regel än undantag inom ”rörelsen”. I Wanjas fall har det blivit kristallklart. Hon satt tills helt nyligen i över 25 styrelser och fick kritik för att hon inte skulle hinna med att göra ett bra jobb, då avsäger hon sig alla uppdrag där det inte utgick någon lön, det säger en hel del om henne. Få personer har väl klagat mer på inkompetensen hos företagsledare och höga ”oförtjänta bonusar” som betalts ut, än Wanja. Att sitta i 25 bolagsstyrelser och skriva under årsredovisningar och sedan säga ”jag förstod inte vad jag skrev på” håller inte. Det finns bara ett ord ”korkat”! Tyvärr är hon inte ensam, men har fått bära hundhuvudet för alla inkompetenta sossar som sitter som generaldirektörer och höga poster med ingen eller obetydlig kompetens. Deras enda merit är lojalitet mot partiet under många år… More to come.

Med Mona Sahlin som partiordförande och ett förflutet som småföretagarminister året efter hon körde sitt eget bolag i botten. Thomas Östros som hela tiden är så orolig och skall företräda partiet i ekonomiska frågor, Ibrahim Baylan som partisekreterare som naturligtvis har Monas djupaste sympatier, det har ju bägge jagats vid ett flertal tillfällen av kronofogden. Ibrahim fuskade med SSU:s medlemssiffror och hans valspråk på torgmöten är; ”det fina med Sverige, jämfört med där jag kommer ifrån är att det i Sverige räcker med att vara smord i gommen”. LO-toppen talar för sig själv, fullständigt fri från självkritik säger man att trots att man spekulerat bort 40 miljoner av medlemmarnas pengar sedan nyår, tycker Kommunals vice ordförande Anders Bergström att ”Kommunal har gjort en bra affär och så kommer de att fortsätta”… Jag tycker definitivt att Mona, Peter, Maria, Wanja, Sven-Erik, Lasse skall sitta kvar – de gör ett utomordentligt arbete – jag vill påstå med beröm godkänt!

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar