Förrädisk optimism

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): De ledande amerikanska indexen handlades uppåt, med framförallt Nasdaq Composite på högre nivåer, efter en dag som präglats av makrostatistik. På bolagsfronten steg Bank of America efter att ha lagt fram en ny kapitalplan för Federal Reserve.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,4 procent upp på indexnivån 16.676, medan det bredare S&P 500 klättrade 0,6 procent till nivån 1.912. Tekniktunga Nasdaq Composite steg samtidigt 1,2 procent till 4.237.

Omsättningen var 560 miljoner aktier på New York-börsen och 1,8 miljarder på Nasdaq.

Tisdagens statistikskörd visade att orderingången på varaktiga varor i USA steg 0,8 procent i april, medan analytikerna hade räknat med att orderingången skulle sjunka med 0,7 procent. De amerikanska bostadspriserna ökade 0,7 procent, vilket var mer än väntat, samtidigt som hushållens konfidensindikator visade sig stiga
i maj.

”Makrostatistiken, likt varaktiga varor i dag, kommer fortsätta att förbättras under andra halvan av året. Detta kommer vara positivt för marknaden”, Daniel
Skelly, aktiestrateg på Morgan Stanley Wealth Management, till Bloomberg News.

Sektorsvis inom S&P 500 gick finans- och teknologiaktier bäst, med en sammanvägd uppgång på 1,0 respektive 1,1 procent. Telekom var enda sektor som noterade en nedgång, på tisdagen med 0,2 procent.

Bland enskilda bolag steg Bank of America 3,3 procent. Storbanken presenterade på tisdagen sin kapitalplan, som innefattar utdelningar och återköp, för Federal Reserve. Den ursprungliga kapitalplanen, en del av Feds årliga stresstester av banker, drogs tillbaka efter att ett räknefel upptäckts.

IBM tappade 0,6 procent, och noterade därmed den största nedgången inom storbolagsindexet. Enligt källor har kinesiska myndigheter uppmanat landets banker att göra sig av med servrar från IBM och ersätta dem med inhemska alternativ, efter misstankar om att det äventyrar Kinas finansiella säkerhet.

I övrigt uppges Apple arbeta med en ny mjukvaruplattform som ska göra hemmet ”smartare”, där teknikbolagets Iphone bland annat ska kunna fungera som en
fjärrkontroll för lampor och säkerhetssystem.

Stockholmsbörsen: Tisdagen var en minst sagt spännande dag och nu börjar vi se spännande intradagsvolla även om det är lite lugnet före stormen i de längre tidsupplösningarna. Gårdagen inleddes med en nedgång för att testa av stödet vid 1389 där köparna sög upp säljtrycket och sedan höll i taktpinnen till 1399 som blev dagshögsta och nåddes några minuter efter 16.00. Tisdagen avslutades med vinsthemtagningar och indexet sjönk med 2 punkter i callen! Det är nervöst och många sitter säkert och väntar på den trigger som får tjurfällan att slå igen. I USA rådde igår en tydlig eufori och jag får inga bra flashbacks när jag hör att ”det är skillnad denna gång”.

Jag skrev igår: ”Sannolikheten talar mer för en fortsatt uppgång än att en topp är i nära antågande. Om det däremot visar sig att vi får en topp vid nuvarande kursnivå och att köparna kommer tillbaks innan 1370 indikeras en topp kring 1430-nivån”.

Gårdagens volym uppgick endast till 8,1 miljarder kronor vilket var hela 22 procent lägre än det dagliga genomsnittet för de senaste tre månaderna.

Bästa sektorer igår blev teknologi och oljebolag. Sämst gick telekom och konsumentprodukter.

Totalt steg 261 aktier igår medan 230 backade. Endast 44 procent av aktierna på large cap steg i fredags och det tolkar jag som att isen är tunn.

Högst omsatta aktier under tisdagen blev AstraZeneca där aktier för 772 miljoner kronor omsattes. HM B kom på andra plats och aktier för 626 miljoner kronor omsattes. Getinge B kom på tredje plats med totalt 610 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår återigen SSAB A (+1,9%) följt av Getinge B (+1,9%) och Ericsson B (+0,9%). Sämst gick Tele2 B (-1,9%), Assa Abloy B (-1,4%) följt av Electrolux B (-0,8%).

OMXS30 inför onsdagen:

SP500 inför onsdagen:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Elekta (kl 7.30)
NGM
– ASTG
AKTIETORGET
– Ecomb, Josab, RLS Global, Sensodetect, Thenberg & Kinde Fondkommission
ÖVRIGA NORDEN
– Prosafe, Seadrill

STÄMMOR
– Alltele, D/S Norden (extra), Enquest, Prosafe, Transcom

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Börs: Carnegie håller presseminarium kl 8.30
– Elekta: telefonkonferens kl 10.00
– East Cap Explorer: investerarträff kl 12.00-13.30

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för lastbilar i april i Europa

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cassandra Oil: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 13/6)
– Immunicum: anmälningsperiod i nyemission avslutas
– Spago Nanomedical: anmälningstid i nyemission avslutas
– Starbreeze: första dag för handel på First North efter flytt från Aktietorget

EXKLUSIVE UTDELNING
– Fred Olsen Energy (10 nok+10 nok extra), Millicom (2:64 usd)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Halvdag på Stockholmsbörsen

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: importpriser april kl 8.00
– SCB: finansmarknadsstatistik april kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet maj kl 9.55
– EMU: M3 april kl 10.00
– EMU: konjunkturbarometern maj kl 11.00
– EMU: indikator företagsklimat maj kl 11.00
– Penningmarknaden stänger kl 12.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

CENTRALBANKER
– RB: Stefan Ingves talar: ”Penningpolitik och makrotillsyn i en globaliserad värld” kl 12.00

MAKRO ÖVRIGT
– Italien: växelemission kl 11.00
– RGK: villkor obligationsemission kl 12.05

USA:  Efter en kraftfull inledande uppgång pendlade indexet mellan 1908 och 1912 större delen av tisdagen. Stängningen vid 1911,9 motsvarade en uppgång med 0,6 procent.

Efter fyra dagars positiva candlesticks med gap emellan kallas för ”Bearish three gap up” och min tolkning är att vi nått till en punkt där köparna är alltför euforiska. Det är dags att ta hem vinst då risken för en ett falskt utbrott och en turtle soup ligger i korten.

Igår skrev jag: ”Det vi ser kan vara en förrädisk tjurfälla eller startskottet på en ny trendfas. Om 1902-1904 tas ut är chansen stor att många stoppar ryker och triggar ytterligare uppgång”. Vi får inte ryckas med och bli alltför euforiska när indexet är överköpt.

Volymen igår var högre än fredags men 14 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Gårdagens bästa sektorer var finans och verkstad. Sämst gick basråvaror och energi.

Alla fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt, steg igår. Apple fortsatte upp med 1,9 procent för att stänga vid $625,6. Google avancerade med hela 2,4 procent för att stänga på $565,9. Twitter vände upp efter en lång nedgångssvit och steg med marginellan 0,1 procent för att stänga vid $30,5 medan den sociala kollegan Facebook steg med hela 3,5 procent för att till slut stänga vid $63,5.

Asien: Det är breda uppgångar i på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen.
Nikkei: +0,2%
Kospi: +0,9%
Shanghai: +0,8%
Hang Seng: +1,4%
Taiwan: +0,8%
Bombay: +0,0%
All Ordinaries: +0,3%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar