Fortfarande bränsle kvar för ytterligare uppgångar – håll koll på kl 14.30!

Stockholmsbörsen igår: I likhet med de europeiska kollegorna steg Stockholmsbörsen kraftfullt efter beskedet om obligatoriska uppköp av skräpobligationer (MOBB). Vi vet att Sverige och Tysklands ekonomier peakar och frågan jag ställer mig är vilka länder som ska stötta Sverige och Tyskland i framtiden. Denna typ av Robin Hood-åtgärder kan bli ödesdigra om inte de sydeuropeiska länder lyckas bygga upp stabila ekonomier som den dag det behövs kan stötta de länder som tvingas använda sina reserver för att täppa till hål i uselt skötta länders ekonomier. Verkstads- och råvarubolag ledde uppgången. Nokia fortsatte ned efter presentationen av den nya mobilfamiljen. På morgonen kom beskedet att Riksbanken efter påtryckningar sänker styrräntan med 0,25 procent till 1,25 procent. Det var något som många analytiker rekommenderat, men inte alla vågat tro på. Bank of England och ECB behöll båda sina styrräntor oförändrade. Efter beskedet om MOBB rasade räntorna i Spanien och Italien, medan de steg några punkter i kärnländerna.

Om nu sydeuropa oroar placerarkollektivet kan man fråga sig vad som händer om en av världens tre största ekonomier, Japan, som nu har en statsskuld på över 212 procent av BNP, mycket större än Grekland tvingas ställa in betalningarna. Det japanska finansdepartementet antyder att regeringens pengar kan ta slut redan i december!

Cykliska verkstadsbolag och råvarusektorn steg på bred front.

Efter en positiv inledning igår föll OMXS30 tillbaks ner till 1042-nivån innan ECB-beskedet och de positiva sysselsättningssiffrorna i USA och det fick börsen att rusa. Dagshösta 1063,6 nåddes kl 17.10 och stängningskursen 1058,45 motsvarade en uppgång med 2,0 procent.

Uppgången för OMXS30 hittills i år noteras efter torsdagens uppgång till 7,2 procent.

Omsättningen igår var den högsta sedan den 17:e juli och uppgick till 2:a augusti och uppgick till 12,5 miljarder kronor vilket var 34 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna som nu är nere på 9,3 miljarder kronor. De senaste dagarna har jag skrivit: ”Kom ihåg att det är enkelt för stora aktörer att påverka kurserna i önskad riktning, som inte behöver vara den mest troliga…”. Detta gäller fortfarande.

Endast en sektor stängde på minus och det var Food & Beverage. Verkstad, råvaror, gruvbolag och finans stängde alla mellan 2 och 3 procent upp.

Av de 62 bolag jag dagligen bevakar steg följande aktier mest: Stora Enso R, Hexagon +4,8%, ABB +4,1, Scania, Volvo +4,0%. Sämst gick det för MTG, Swedish Match och Electrolux som alla stängde på minus.

Högst omsatta aktier under torsdagen blev Volvo B (+4,0%), Eric B (+1,2%), Atco A (+1,6%).

S&P 500: Efter lågvollaläget kan vi förvänta oss en kraftig rörelse har jag skrivit och sagt i några dagar. Gårdagens uppgång överträffade även mina mest optimistiska funderingar. Vi ska dock komma ihåg att de amerikanska indexen är sårbara med nya flerårshögstastängningar. Det blir nu spännande att se hur eftermiddagens sysselsättningsstatistik kommer att tolkas och hur det eventuellt kommer att påverka Fed i nästa vecka.

OMXS30: Den Turtle Soup jag pratade om igår kunde vara startskottet på en större positiv rörelse sade jag. Tur, slump eller vad jag nu kommer att få höra så kan vi konstatera att gårdagens uppgång överträffade mina förväntningar. Det blir nu spännande att se om indexet åter etablerar sig ovanför 20-dagars medelvärde vilket stärker det korta sentimentet. Om 1029 punkteras stänger vi med fördel långa positioner men tills dess kan vi fortsätta leta efter positiva omslag i samband med rekyler.

Tider som är intressanta idag:
– Estland: BNP (def) 2 kv kl 7.00
– Tyskland: handels- och bytesbalans juli kl 8.00
– RGK: utfall statens betalningar augusti kl 9.30
– Storbritannien: industriproduktion juli kl 10.30
– Storbritannien: PPI augusti kl 10.30
– Island: BNP 2 kv kl 11.00
– Tyskland: pressträff med Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble och finansminister Anders Borg kl 12.00
– Lettland: BNP (def) 2 kv kl 12.00
– Portugal: BNP (def) 2 kv kl 12.00
– Tyskland: industriproduktion juli kl 12.00
* USA: sysselsättning augusti kl 14.30
– Belgien: BNP (def) 2 kv kl 15.00
– Storbritannien: Niesr BNP-estimat augusti kl 16.00
* Canada: Inköpschefsindex kl 16.00
– Grekland: BNP (def) 2 kv

USA: ECB-beskedet om ett nytt obegränsat program förobligationsköp präglade New York-börserna på torsdagen. Inte oväntat blev uppgångarna kraftiga och stängningen hos S&P 500 var den högsta sedan årsskiftet 2007/2008 och vi får förflytta oss tillbaks till november 2000 för att hitta en högre dagsstängning hos Nasdaq Composite. En bättre amerikansk jobbstatstik för förra veckan och optimistiska inköpschefer i tjänstesektorn bidrog till de breda uppgångarna. Bäst gick cykliska branscher såsom teknologi- och råvarubolat. Vilket fick Nasdaq att stiga mest av de ledande börsindexen i USA under torsdagen. För småbolagsindexet Russell 2000 var det den 7 positiva stängningen på 9 dagar.

Gårdagens uppgång var den kraftigaste sedan den 28 juni. Köparna dominerade från öppning till stängningen vid 1431,9 som motsvarade en uppgång med hela 2,0 procent. Totalt omsattes 2,8 miljarder aktier vilket var 16 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Förra veckan innebar åter en marginell nedgång med 0,3 procent vilket innebär att augusti månad stängde på plus 3 procent och att uppgången hittills i år nu uppgår till 13,9 procent. De senaste tre månaderna har därmed stängt på plus och årsmedelvärdet som är stigande hittar vi nu kring 1344.

Asien: Det är breda uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. I Kina stiger Shanghaibörsen med 4,3 procent. Trots Japans besked om att landet kan stå utan pengar i december stiger Nikkei med 2,1 procent.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar