För tidigt att navigera norrut

sammanfattningIntresseklubben antecknar: Positivare inköpschefer och kortsiktigt översålda nivåer vägde igår tyngre än det faktum att placerarkollektivet räknar med att problemen löses, på något sätt. Det vi vet är att nedstängningen kommer ha en negativ effekt på den ekonomiska återhämtningen vilket talar för att Fed, om inte någon överenskommelse sker kommer att stötta ekonomin ytterligare om inte den politiska knuten i Washington löses upp. Som jag skrev flera dagar i slutet på förra veckan gillar inte marknaden osäkerhet och igår blev det istället säkert, att budgetsstupet nåtts. I började landet stänga ner statliga myndigheter, för första gången på 17 år. Om ingen lösning av budgetproblemen sker kommer det om två veckor få riktigt kännbara effekter, men det är inte ett troligt scenario – tror jag…

Stockholmsbörsen: Efter en minst sagt avvaktande inledning stärktes riskaptiten efter positivare inköpschefssiffror än väntat och öppningskursen 1263 togs ut. Stängningen vid 1268,6 motsvarade en uppgång med 0,7 procent.

Gårdagens omsättning var lägre än i måndags och uppgick till 10,5 miljarder kronor vilket var 0,3 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Även om omsättningen är förhållandevis låg är den högre än vid samma tid under oktober månad i fjol.

September månad stängde med en uppgång på hela 3,7 procent och med gårdagens uppgång innebär det att årets uppgång noteras till 14,8 procent.

Jag har flera gånger de senaste veckorna påtalat att de tre gap vi sett kan vara tecken på utmattningsgap och att de fungerar som magneter och stöd. Vändningen i måndags skedde från det lägsta av de tre gapen och stängningen skedde precis kring MA-20 och EMA-14 men strax under den fallande motståndslinjen som inför dagen noteras kring 1273 (faller med 1,97 punkter per dag).

Totalt steg 244 aktier igår medan 213 stängde ner och 72 procent av aktierna som ingår i OMXS30 stängde på plus.

Högst omsatta aktier igår blev Swedbank A där aktier för 793 miljoner kronor bytte ägare följt av Ericsson B med 745 miljoner kronor därefter hittar vi Nordea med totalt 707 miljoner kronors omsättning.

Bäst utveckling av de aktier som ingår i OMXS30 hade under gårdagen Swedbank A (+2,1%) följt av Alfa Laval (+1,9%) och SEB A (+1,8%). Sämst gick AstraZeneca (-0,7%), Swedish Match (-0,5%) följt av Boliden (-0,5%).

OMXS30 inför onsdagen:

SP500 inför onsdagen:

Den kinesiska börsen håller stängt för att fira nationaldagen. Den indiska börsen håller stängt för att fira Gandhi.

Rapporter på den svenska- och de nordiska börserna:
– Kappahl (kl 7.30)
– Bang & Olufsen (kl 8.00)

Håll koll på följande tider idag:
– Island: räntebesked kl 10.55
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
* ECB: räntebesked kl 13.45
* USA: Förändring av sysselsättningen utanför jordbrukssektorn
* ECB: presskonferens med Mario Draghi kl 14.30
– IMF: publicerar delkapitel ur kommande Global Financial Stability Report kl 15.00
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
* USA: Fed:s ordförande Ben Bernanke håller tal kl 21.30

USA: Fram till lunch (NY tid) steg indexet men när motståndet vid 1696 nåddes avtog uppgångarna. En svag nedgång vidtog men de sista minuterna kom köparna tillbaks med besked. Stängningen vid 1694,7 motsvarade en uppgång med 0,8 procent.

Även om september stängde 3,0 procent upp kan vi konstatera att både augusti- och septemberstaplarna innehåller en hel del osäkerhet. Avståndet ner till årsmedelvärdet är fortfarande relativt stort. Årets uppgång uppgår nu till 18,9 procent. MACD befinner sig fortfarande i köp i månadsgrafen.

I veckografen noteras MACD i sälj och i prisgrafen har vi fått en negativ omslagsformation som kommer att visa sig falsk om 1711 tas ut.

Igår fick vi en positiv omslagsformation som tog ut 20-dagars medelvärde och fick kursen att stänga kring den fallande motståndslinjen, men precis under 1696.

Gårdagens volym var lägre än i måndags och 11 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Ingen sektor stängde på minus under gårdagen. Bästa sektorer blev hälsovård-, telekom- och teknik.

Alla tre amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer steg under gårdagen. Apple rusade med 2,4 procent till $488,0. Facebook steg med 0,4 procent till $50,4 (börjar bli lite paraboliskt och varning utfärdas för att ta nya positioner för uppgång). Google vände upp och steg med 1,3 procent till $887,00.

Asien: Det är mestadels uppåt på de asiatiska börserna nu på morgonen. Den japanska börsen går emot strömmen på i spåren av den stigande yenen och noterar när detta skrivs en nedgång med 1,5 procent. I Sydkorea stiger Samsung med hela 2,4 procent efter beskedet att vinsten på mobilförsäljningen kommer att lyfta Q3-resultatet.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar