Fortfarande bra chans till några dagars uppstuds

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Orderingången av varaktiga varor sjönk betydligt mer än väntat i december.

Bostadspriserna i storstadsområdena steg, men mindre än väntat.

Apple lämnade på måndagskvällen siffror för Q1 där resultatet överträffade förväntningarna men den sämre iPhone-försäljningen än väntat fick placerarkollektivet att slänga sig på säljknapparna.

Stockholmsbörsen: Efter en inledande uppstuds körde kursen huvudet i kaklet när husse träffades (i 5-min grafen). Det fick säljarna att ta över och hålla i taktpinnen ner mot 1309 som testades tre gånger innan köparna kom tillbaks. Stängningen vid 1318,4 motsvarade en marginell uppgång med 0,1 procent.

De två senaste dagarna har punkterat 1313-nivån och stängt högt upp i stapeln med svansar på nedsidan. Även om det är positiva omslagsformationer behöver 20-dagars medelvärde tas ut för att det korta sentimentet åter ska bli positivt. Nackdelen med att vänta till dessa att ta position är ju naturligtvis att riskkvotet blir sämre och därmed kan vi inte ta så stora positioner. Som jag skrev igår har vi dock bra odds för en uppgång de kommande fem dagarna och därför ser jag ett utbrott upp över tisdagens högsta vid 1321,30 som en köpsignal. Om måndagens lägsta punkteras bör vi dock sitta på händerna.

Igår skrev jag: ”Statistiskt talar oddsen för en uppstuds under den närmaste fem dagarna. 23 av de 36 gånger kursen fallit med me rän 2,8 procent på tre dagar och det ser likadant ut tekniskt har kursen i 64 procent av fallen stått högre fem dagar senare”.

Gårdagens volym var den högsta sedan den 20 december (men det var häxfredag) och uppgick till 15,5 miljarder aktier vilket var 40 procent högre än den genomsnittliga dagliga volymen för de senaste 3 månaderna.

Bästa sektorer igår blev verkstad och hälsovård. Sämst gick telekom och oljebolagen.

Totalt steg 309 aktier igår medan 174 stängde ner och 59 procent av largecapaktierna stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Swedbank A där aktier för hela 2249 miljoner kronor bytte ägare efter bokslutet som inte föll placerarkollektivet på läpparna. Rapporterande SKF B kom på andra plats med 2121 miljoner kronor men här var det klackarna i taket. Tredje mest omsatta aktie blev Atlas Copco A med totalt 1421 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår SKF B (+5,5%) följt av rapporterande Getinge B (+4,3%) och Sandvik (+2,5%). Sämst gick Swedbank A (-4,6%), TeliaSonera (-1,8%) följt av SHB A (-1,5%).

OMXS30 inför onsdagen:

S&P 500 inför onsdagen:

Rapporter idag:
– NAXS (strax före lunch), Nordea (kl 7.00), SCA (kl 8.00), Scania (kl 9.30)
– Coloplast, Wärtsilä (kl 7.30)
– Bharti Airtel, Boeing, Facebook (efter USA-börsernas stängning), Novartis (vanligtvis klockan 7.00), Qualcomm (kl 22.00), Rockwell (före USA-börsernas

Övriga börsnyheter:
– Victoria Park (extra stämma)
– Börs: Stockholmsbörsens chef Magnus Billing och noteringschef Adam Kostyal hos SFF (Sveriges Finansanalytikers Förening) kl 12.00
– Lundin Petroleum: pressträff/telefonkonferens i samband med kapitalmarknadsdagen kl 8.00-9.00
– Nordea: webbsänd presskonferens kl 9.00
– Nordea: telefonkonferens kl 14.30
– SCA: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Scania: presskonferens kl 11.00
– Scania: telefonkonferens kl 14.00
– Fordon: registreringsstatistik lastbilar från ACEA för december

Håll koll på följande tider idag:
– USA: Barack Obama håller tal till nationen kl 3.00
– Storbritannien: Nationwide husprisindex januari kl 8.00
– TNS Prospera: inflationsförväntningar kl 8.00
– Tyskland: hushållens konfidensindikator (GfK) kl 8.00
– SCB: finansmarknadsstatistik (med hushållsutlåning) december kl 9.30
– ECB: M3 december kl 10.00
– Italien: växelemission kl 11.00
– Belgien: BNP (prel) 4kv kl 15.00
– Olja: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
* Fed: räntebesked (ingen presskonferens) kl 20.00
– Nya Zeeland: räntebesked kl 21.00

USA: Även om det kanske inte var någon dramatisk uppgång under gårdagen var det tydligt att köparna vågade sig tillbaks och sedan i måndags har det bildats allt högre bottnar i intradagsupplösningarna. På ovansidan har 1794 utkristalliserats som en nivå som kommer att vara intressant att bevaka och det mesta tyder på att ett utbrott från den nivån kommer vara väl värt att följa. Tisdagens stängning vid 1792,4 motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Efter den senaste veckans nedgång är det mycket positivt att se att köparna kommer tillbaks högre än måndagens lägsta och tar ut hela boxen. Det är en positiv omslagsformation som är väl värd att följa vid utbrott över 1794.

Volymen igår var visserligen den lägsta på en vecka men trots det 10 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Igår var det bara tekniksektorn som stängde på minus. Bäst gick basråvaror och hälsovård.

Tre av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg igår. Apple föll brant efter kvartalsrapporten med hela 8,0 procent till $506,5. Google steg med 2,0 procent och stängde vid $1123,0. Twitter vände upp med besked och steg med hela 4,4 procent och stängde på $60,5 och den sociala kollegan Facebook fortsatte vände upp med 3,0 procent för att stänga vid $55,1.

Asien: Det är breda uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Taiwan håller stängt och från och med fredag är det många börser som håller stängt för att fira det kinesiska nyåret.
Nikkei: +2,1%
Kospi: +1,3%
Shanghai: +0,3%
Hang Seng: +1,1%
Taiwan: Stängt
All Ordinaries: +0,8%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar